,

Τι να ΜΗΝ πείτε σε κάποιον μετά από έναν χωρισμό

5 φράσεις που δεν πρέπει να λέτε όταν παρηγορείτε κάποιον που αντιμετωπίζει έναν χωρισμό.

Εκφράσεις που καλό είναι να αποφεύγετε να λέτε σε κάποιον μετά από έναν χωρισμό

Photo: Author/Depositphotos

Σε προηγούμενα άρθρα είχαμε δει τα 5 πράγματα που κάνουν οι δυνατοί άνθρωποι μετά από έναν χωρισμό. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε κάποιες εκφράσεις – ατάκες  που λέμε πολλές φορές στην προσπάθειά μας να παρηγορήσουμε έναν φίλο μας, καθώς περνάει τη φάση του θρήνου μετά από έναν χωρισμό. Κάθε χωρισμός είναι μια απώλεια, ένας μικρός θάνατος και το άτομο χρειάζεται το χρόνο του για να περάσει την απαραίτητη φάση του πένθους.

Advertisment

Σίγουρα, στο παρελθόν, έχετε βρεθεί σε θέση να χρειάζεται παρηγορήσετε έναν δικό σας άνθρωπο μετά από χωρισμό. Είναι οι στιγμές που θέλετε να φανείτε υποστηρικτικοί και να δώσετε τις καλύτερες συμβουλές. Είστε σίγουροι όμως ότι το καταφέρνετε; Πολλές φορές αυτά που λέμε έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε κι ας έχουμε τις καλύτερες προθέσεις. Παρακάτω θα δείτε ορισμένες εκφράσεις που είναι καλό να μην λέτε όταν κάποιος κοντινός σας άνθρωπος αντιμετωπίζει ένα χωρισμό.

5 φράσεις που δεν αξίζει να λέτε όταν παρηγορείτε κάποιον που αντιμετωπίζει έναν χωρισμό

1. «Ξέρω ακριβώς πώς νιώθεις, τα ‘χω περάσει κι εγώ»

Μπορεί να έχετε περάσει κι εσείς στο παρελθόν ένα δύσκολο χωρισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως καταλαβαίνετε το πώς ακριβώς νιώθει ο άλλος. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και κάθε αντιμετώπιση διαφέρει ανάλογα με το άτομο που βιώνει το χωρισμό. Αυτή η έκφραση είναι πιο πιθανό να αφήσει να εννοηθεί εκείνη τη στιγμή ότι, ο φίλος σας, δεν είναι το κέντρο του κόσμου ή πως δεν περνάει κάτι το ξεχωριστό και ασυνήθιστο. Κάτι τέτοιο όμως, είναι το τελευταίο πράγμα που περιμένει να ακούσει.

Τι θα μπορούσατε να πείτε: «Μπορώ μόνο να φανταστώ πώς νιώθεις».

2. «Αυτός/ή φταίει»

Δεν υπάρχει λόγος να γίνει επίρηψη των ευθυνών κατά τη διάρκεια του θρήνου ενός χωρισμού. Εξάλλου, αυτό σπάνια είναι αλήθεια. Συνήθως, χρειάζονται δύο για να κάνουν σχέση και χρειάζονται πάλι δύο για να τη διαλύσουν. Το να αναγνωρίσουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης σε μια σχέση που καταστράφηκε είναι εξαιρετικά χρήσιμο για το μέλλον. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο απολογισμός είναι κάτι που πρέπει να έρθει στην ώρα του και η ιδέα ότι άλλος μπορεί να φταίει για όλα δεν βοηθάει σε τίποτα.

Advertisment

Τι θα μπορούσατε να πείτε: «Είναι λογικό να αισθάνεσαι πληγωμένος/η».

3. «Ποτέ δεν τον/την συμπάθησα έτσι κι αλλιώς»

Πολλές φορές είναι καλό να κρατάμε τη γνώμη μας για ένα άτομο, για τον εαυτό μας. Ο φίλος σας μόλις χώρισε με έναν άνθρωπο με τον οποίο είχε μοιραστεί κάποιες εμπειρίες, είχες περάσει μαζί του μερικές, σίγουρα όμορφες στιγμές. Δεν είναι η κατάλληλη ώρα να ακούσει την άποψή σας για το ποιόν αυτού του ανθρώπου, ειδικά αν είναι αρνητική, διότι τις περισσότερες φορές επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Για να μην πούμε ότι στην περίπτωση που ξανασμίξουν θα αισθάνεστε αμηχανία… Διαβάστε επίσης 7 λάθη που πρέπει να αποφύγετε μετά από έναν επώδυνο χωρισμό

Τι θα μπορούσατε να πείτε: Αν θέλετε να πείτε κάτι τέτοιο, καλύτερα μην πείτε τίποτα. Απλά καθίστε και ακούστε.

4. «Αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε»

Μια φράση που λένε πολλοί σε τέτοιες περιπτώσεις, η οποία όμως μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί η διαπίστωση αυτή σημαίνει πως η σχέση που τελείωσε δεν ήταν κάτι το σημαντικό. Επίσης, λέγοντας κάτι τέτοιο, υποβαθμίζετε την κριτική ικανότητα του ατόμου που είναι δίπλα σας αφού αφήνετε να εννοηθεί πως θα έπρεπε να έχει δει το τέλος να πλησιάζει.

Τι θα μπορούσατε να πείτε: «Μακάρι να ήξερα τι έπρεπε να πω τώρα. Ό,τι θες ή χρειαστείς να ξέρεις πως είμαι δίπλα σου».

5. «Μη σε παίρνει από κάτω»

Φράσεις του στυλ «Μείνε δυνατός» ή «Μην πέφτεις» μπορεί να προσδίδουν μια αισιοδοξία στην ατμόσφαιρα αλλά παρακινούν το άτομο να μιμηθεί συναισθήματα τα οποία δεν μπορεί να νιώσει και άρα να είναι αυθεντικά. Έτσι, μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία αντιμετώπισης του χωρισμού. Όλα τα συναισθήματα που νιώθουμε, είτε είναι χαρά είτε λύπη, είναι αληθινά και πρέπει να τα βιώνουμε και να τα αφήνουμε να κάνουν τον κύκλο τους.

Τι θα μπορούσατε να πείτε: «Θα είμαι εδώ για ό,τι χρειαστείς».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση