5 «νέοι» τρόποι για να κόψετε τη ζάχαρη (όταν όλοι οι άλλοι έχουν αποτύχει)

5 βήματα για να κόψετε οριστικά τη ζάχαρη.

5 «νέοι» τρόποι για να κόψετε τη ζάχαρη (όταν όλοι οι άλλοι έχουν αποτύχει)

Photo: Author/Depositphotos

Αν έχετε προσπαθήσει στο παρελθόν να βγάλετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας, αλλά καταλήξατε να ψάχνετε απεγνωσμένοι τα υπολείμματα σοκολάτας από ένα μισοτελειωμένο κέικ, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είστε αδύναμοι ή ότι η ζάχαρη είναι πολύ εθιστική. Υπάρχουν αόρατες δυνάμεις, οι οποίες «υποτάσσουν» τις επιλογές σας σε συχνή βάση.

3 λόγοι ίσως κρύβονται πίσω από αυτή τη δυσκολία

1. Δεν έχετε εντοπίσει το γιατί λαχταράτε τόσο τη ζάχαρη

Μπορεί να θέλετε ζάχαρη για διάφορους λόγους.

• Αποσταθεροποιημένα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα, εξαιτίας κακής διατροφής, έλλειψης ύπνου ή στρες.

• Μικροβίωμα που προκαλεί ανισορροπία στο γαστρεντερικό σας σύστημα, όπως μύκητες, οι οποίοι τρέφονται με ζάχαρη για να επιβιώσουν.

• Νιώθετε θλίψη, βαρεμάρα και μια ανάγκη να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας με ζάχαρη.

• Έχετε δημιουργήσει μια συνήθεια, όπως το να τρώτε ένα γλυκό μετά το δείπνο.

2. Γνωρίζετε ότι η ζάχαρη κάνει κακό, αλλά επιτρέπετε στον εαυτό σας τα τεχνητά γλυκαντικά (και τη στέβια)

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/neoi-tropoi-kopsete-zaxari-otan-alloi-exoun-apotyxei/

Η υγρή ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, είναι πιο καταστροφική από τα γλυκά φαγητά, επειδή παρακάμπτει τους μηχανισμούς ασφάλειας. Δεν στέλνει μήνυμα κορεσμού στον εγκέφαλο. Καθώς δεν υπάρχει κάποια απόκριση μείωσης των θερμίδων από τον εγκέφαλο, η υγρή μορφή της ζάχαρης οδηγεί σε αύξηση βάρους. Όμως, ξέρατε επίσης ότι και τα αναψυκτικά διαίτης δεν είναι καλύτερα; Συγκεκριμένα, τα γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη και η ζαχαρίνη μπορούν να αλλάξουν τη ρύθμιση της γλυκόζης του οργανισμού και να επιδεινώσουν την μικρο-χλωρίδα του γαστρεντερικού συστήματος μας, δυσκολεύοντας τελικά την απώλεια βάρους.

Τι γίνεται με τη στέβια; Οι έρευνες είναι ακόμα σχετικά λίγες και κυρίως σε ζώα αλλά μια ομάδα ερευνητών βρήκε ότι τα ποντίκια πήραν βάρος, όταν κατανάλωναν στέβια. Αν πίνετε λοιπόν αναψυκτικά με ζάχαρη ή χωρίς ζάχαρη, κάντε προτεραιότητα σας την διακοπή τους αυτή κιόλας την εβδομάδα.

3. Πιστεύετε ότι είστε εθισμένοι στη ζάχαρη

Η ζάχαρη δεν είναι εθιστική. Οι έρευνες που δείχνουν ότι η ζάχαρη είναι πιο εθιστική από την κοκαΐνη έγιναν με ζαχαρίνη (με υποκατάστατο) και όχι ζάχαρη. Αν νιώθετε εθισμένοι στα γλυκά φαγητά, είναι πιθανό η ζάχαρη να συνδυάζεται με λίπος, όπως το βούτυρο. Ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι πιο εθιστικός από τη ζάχαρη μόνη της. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε κατευθείαν ζάχαρη από το πακέτο!

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας αν κόψετε τη ζάχαρη για 9 μέρες

5 βήματα για να κόψετε οριστικά τη ζάχαρη

1. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα πρωινό, βασισμένο στη πρωτεΐνη

Τα αυγά, το γιαούρτι και η βρώμη βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων ζάχαρης στο αίμα, έτσι ώστε να μπορείτε να αποφύγετε την απότομη μείωση της γλυκόζης, η οποία προκαλεί έντονη αίσθηση πείνας και λαχτάρας για ζάχαρη. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες που προέρχονται από τα όσπρια έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν την όρεξη περισσότερο από την πρωτεΐνη σίτου και βελτιώνουν την μικρο-χλωρίδα του γαστρεντερικού συστήματος.

2. Μην παραλείπετε τα φρούτα

Είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ίνες που βοηθούν στην ισορρόπηση της βιοχημείας σας. Το κόλπο είναι να μην καταναλώσετε ένα ολόκληρο φρούτο σκέτο, καθώς αυτό περιέχει αρκετή ζάχαρη. Αντιθέτως, τσιμπήστε ένα ή δύο κομμάτια φρούτο την ημέρα κάθε μέρα: ένα το πρωί και ένα το απόγευμα, τις ώρες δηλαδή που η όρεξη για ζάχαρη είναι πιο αυξημένη. Το φρούτο θα κατατροπώσει αυτή σας την επιθυμία. Αν όχι, τότε η λαχτάρα σας είναι μόνο στο μυαλό σας- δηλαδή προέρχεται από μια συνήθεια ή μια συναισθηματική απόκριση.

3. Κοιμηθείτε τουλάχιστον για 7.5 ώρες

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/neoi-tropoi-kopsete-zaxari-otan-alloi-exoun-apotyxei/

Ναι, ο ύπνος βοηθά στη μείωση της επιθυμίας για γλυκές τροφές! Όταν οι ερευνητές ζήτησαν από γυναίκες να μειώσουν τον ύπνο τους από τις φυσιολογικές 7.5 ώρες σε 4.5 για τέσσερις συνεχόμενες νύχτες, εκείνες επιθυμούσαν γλυκές τροφές και μάλιστα κατανάλωναν περισσότερες από 400 επιπλέον θερμίδες τη μέρα! Μην παραλείπετε λοιπόν τον ύπνο. Γιατί αυτό στρέφεται απευθείας ενάντια στους στόχους σας για ευεξία. Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, καταναλώστε 300 γραμμάτια μαγνησίου για να καταφέρετε ένα βαθύτερο επίπεδο ύπνου.

4. Αναρωτηθείτε το γιατί θέλετε να φάτε ζάχαρη

Πριν βάλετε εκείνη τη σοκολάτα στο στόμα σας, αναρωτηθείτε το γιατί πάτε να το κάνετε. Μήπως βαριέστε; Είσαι θλιμμένοι για κάτι; Ή την τρώτε καθαρά χωρίς να σκέφτεστε τίποτα; Τι πραγματικά συμβαίνει; Μπορεί να αποδειχθεί αρκετά βοηθητικό να κρατήσετε ένα ημερολόγιο του πώς νιώθετε όταν αναζητάτε ένα γλυκό σνακ και ύστερα να εντοπίσετε ακριβώς το λόγο της κίνησης σας και να λύσετε το ζήτημα. Είτε κάνοντας κάτι άλλο για να σταματήσετε να βαριέστε, είτε κάνοντας διαλογισμό, είτε να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό για συναισθηματικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε.

5. Συμφιλιωθείτε με τη ζάχαρη

Δεν είναι απαραίτητη η απόλυτη αποχή από τη ζάχαρη. Αυτή η κίνηση θα ήταν πολύ αυστηρή για τον εαυτό σας. Αντιθέτως, επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαμβάνει ένα γλυκό σνακ μια φορά την εβδομάδα. Αλλά αυτή η επιλογή να είναι συνειδητή. Κάντε την στιγμή αυτή ξεχωριστή, σαν μια επιβράβευση για όλα όσα έχετε καταφέρει. Δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε τελείως τη ζάχαρη, αλλά απλά να την καταναλώνουμε με σοφό και έξυπνο τρόπο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε