, ,

Βεντούζες: Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Τα οφέλη από την εφαρμογή της βεντούζας

Βεντούζες: Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Photo: Author/Depositphotos

Όταν ακούμε τη λέξη “βεντούζες”, στο μυαλό μας έρχεται μια μέθοδος ξεπερασμένη, βάρβαρη κι ανατριχιαστική. Οι παλιότεροι όμως, ήξεραν πολύ καλά τα οφέλη που προσφέρουν οι βεντούζες και σίγουρα, αν τα μάθουμε κι εμείς, θα αλλάξουμε γνώμη για την αρχαία αυτή μέθοδο. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και σήμερα τις χρησιμοποιούν σε πολλά ελληνικά χωριά. Για να δούμε όμως γιατί τις χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας…

Advertisment

Η πρακτική της βεντούζας στοιχειοθετείται επαρκώς στην κινέζικη ιατρική του βελονισμού, που τα θεραπευτικά του αποτελέσματα, είναι αποδεδειγμένα. Είναι μια πανάρχαιη μέθοδος που αναφορές της βρίσκονται ακόμη και σε κείμενα του Ιπποκράτη. Από εκείνα τα χρόνια, η βεντούζα χρησιμοποιείται σταθερά, μέχρι σήμερα.

Υπάρχουν δύο τύποι στην πρακτική αυτή: Η ξηρή βεντούζα και η υγρή βεντούζα

Στην ξηρή, η βεντούζα προσκολλάται στο δέρμα, αφού πρώτα μειωθεί από αυτήν η πίεση, έτσι ώστε, το δέρμα και ο επιφανειακός μυς να “ρουφιέται” και να συγκρατείται στη βεντούζα.

Στην υγρή, εκτός από την αναρρόφηση, γίνονται μικρά κοψίματα στην επιφάνεια του δέρματος, ώστε να δημιουργηθεί αρνητική πίεση. Η μέθοδος αυτή της υγρής βεντούζας, χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, από την παραδοσιακή αραβική και ασιατική ιατρική.

Advertisment

Η βεντούζα είναι μια ασφαλής μέθοδος, ιδιαίτερα αν αυτή είναι πλαστική ή από σιλικόνη και μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι του, αρκεί να προσέξει πιθανούς τραυματισμούς και μολύνσεις.

Η εφαρμογή της βεντούζας δεν προκαλεί πόνο αλλά ένα αίσθημα “τραβήγματος” στο δέρμα. Επίσης, μετά από μια θεραπεία, συχνά, εμφανίζονται μελανιές στα σημεία που έχει εφαρμοστεί, που όμως, εξαφανίζονται μετά από λίγες μέρες.

Τα οφέλη από την εφαρμογή της βεντούζας είναι πολλά

Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικά:

-αιματώνει το δέρμα και τονώνει την κυκλοφορία

-χαλαρώνει τον ιστό και διεγείρει τη ροή της ενέργειας

-μειώνει το οίδημα και τον πόνο

-ανακουφίζει από ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους

-για το κρυολόγημα, το άσθμα και γενικά το αναπνευστικό

-ανακουφίζει από τις φλεγμονές

-ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου

-αφαιρεί τις τοξίνες από τον οργανισμό

-μειώνει τους πονοκεφάλους

– Ο έρπης, η γρίπη, η ιογενής ηπατίτιδα, η ακμή, η δερματίτιδα και η κυτταρίτιδα είναι όλα προβλήματα υγείας που μπορεί επίσης να βελτιωθούν με τις βεντούζες.

Σύμφωνα με έρευνα, όταν η μέθοδος της βεντούζας προστέθηκε σαν συμπληρωματική μαζί με φαρμακευτική θεραπεία, η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αυξήθηκε κατά 156% και χωρίς φαρμακευτική θεραπεία, τα φυσικά φονικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξήθηκαν κατά 133%.

Πολλοί ερευνητές τη θεωρούν ως πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την αύξηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι βεντούζες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών, σε μυοσκελετικά προβλήματα που βρίσκονται σε οξεία φάση, σε δερματοπάθειες και ανοιχτές πληγές. Επίσης, δεν ενδείκνυνται σε περίπτωση υψηλού πυρετού, σε έντονες κράμπες, κατά την εγκυμοσύνη στην περιοχή της κοιλιάς, της μέσης και των μαστών.

Γενικά, είναι προτιμώτερο, οι βεντούζες να χρησιμοποιούνται από έναν καλά εκπαιδευμένο θεραπευτή, προς αποφυγή τραυματισμών και προβλημάτων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση