, , , , , ,

Ήπαρ: 10 τροφές που προστατεύουν την υγεία του

Η υγεία του ήπατος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας υγεία. Η δυσλειτουργία του μπορεί να προκαλέσει μεταβολικές διαταραχές, ηπατική νόσο, ακόμα και

Ήπαρ: 10 τροφές που προστατεύουν την υγεία του

Η υγεία του ήπατος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας υγεία. Η δυσλειτουργία του μπορεί να προκαλέσει μεταβολικές διαταραχές, ηπατική νόσο, ακόμα και διαβήτη τύπου 2. Αν και είναι σχεδόν αδύνατο να διαχειριστούμε όλους τους παράγοντες κινδύνου, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και ποτών μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ηπατικής υγείας. Παρακάτω, λοιπόν, παρουσιάζουμε τις βασικές καλύτερες τροφές για την ηπατική μας υγεία, αλλά και ποιες είναι καλύτερο να αποφύγουμε.

10 τροφές που προστατεύουν την υγεία του ήπατος

1. Καφές

Η κατανάλωση καφέ προσφέρει προστασία ενάντια στο λιπώδες ήπαρ. Σε μια ερευνητική ανασκόπηση αποδείχθηκε πως η καθημερινή πρόσληψη καφέ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου χρόνιας ηπατικής νόσου. Μπορεί επίσης να προστατεύσει το ήπαρ από άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως καρκίνο του ήπατος. Ο λόγος που ο καφές προστατεύει το ήπαρ είναι η επίδρασή του στα ηπατικά ένζυμα. Αυξάνει τα προστατευτικά αντιοξειδωτικά, μειώνοντας ταυτόχρονα τη συσσώρευση λίπους.

Advertisment

2. Βρώμη

Η κατανάλωση βρώμης είναι ένας εύκολος τρόπος να προσθέσουμε φυτικές ίνες στη διατροφή μας. ΟΙ φυτικές ίνες αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη πέψη και οι συγκεκριμένες μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες για το ήπαρ. Η βρώμη επίσης περιέχει βήτα-γλυκάνη. Όπως αναφέρει έρευνα του 2017 δημοσιευμένη στο International Journal of Molecular Sciences, η βήτα-γλυκάνη ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά τις φλεγμονές.

3. Πράσινο τσάι

Έρευνα του 2015 σημειώνει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει το λίπος που δεν οφείλεται στο αλκοόλ και να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το τσάι ως ρόφημα είναι καλύτερο από τα διάφορα εκχυλίσματα, καθώς κάποια από τα τελευταία μπορούν να βλάψουν το ήπαρ αντί να το θεραπεύσουν.

4. Σκόρδο

Η προσθήκη σκόρδου μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει τη λειτουργία του ήπατος. Μία έρευνα του 2016 συμπέρανε ότι η κατανάλωση σκόρδου μειώνει το βάρος και το λίπος σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Και αυτό είναι εξαιρετικά ωφέλιμο, αφού η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου γι’ αυτή τη νόσο.

Advertisment

5. Κόκκινα φρούτα

Τα κόκκινα φρούτα του δάσους περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες και οι οποίες προστατεύουν το ήπαρ. Όπως υποστηρίζει μια έρευνα δημοσιευμένη στο World Journal of Gastroenterology η συχνή κατανάλωση κόκκινων φρούτων ενεργοποιεί επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα.

6. Γκρέιπφρουτ

Η ίδια έρευνα αναφέρει επίσης και το γκρέιπφρουτ ως μια χρήσιμη τροφή. Και αυτό επειδή περιέχει δύο κύρια αντιοξειδωτικά: τη ναρινγίνη και τη ναρινγενίνη, οι οποίες μειώνουν τις φλεγμονές και προστατεύουν τα ηπατικά κύτταρα.

7. Φυτικές τροφές γενικά

Μια μεγάλη επιστημονική μελέτη του 2015, δημοσιευμένη στο Evidence-based Complementary and Alternative Medicine αναφέρει τη χρησιμότητα των παρακάτω τροφών στην υγιή λειτουργία του ήπατος:

– αβοκάντο

– μπανάνα

– κριθάρι

– παντζάρια

– καστανό ρύζι

– μπρόκολο

– καρότα

– σύκα

– κάλε

– λεμόνια

– παπάγια

– καρπούζι

8. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καλά λιπαρά που βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών. Αυτά τα λιπαρά αποδεικνύονται εξαιρετικά χρήσιμα για το ήπαρ, αφού φαίνεται να εμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους και διατηρούν σε ισορροπία τα ηπατικά ένζυμα.

9. Ξηροί καρποί

Η κατανάλωση ξηρών καρπών αποτελεί άλλον έναν απλό τρόπο διατήρησης της υγεία του ήπατος, καθώς σε αυτούς περιέχονται ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά. Μπορείτε να επιλέξετε μια χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα την ημέρα.

10. Ελαιόλαδο

Σύμφωνα με την έρευνα που προαναφέρθηκε και δημοσιεύτηκε στο World Journal of Gastroenterology, η προσθήκη ελαιόλαδο στη διατροφή μας μειώνει το οξειδωτικό στρες και βελτιώνει την ηπατική λειτουργία. Και αυτό χάρη στα ακόρεστα λιπαρά του οξέα.

Τροφές που χρειάζεται να αποφεύγουμε

– Λιπαρές τροφές: Περιλαμβάνουν τα τηγανητά και τα έτοιμα. Πατατάκια και διάφοροι ξηροί καρποί (επεξεργασμένοι κυρίως) αποδεικνύεται ότι έχουν υψηλές ποσότητες λιπαρών.

– Αμυλώδεις τροφές: Αυτές περιλαμβάνουν το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα κέικ.

– Ζάχαρη: Η μείωση της ζάχαρης που περιέχονται στα δημητριακά, στα αρτοσκευάσματα και στις καραμέλες.

– Αλάτι

– Αλκοόλ

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4209543/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4763563/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618555/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/liv.12304

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499388/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση