Πώς να εκπαιδεύσετε το νου σας, για να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη
Η κατάθλιψη αποτελεί μια από τις πιο τρομακτικές μορφές ψυχικής διαταραχής, και βιώνεται έτσι και από το άτομο που τη βιώνει, όσο και από τα άτομα που ζουν μαζί του και του στέκονται. Όταν βιώνουμε κατάθλιψη, δεν βλέπουμε ελπίδα, ακόμα και αν οι άνθρωποι γύρω μας είναι πρόθυμοι και διαθέσιμοι να μας βοηθήσουν. Κι όταν βλέπουμε κάποιον να υποφέρει από κατάθλιψη, μπορεί να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε, αλλά θα νιώσουμε ότι είναι απρόθυμος πολλές φορές να δεχτεί βοήθεια.
Advertisment
Για να μάθετε πώς να εκπαιδεύσετε το νου σας να αποφύγει την κατάθλιψη, πρέπει να απορρίψετε την ιδέα ότι μπορείτε να βοηθήσετε μόνο εκείνους, που μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους. Ορισμένες φορές, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας και χρειαζόμαστε ένα χέρι βοηθείας, για να μας σηκώσει. Το να ζητήσουμε βοήθεια αποτελεί ένα πολύ δύσκολο κομμάτι. Η κατάθλιψη μπορεί να αποβεί κάποιες φορές μοιραία, όσον αφορά σε πιθανές αυτοκτονικές σκέψεις· γι’ αυτό και πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνετε πολύ σοβαρά τα συμπτώματα της. Εκτός από αυτό όμως, εδώ προτείνονται κάποιες πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε, για να βοηθήσουμε λίγο τον εαυτό μας.
«Χαμογελαστή κατάθλιψη»: Τα πρώτα σημάδια και πώς εκδηλώνεται
Ξεκινώντας την εκπαίδευση του νου σας για την καταπολέμηση της κατάθλιψης
Όταν νιώθουμε θλίψη και έντονη λύπη, το πιο πιθανό είναι να σκεφτόμαστε για κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν και δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Για να προχωρήσουμε, πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας προς το μέλλον, ακόμα και αν το παρελθόν αντιστέκεται. Αυτό που έχει ήδη συμβεί, δεν μπορεί να αλλάξει. Μπορούμε να σκεφτόμαστε ξανά και ξανά τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά, αλλά αυτό μας κάνει να ξαναζούμε όλα εκείνα τα αρνητικά συναισθήματα του παρελθόντος.
Advertisment
Πώς ξεπερνάμε λοιπόν το παρελθόν; Χρειάζεται να διαχειριστούμε και ν’ αντιμετωπίσουμε ό,τι συνέβη και να προχωρήσουμε στη δράση, στο εδώ και τώρα της παρούσας στιγμής και αυτό θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον. Για παράδειγμα, αν αντιμετωπίζουμε ένα διαζύγιο, υπάρχουν πολλές αρνητικές πλευρές στις οποίες απευθείας εστιάζουμε, αλλά καμία από αυτές δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι χωρίζουμε. Αντί να εστιάσετε λοιπόν στο αρνητικό, δοκιμάστε να φτιάξετε μια λίστα των θετικών χαρακτηριστικών που ο ιδανικός σύντροφος σας θα θέλατε να έχει. Αυτό αποτελεί ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Συνεχίστε με την ίδια δυναμική.
Φανταστείτε την ταινία της κατάθλιψής σας με πρωταγωνιστές εσάς
Διηγηθείτε την ιστορία της κατάθλιψής σας. Ποια ήταν τα γεγονότα που οδήγησαν στη τωρινή σας διάθεση; Αν όλη σας η ζωή περιεχόταν σε μια ταινία 15 λεπτών, πόσο χρόνο θα καταλάμβανε το καταθλιπτικό σας επεισόδιο; θα υπήρχε η παιδική σας ηλικία, τα εφηβικά σας χρόνια, η ενηλικίωσή σας και άλλες κορυφαίες στιγμές, σημαντικά κεφάλαια της ιστορίας σας. Και ύστερα ήρθε η κατάθλιψη. Τώρα γράψτε την επόμενη σκηνή, όπου ξεπερνάτε τις φαινομενικά ανυπέρβλητες δυσκολίες, για να προχωρήσετε πανηγυρικά προς το δικό σας ευτυχισμένο τέλος.
Μην προσπαθείτε να είστε ο καλύτερος
Οι ερευνητές της Βρετανικής Ψυχολογικής Κοινότητας υποστηρίζουν ότι ο ανταγωνισμός και η λαχτάρα να είμαστε οι καλύτεροι μπορεί να οδηγήσουν σε καταθλιπτικές σκέψεις, όταν ή αν αποτύχουμε στην εκπλήρωση των δικών μας υψηλών προσδοκιών για τους εαυτούς μας. Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι «η πιθανή ανασφάλεια που νιώθουμε στο κοινωνικό μας περιβάλλον, μπορεί να μας κάνει να εστιάσουμε σε μια ιεραρχική κατηγοριοποίηση των εαυτών μας και των άλλων, με το φόβο της απόρριψης, αν νιώσουμε ότι είμαστε κατώτεροι». Αυτό μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους στην κατάθλιψη, το άγχος και το στρες. Γι’ αυτό σταματήστε να κάνετε συγκρίσεις. Είστε μοναδικοί και όμορφοι και κανείς δεν έχει ζήσει τις ίδιες εμπειρίες με εσάς και αυτό έχει τη μεγαλύτερη αξία.
Εκπαιδεύστε το νου σας να μην καταπιέζει σκέψεις και συναισθήματα
Οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα είναι βεβαίως φυσιολογικά, αλλά ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι αν αποφύγουν όλες τις αρνητικές σκέψεις, τότε θα μπορούν να αποφύγουν και την κατάθλιψη. Η έρευνα δείχνει ωστόσο ότι το αντίθετο συμβαίνει. Ερευνητές του Journal of Personality κατέληξαν στο ότι «η τάση προς την καταπίεση της σκέψης σχετίζεται με εμμονικά/ψυχαναγκαστικά μοτίβα σκέψεων και συναισθηματικής αντίδρασης». Για την αποφυγή των καταθλιπτικών σκέψεων, προσπαθήστε να μάθετε, να παρατηρείτε αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις καθώς συμβαίνουν, ενώ λέτε στον εαυτό σας ότι «αυτό αποτελεί μια μόνο πλευρά μου, και δε με προσδιορίζει στο σύνολο μου. Αυτό δεν είμαι εγώ».