, ,

Ποιο είναι το εργασιακό σας στυλ; Απαντήστε σε 12 ερωτήσεις

Καινοτόμοι ή προσαρμοστικοί; Ποιο είναι το εργασιακό σας στυλ; Για να λειτουργεί μια κοινωνία, ένας οργανισμός, μια εταιρεία, χρειάζονται όλοι οι τύποι ανθρώπων. Όταν

Καινοτόμοι ή προσαρμοστικοί; Ποιο είναι το εργασιακό σας στυλ;

Για να λειτουργεί μια κοινωνία, ένας οργανισμός, μια εταιρεία, χρειάζονται όλοι οι τύποι ανθρώπων. Όταν οι ειδικοί μελετούν διάφορους τύπους εργαζομένων, συνήθως περιορίζονται στο επίπεδο του κύρους – αυτοί που είναι ηγέτες και αυτοί που είναι ακόλουθοι.

Advertisment

” Υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι κατηγοριοποίησης των εργαζομένων ώστε να γίνει πιο κατανοητή η συνεισφορά τους σε έναν οργανισμό”, ισχυρίζεται ο καθηγητής Michael J. Kirton, του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Χάτφιλντ στο St. Albans της Βρετανίας. Ο ίδιος διεξήγαγε μια έρευνα σε πάνω από 500 εργαζόμενους. Συσχέτισε  το στυλ κάθε εργαζομένου με τη θέση που κατείχε στην εταιρεία του και έπειτα τους ταξινόμησε σύμφωνα με τον τρόπο που προσέγγιζαν τα προβλήματα στην εργασία τους και με τα συναισθήματα που ένιωθαν για αυτή.

Τελικά, δύο ήταν οι ομάδες με ξεκάθαρες διαφορές μεταξύ τους, οι προσαρμοστικοί και οι καινοτόμοι. Οι προσαρμοστικοί είναι οι σταθεροί εργαζόμενοι που εκτελούν αποτελεσματικά και εστιασμένα τις εργασίες τους. Οι καινοτόμοι είναι εκείνοι που επιθυμούν και έχουν ανάγκη την αλλαγή. Και οι δύο τύποι είναι συμπληρωματικοί και εντελώς απαραίτητοι για την ανάπτυξη κάθε είδους οργανισμού.

Στο βιβλίο του “Management Initiative”, ο Kirton καταλήγει ότι μεταξύ των δύο θέσεων, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται κάπου στη μέση. Τονίζει βέβαια ότι τελικά οι εξέχουσες προσωπικότητες βρίσκονται ξεκάθαρα σε μία από τις δύο. Η διαφοροποίηση προσαρμοστικού – καινοτόμου είναι τόσο ισχυρή που διαφαίνεται ακόμα και στην πολιτική. Σύμφωνα με τον David Barber, συγγραφέα του βιβλίου “The Presidential Character”, οι William Howard Taft, Warren Harding, και Dwight D. Eisenhower ήταν προσαρμοστικοί πρόεδροι, ενώ οι Franklin D. Rosevelt, Harry S. Truman και John F. Kennedy ήταν καινοτόμοι.

Advertisment

Τώρα, για τους Έλληνες πρωθυπουργούς δεν έχουμε σχετική βιβλιογραφία αλλά εκφέροντας απλά μια μη επιστημονική άποψη, λογικά, οι Κωνσταντίνος Καραμανλής ο γηραιότερος και Ανδρέας Παπανδρέου ανήκαν περισσότερο στους καινοτόμους, ενώ οι Κώστας Σημίτης και Κωνσταντίνος Καραμανλής ο νεότερος ανήκουν περισσότερο στους προσαρμοστικούς. Για τους μετέπειτα σηκώνουμε τα χέρια μας ψηλά…

Οι προσαρμοστικοί και οι καινοτόμοι κάνουν εξαιρετικές ομάδες, στην εργασία, στη φιλία, ακόμα και στη συντροφικότητα. Συχνά, τείνουν να εξισορροπούν ο ένας τον άλλον.

Συλλογιστείτε τις παρούσες ή παρελθούσες εργασιακές καταστάσεις στις οποίες έχετε βρεθεί και απαντήσετε όσο το δυνατόν πιο αυθόρμητα στις παρακάτω ερωτήσεις. Το τεστ αυτό βασίζεται στα ευρήματα του καθηγητή Michael J. Kirton.

Σας προτείνουμε επίσης να κάνετε και τα παρακάτω επαγγελματικά τεστ

Ποιο επάγγελμα σας ταιριάζει σύμφωνα με την παρούσα συναισθηματική σας κατάσταση;

Το τεστ επαγγελματικής επιτυχίας των ψυχολόγων David McClelland και John Ray

[viralQuiz id=133]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση