, ,

10 σημάδια ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα στο γαστρεντερικό σας σύστημα

10 σημάδια ενός πιθανά μη υγιούς γαστρεντερικού συστήματος.

10 σημάδια ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα στο γαστρεντερικό σας σύστημα

Photo: Author/Depositphotos

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι επιστήμονες και οι επαγγελματίες του ιατρικού πεδίου είχαν πολύ περιορισμένη οπτική των επιδράσεων του γαστρεντερικού συστήματος στη συνολική μας υγεία. Ωστόσο, μια όλο και πιο επεκτεινόμενη ποσότητα έρευνας έχει συνδέσει πια με σιγουριά προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος με έναν αριθμό άλλων προβλημάτων υγείας, από τις αλλεργίες, μέχρι τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Advertisment

Σήμερα πλέον, οι περισσότεροι ειδικοί επιβεβαιώνουν την τεράστια επίδραση που έχει ένα λειτουργικό γαστρεντερικό στη συνολική μας υγεία και ευημερία. Αυτή αποτελεί την επικρατούσα άποψη και μέσω αυτής καταφέραμε να αποκτήσουμε και μια πιο λεπτομερή κατανόηση του ανθρώπινου μικροβιακού συστήματος. Το γαστρεντερικό μας σύστημα περιλαμβάνει μια δυσανάλογα μεγάλη ποσότητα μικροβίων, τα οποία είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των βακτηρίων και άλλων ιών, υπεύθυνων για πολύ ενοχλητικές παθήσεις. Γι’ αυτό και η διατήρηση ενός υγιούς γαστρεντερικού αποτελεί τον καλύτερο τρόπο διατήρησης ενός υγιούς πνεύματος και σώματος.

10 σημάδια ενός πιθανά μη υγιούς γαστρεντερικού συστήματος

1. Αίσθηση άγχους, θλίψης ή απελπισίας

Επιφανειακά, φαίνεται περίεργη η σύνδεση του γαστρεντερικού μας συστήματος με τα συναισθήματα μας. Αλλά γνωρίζατε ότι το 70% της σεροτονίνης στο σώμα σας βρίσκεται στο γαστρεντερικό σας σύστημα; Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης έχουν συνδεθεί με ασταθή διάθεση, κατάθλιψη και διαταραγμένη λειτουργία της πέψης, της διατροφής και του ύπνου.

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/simadia-antimetopizete-provlima-gastrenteriko-sistima/

2. Λαχτάρα για πολύ γλυκές τροφές

Η λεπτίνη και η γκρελίνη αποτελούν πρωτεΐνες που δρουν παρόμοια με τις ορμόνες και σταθεροποιούν την όρεξη- και τα επίπεδα των βακτηρίων στο γαστρεντερικό σύστημα. Αυτές οι πρωτεΐνες επηρεάζουν την επιθυμία για φαγητό· οπότε αν τρώτε πολύ ζάχαρη, τα βακτήρια προσαρμόζονται σε αυτό τον ανθυγιεινό τρόπο διατροφής. Αποτέλεσμα, ένας φαύλος κύκλος, όπου το γαστρεντερικό σας σύστημα επιθυμεί καθημερινά μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Η διόρθωση λοιπόν των γαστρεντερικών προβλημάτων μπορεί να μειώσει το ποσοστό των κακών βακτηρίων που προκαλούν λαχτάρα για ζάχαρη.

Advertisment

3. Προδιαβήτης ή διαβήτης

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Endocrinology Connections, τρεις Ρώσοι επιστήμονες συμπέραναν σύνδεση ανάμεσα στη χλωρίδα του παχέος εντέρου και στη παρουσία και πιθανή ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Κάποια βακτήρια του γαστρεντερικού συστήματος εκκινούν μια ανοσοποιητική απόκριση, η οποία προκαλεί «φλεγμονή σε όλο τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος και των λιπωδών κυττάρων, που μπορούν με τη σειρά τους να επιδράσουν στο συνολικό μεταβολισμό και στην ευαισθησία του ήπατος».

4. Δερματικά προβλήματα

Οι δερματικοί ερεθισμοί και το χρόνιο πρόβλημα εμφάνισης εκζέματος μπορεί να δηλώνουν κάποιο πρόβλημα στο γαστρεντερικό σύστημα· συγκεκριμένα, μια ανισορροπία ανάμεσα στα «καλά» και «κακά» βακτήρια. Το ευερέθιστο έντερο (ή ευκοίλια), μια κατάσταση, όπου ουσιαστικά οι τροφές δεν πέπτονται σωστά, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η φλεγμονή, βέβαια, είναι πιο εμφανής στην επιφάνεια του δέρματος μας.

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/simadia-antimetopizete-provlima-gastrenteriko-sistima/

5. Προβλήματα πέψης

Οξέα προβλήματα, όπως φούσκωμα, διάρροια και αέρια μπορούν να σηματοδοτούν μια ανισορροπία στα επίπεδα των βακτηρίων του γαστρεντερικού. Ασυνήθιστες (σπασμωδικές) κινήσεις του εντέρου ή πολλά αέρια μπορεί να μαρτυρούν χαμηλά επίπεδα οξέος του στομάχου, επιδρώντας αρνητικά στην ικανότητα του να διασπά τις τροφές.

6. Αυτοάνοσες παθήσεις ή χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα

Το ευερέθιστο έντερο και η δυσανεξία στη γλουτένη συχνά κατηγορούνται για εμφάνιση αυτοάνοσων παθήσεων. Τα προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα μπορούν να μετατραπούν στο μέλλον σε οξείς και χρόνιες, ιατρικές παθήσεις. Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που δηλώνουν ότι το χρόνιο πρόβλημα του ευερέθιστου εντέρου παίζει ένα παθογόνο ρόλο σε διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η κοιλιοκάκη.

7. Τροφικές αλλεργίες ή αυξημένη ευαισθησία σε τροφές

Η δυσανεξία σε διάφορες τροφές (όπως στη λακτόζη) είναι σχεδόν πάντα το υποπροϊόν ενός ευερέθιστου εντέρου. Να θυμάστε ότι ένα ευερέθιστο έντερο δεν διασπά και χωνεύει σωστά όλες τις τροφές. Αντί να μένει στα κλειστά όρια του γαστρεντερικού συστήματος, η τροφή διαπερνά το έντερο και μπαίνει στη κυκλοφορία του αίματος. Όταν αυτή η τροφή «διαφεύγει», ο οργανισμός το μεταφράζει ως απειλή και εκκινεί απόκριση του ανοσοποιητικού. Η ανάπτυξη ή επιδείνωση τροφικών αλλεργιών και η ξαφνική ευαισθησία σε συγκεκριμένες τροφές μπορεί να υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα.

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/simadia-antimetopizete-provlima-gastrenteriko-sistima/

8. Άσχημη αναπνοή

Η χρόνια κακοσμία του στόματος αποτελεί σύμπτωμα κάποιου συνολικού προβλήματος. Μια μικροβιακή ανισορροπία στο γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να μεταφέρεται σε άλλες περιοχές του οργανισμού, όπως το στόμα. Διαφορές και διακυμάνσεις στη χλωρίδα του γαστρεντερικού μας κάνει τον οργανισμό μας ιδιαίτερα ευάλωτο σε συνθήκες που προκαλούν κακή αναπνοή (όπως νεφροπάθεια ή διαβήτη).

9. Δυσκολία στον ύπνο-αϋπνίες

Δυσκολίες στο θέμα του ύπνου είναι ενδεικτικές κάποιας χημικής ανισορροπίας στον εγκέφαλο. Όπως προαναφέρθηκε, το γαστρεντερικό μας σύστημα αποθηκεύει και ρυθμίζει τη σεροτονίνη- έναν απαραίτητο νευροδιαβιβαστή για τη διατήρηση και ρύθμιση των μοτίβων ύπνου. Όταν υπάρχει έλλειψη σεροτονίνης ή ανισορροπία στα επίπεδα της, μπορεί να εμφανιστεί αϋπνία ή δυσκολίες στο να αποκοιμηθούμε.

10. Διακυμάνσεις στο βάρος

Κάποια βακτήρια του γαστρεντερικού προωθούν την απώλεια βάρους και όχι το καλό είδος. Υπερβολικά ποσοστά μικροβίων μέσα στο λεπτό έντερο, για παράδειγμα, μπορούν να διαταράξουν τις διεργασίες απορρόφησης του λίπους, των μεταλλικών στοιχείων και των βιταμινών. Από την άλλη πλευρά, κάποια άλλα βακτήρια προκαλούν απόκτηση βάρους, με το να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες από τις τροφές. Δεν είναι ασυνήθιστο το φαινόμενο της διακύμανσης του βάρους σε ένα άτομο που αντιμετωπίζει προβλήματα με το γαστρεντερικό του σύστημα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση