, ,

Το τεστ του Χάρβαρντ για την επιθυμία της δύναμης

Photo: Author/Depositphotos Όλοι έχουμε επιθυμία για δύναμη. Το παρακάτω τεστ του Χάρβαρντ όμως  επιχειρεί μέσα από 10 ερωτήσεις να εντοπίσει πόσο υψηλή είναι αυτή

Το τεστ του Χάρβαρντ για την επιθυμία της δύναμης

Photo: Author/Depositphotos

Όλοι έχουμε επιθυμία για δύναμη. Το παρακάτω τεστ του Χάρβαρντ όμως  επιχειρεί μέσα από 10 ερωτήσεις να εντοπίσει πόσο υψηλή είναι αυτή η επιθυμία.

Advertisment

Την επόμενη φορά που θα δείτε έναν αγώνα μπάσκετ ή ποδοσφαίρου, παρατηρήστε τον προπονητή. Αυτός είναι το κέντρο δύναμης της ομάδας. Βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, δίνει εντολές φωνάζει, τα μάτια του παρακολουθούν κάθε παίκτη και κάνει διαρκώς παρεμβάσεις. Η χρήση της δύναμής του είναι εποικοδομητική και εξουσιοδοτημένη. Οι παίκτες έχουν συμφωνήσει να του παραχωρήσουν δύναμη ώστε να επιτύχουν τη νίκη. Μπορείτε να φανταστείτε ωστόσο κάποιον που δίνει εντολές σε μια ομάδα που δεν του έχει εξουσιοδοτήσει δύναμη; Θα του βάζαμε την ταμπέλα ενός ψυχαναγκαστικού τύραννου.

Η διαπροσωπική δύναμη είναι η δυνατότητα να επηρεάζουμε τους άλλους καθώς αντιστεκόμαστε στη δική τους επιρροή. Δεκάδες βιβλία γράφονται κάθε χρόνο με μεθόδους και τρόπους για το πως να κυριαρχεί κανείς πάνω στους άλλους. Ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, η δύναμη, δεν είναι ούτε αρνητική ούτε θετική. Σαν τη φωτιά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργεί ή να καταστρέφει. Όταν μια μητέρα επιβάλλει τη δύναμή της στο παιδί που αντιστέκεται στην ιδέα του να κάνει μπάνιο, όταν ένας τροχονόμος ανακατευθύνει την κυκλοφορία γύρω από ένα ένα ατύχημα, όταν ένας δάσκαλος επιβάλλει τη σιωπή στην τάξη, τότε, η δύναμη χρησιμοποιείται εποικοδομητικά. Η απληστία για δύναμη, από την άλλη πλευρά μπορεί να αποβεί μια ψυχονευρωτική διαταραχή ή ακόμα να οδηγήσει το άτομο στην παρανομία προκειμένου να αποκτήσει ένα πλεονέκτημα εις βάρος των άλλων.

Αφού ο ανταγωνισμός και η προσπάθεια να να κινηθούμε προς τα εμπρός παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, πολλοί φιλόσοφοι και συμπεριφορικοί επιστήμονες βλέπουν τη δύναμη ως την πιο θεμελιώδη ανθρώπινη επιθυμία. Ο Δρ Άλφρεντ Άντλερ, συνάδελφος του Ζίγκμουντ Φρόιντ, το πίστευε σθεναρά. Απέρριψε τη θεωρία του Φρόιντ ότι το σεξ είναι  το πρωταρχικό κίνητρο του ανθρώπου και ισχυρίστηκε ότι είναι η απόκτηση δύναμης αυτό που κυριαρχεί στις ανθρώπινες σχέσεις. Διατύπωσε τη θεωρία ότι ως ανήμπορα παιδιά, αναπτύσσουμε ένα κόμπλεξ κατωτερότητας και στη συνέχεια αγωνιζόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας ώστε να αποκτήσουμε δύναμη και να το αποτινάξουμε. Όσο πιο ισχυρό το κόμπλεξ της κατωτερότητας κατά την παιδική ηλικία, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιθυμία για δύναμη στην ενήλικη ζωή.

Advertisment

Σύμφωνα με τον Δρ Άντλερ η απόκτηση δύναμης είναι σαν ένα ιδανικό που όλοι προσπαθούμε να πετύχουμε. Και μπορεί να σκεφτείτε ότι δεν έχουν όλα να κάνουν με την απόκτηση δύναμης, ειδικά αν σκεφτείτε έναν ευγενικό φίλο σας ή έναν συνάδελφό που κοιτάει τη δουλειά του ή ακόμα κρίνοντας από τον εαυτό σας. Αλλά ο Δρ Άντλερ λέει πως όλοι οι άνθρωποι διεκδικούν δύναμη, ο καθένας, με τον δικό του τρόπο, ακόμα κι αυτοί που αποφεύγουν κάθε είδος ανταγωνισμού και αναμέτρησης ή ακόμα γυρίζουν το άλλο μάγουλο προκειμένου να επικρατήσουν και να ελέγξουν τον αντίπαλό τους. Η επιθυμία για δύναμη μπορεί να παρουσιάζεται με αναρίθμητους τρόπους.

Δείτε επίσης τα παρακάτω τεστ

Η κλίμακα της διαπροσωπικής εμπιστοσύνης

Πόσο κυριαρχική είναι η προσωπικότητά σας; Απαντήστε στις ερωτήσεις

Το τεστ του καθηγητή του Χάρβαρντ, David McClelland

Στο έργο του, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο καθηγητής David McClelland, μελέτησε την επιθυμία για δύναμη σε χιλιάδες υποκείμενα. Κατέληξε ότι η επιθυμία για δύναμη είναι μια ανθρώπινη ανάγκη, λίγο – πολύ, όπως  η ανάγκη για αναγνώριση, επιτυχία ή αγάπη. Στην πορεία της πολυετούς μελέτης του, αναγνώρισε τρία χαρακτηριστικά των ανθρώπων με υψηλή επιθυμία για δύναμη.

Τα τρία χαρακτηριστικά των ανθρώπων με υψηλή επιθυμία για δύναμη

  1. Δρουν με σθεναρούς και αποφασιστικούς τρόπους προκειμένου να αποκτήσουν δύναμη
  2. Ξοδεύουν πολύ χρόνο σκεπτόμενοι τρόπους που θα τους καταστήσουν ικανούς να αλλάξουν τη συμπεριφορά ή τον τρόπο σκέψης των άλλων
  3. Και ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τον τρόπο που στέκονται σε σχέση με τους άλλους

Οι παρακάτω ερωτήσεις βασίζονται στα ερωτηματολόγια που είχε συνθέσει ο καθηγητής προκειμένου να διερευνήσει την επιθυμία για δύναμη

[viralQuiz id=151]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση