, ,

Η χημεία του έρωτα: Οι ορμόνες και οι νευροδιαβιβαστές που δημιουργούν τα συναισθήματα

Η χημεία του έρωτα Ο έρωτας αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά και ισχυρά συναισθήματα. Τώρα πια η επιστήμη επιβεβαιώνει αυτό που οι άνθρωποι

Η χημεία του έρωτα: Οι ορμόνες και οι νευροδιαβιβαστές που δημιουργούν τα συναισθήματα

Η χημεία του έρωτα

Ο έρωτας αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά και ισχυρά συναισθήματα. Τώρα πια η επιστήμη επιβεβαιώνει αυτό που οι άνθρωποι γνώριζαν διαισθητικά για αιώνες. Πολλές μελέτες πια δείχνουν ότι τα άτομα που βρίσκονται σε γεμάτες, τρυφερές σχέσεις τείνουν να ζουν περισσότερο και να είναι πιο υγιείς. Το να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε δεν είναι όμως μόνο καλό για την υγεία μας, αλλά μας χαρίζει μια απίστευτα θετική αίσθηση και απόλαυση!

Advertisment

Έχετε αναρωτηθεί όμως το γιατί; Μιλώντας σε σωματικό επίπεδο, όλα σχετίζονται με τις ορμόνες και τους νευροδιαβιβαστές. Αυτοί οι χημικοί αγγελιοφόροι του ενδοκρινικού σας συστήματος και του εγκεφάλου είναι υπεύθυνοι για εκείνη το μαγική αίσθηση που ονομάζουμε έρωτα. Ποιος δεν θέλει λοιπόν να κρατήσει ζωντανή τη φωτιά της σχέσης του; Αν χρειάζεστε μια μικρή βοήθεια γι’ αυτό, σημειώστε τα συστατικά που συνιστούν το ελιξίριο της αγάπης που «μαγειρεύει» το δικό σας σώμα και εξερευνήστε τρόπους, για να ενισχύσετε τη δύναμη τους.

Ορμόνες της πρωταρχικής επιθυμίας (και της αρχέγονης παρόρμησης)

Υγιή επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων είναι απαραίτητα για εκείνη την πρώτη έλξη, την αρχέγονη αναζήτηση για ταίρι. Ως εκ τούτου, δεν είναι περίεργο που και για τα δύο φύλα, η χαμηλή τεστοστερόνη ή η ανισορροπία στα επίπεδα των οιστρογόνων αποτελούν τους πιο κοινούς ενόχους για τα χαμηλά επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας ανάμεσα σε άλλα προβλήματα υγείας.

Ορμόνες ενθουσιασμού

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/ximeia-erota-ormones-neurodiavivastes-dimiourgoun-synaisthimata/

Advertisment

Γνωρίζετε εκείνη την αίσθηση των πεταλούδων στο στομάχι; Η καρδιά σας χτυπά γρηγορότερα, τα μάγουλα σας κοκκινίζουν και σας πιάνει ένας κρύος ιδρώτας. Δύο πιθανότητες υπάρχουν: είτε σας κυνηγά μια αρκούδα, είτε ερωτεύεστε. Αυτό το συναίσθημα λοιπόν, που τυπικά είναι πιο έντονο στην αρχή μιας ερωτικής σχέσης, υπάρχει εξαιτίας της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης.

Όταν πέφτετε στην παγίδα του έρωτα, ενεργοποιείται αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (ΥΥΕ). Η επικοινωνία των επινεφριδίων στον εγκέφαλο σας ενεργοποιείται, κατακλύζοντας το σώμα σας με τις ορμόνες της έντασης. Η ντοπαμίνη- η ορμόνη της απόλαυσης- έχει να κάνει με αυτό. Όταν είστε ερωτευμένοι, ο εγκέφαλος σας απελευθερώνει ντοπαμίνη στο κυκλοφορικό σύστημα, προκαλώντας έκρηξη απόλαυσης. Η ντοπαμίνη έχει την ίδια επίδραση στον εγκέφαλο με την κοκαΐνη! Η ευφορία που νιώθουμε από αυτόν τον νευροδιαβιβαστή είναι εθιστική και μας κάνει να την αναζητάμε ξανά και ξανά.

Ορμόνες του «ζεν»

Αντίθετα από όλες τις προαναφερθείσες ορμόνες, η «ήσυχη» σεροτονίνη βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα όταν είστε φρεσκο-ερωτευμένοι! Αυτός ο βιολογικός μηχανισμός είναι υπεύθυνος για το εμμονικό σχεδόν ενδιαφέρον που δείχνουμε για ο,τι αφορά στον νέο μας σύντροφο. Αυτή η βουτιά στα επίπεδα σεροτονίνης ομοιάζει έως ένα σημείο με εκείνη που έχουν τα άτομα με ψυχαναγκαστική- καταναγκαστική διαταραχή! Μετά από περίπου ένα χρόνο σχέσης, η σεροτονίνη αρχίζει να αυξάνεται ξανά (π.χ. όταν αρχίζετε να προσέχετε όλες τις ενοχλητικές του συνήθειες).

Ορμόνες της οικειότητας

Γνωρίζετε εκείνο το ζεστό και τρυφερό συναίσθημα του έρωτα; Η ωκυτοκίνη είναι η ένοχη. Η ωκυτοκίνη, που εκλύεται από την υπόφυση, αποτελεί την ισχυρή ορμόνη που εκτοξεύεται κατά τη διάρκεια του οργασμού. Αυτή είναι και μια από τις κύριες βιολογικές αιτίες του γιατί το σεξ είναι μια εμπειρία δεσίματος για τα ζευγάρια. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η εκρηκτική αύξηση αυτής της ορμόνης μπορεί ακόμα και να δημιουργήσει την πρόθεση και επιθυμία μονογαμίας στα ζευγάρια!

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/ximeia-erota-ormones-neurodiavivastes-dimiourgoun-synaisthimata/

Πώς να ενισχύσετε τις ορμόνες του έρωτα σε τρία βήματα:

1. Ενεργοποιήστε τις ορμόνες της σεξουαλικής επιθυμίας

Υπάρχουν κάποια προσαρμογόνα βότανα στην αγορά, τα οποία προσαρμόζουν και βελτιώνουν τα επίπεδα ορμονών στο σώμα σας, από τα πιο απλά , όπως η κανέλα, μέχρι τα πιο σπάνια, όπως το yin yang huo, που αποτελεί ένα κινέζικο βότανο, που βρίσκεται σε μορφή φύλλων. Να έχετε όμως υπόψη σας ότι η μείωση του στρες και της καθημερινής κόπωσης θα είναι αυτά που θα σας χαρίσουν την ενέργεια και την επιθυμία για περισσότερο σεξ με το σύντροφο σας. Οπότε επενδύσετε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας γενικά.

2. Χαρίστε στον εαυτό σας λίγη έξτρα απόλαυση

Αυξήστε τα επίπεδα ντοπαμίνης σας, κάνοντας κάτι που σας ευχαριστεί και σας κάνει να απολαμβάνετε τη στιγμή. Ακόμα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, κάντε το μαζί με τον/ την σύντροφο σας! Η ντοπαμίνη σχετίζεται γενικά με τη βελτίωση της διάθεσης και τα συναισθήματα ανταμοιβής. Οπότε κρατήστε τον εαυτό σας ευχαριστημένο και η σχέση σας θα ακολουθήσει.

3. Επανασυνδεθείτε

Αυξήστε τις ωκυτοκίνη, ντοπαμίνη και αδρεναλίνη, ενισχύοντας τη σύνδεση με τον/την σύντροφο σας. Καθώς οι σχέσεις εξελίσσονται, μπορεί να θεωρήσουμε λανθασμένα κάποια πράγματα ως δεδομένα. Οπότε, κρατήστε τα χέρια σας λίγο παραπάνω στις βόλτες σας, φιληθείτε λίγο πιο πολύ, επιβεβαιώστε τον έρωτα σας με λόγια και πράξεις αγάπης. Εκπληκτικό, σωστά; Είτε λοιπόν αναρρώνετε από έναν χωρισμό, είτε νιώθετε ότι ερωτεύεστε, είτε θέλετε να διατηρήσετε τη σχέση σας, τώρα γνωρίζετε ποιες ορμόνες είναι υπεύθυνες για τα συγκεκριμένα συναισθήματα και σε ποιες χρειάζεται να εστιάσετε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού
askiseis arhtrosis

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση