Το σιταρόχορτο έχει θαυμάσια οφέλη για την υγεία μας και συγκαταλέγεται στις ισχυρότερες αποτοξινωτικές τροφές.
Όνομα: Σιταρόχορτο
Advertisment
Επιστημονική ονομασία: Σίτος ο μαλακός ή Σίτος ο κοινός – Triticum aestivum
Οικογένεια: Αγρωστώδων
Περιγραφή του σιταρόχορτου
Το σιταρόχορτο είναι το βλαστάρι του σπόρου του σιταριού, πριν αυτό εξελιχθεί σε σιτάρι. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ιδιαίτερα για την καλλιέργεια και παραγωγή φύτρων σε εσωτερικούς χώρους, συχνά, χρησιμοποιούνται δίσκοι με θρεπτικό χώμα για γλάστρες. Το σιταρόχορτο που καλλιεργείται εσωτερικά, χρησιμοποιείται, συνήθως, για την παρασκευή σκόνης που διαλυμένη σε νερό, μας δίνει χυμό σιταρόχορτου, ενώ εκείνο που καλλιεργείται υπαίθρια, μαζεύεται και αφυδατώνεται σε χαμηλή θερμοκρασία και από αυτό παρασκευάζονται ταμπλέτες και άλλα συμπυκνώματα για χρήση, σε ανθρώπους και ζώα.
Advertisment
Συστατικά
Το βασικό συστατικό του σιταρόχορτου είναι η Χλωροφύλλη (μέχρι και 70%), η οποία, αν και εξάγεται από πολλά φυτά, στο σιταρόχορτο, βρίσκεται στην καλύτερη μορφή της, μιας και περιέχει πάνω από 100 στοιχεία, απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς να έχει καθόλου τοξικότητα σε οποιαδήποτε ποσότητα, σε αντίθεση με τα φύλλα διαφόρων άλλων φυτών και δένδρων.
Το σιταρόχορτο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, Ε, Κ, C, Β6 και Β12. Περιέχει επίσης, Κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη. Περιέχει φυτικές ίνες, 17 αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία και είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες.
Σιταρόχορτο: Ιστορία και παράδοση
Το σιταρόχορτο το εντοπίζουμε στους πολιτισμούς της αρχαίας Μεσοποταμίας και κυρίως στην αρχαία Αίγυπτο, πριν από 5.000 χρόνια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν για τις καταπληκτικές του ιδιότητες και την επίδρασή του στην υγεία, γι΄αυτό και το θεωρούσαν ιερό.
Στη Δύση, το σιταρόχορτο άρχισε να γίνεται γνωστό και να καταναλώνεται, μετά τα πειράματα που διεξήγαγε, σε εξωτερική καλλιέργεια σιταρόχορτου στο Κάνσας, ο Charles Schnabel, μεγάλος υποστηρικτής του σιταρόχορτου και την προσπάθεια που έκανε, ο ίδιος, για να διαδώσει τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. Από το 1940, η σκόνη του σιταρόχορτου, πουλιόταν στα φαρμακεία των ΗΠΑ και του Καναδά.
Τη σκυτάλη πήρε η Ann Wigmore, ιδρύτρια του Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Υγείας και μεγάλη υποστηρίκτρια του σιταρόχορτου, το οποίο, κατά τη γνώμη της, μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά, στην ανακούφιση και θεραπεία σοβαρών νόσων.
Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις του σιταρόχορτου
– καταπολεμά την αναιμία και αναπλάθει το αίμα και τους ιστούς
– αυξάνει τη γονιμότητα
– βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και των αγγείων
– μειώνει την κούραση και τονώνει την κυκλοφορία
– μειώνει την όρεξη και βελτιώνει την πέψη
– κατά της κακοσμίας στόματος και σώματος
– κατά τη αρθρίτιδας
– βοηθά στη διατήρηση της νεότητας, επιβραδύνοντας τη γήρανση
– δρα ενάντια στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων οργανισμών και βακτηρίων
– αναζωογονεί το δέρμα και είναι αποτελεσματικό κατά των δερματικών ασθενειών, του κνησμού, των ερεθισμών, του εκζέματος, της ψωρίασης και άλλων δερματικών μολύνσεων ενώ ανακουφίζει από τα ηλιακά εγκαύματα
– αποτοξινώνει το σώμα και το απαλλάσσει από τα χημικά υπολείμματα των φαρμάκων
– ανακουφίζει από τις παρενέργειες των χημειοθεραπειών
– καταπολεμά τους όγκους στο σώμα
– δρα κατά του διαβήτη
– για μολύνσεις, πληγές, χρόνια ιγμορίτιδα, φλεβίτιδες και κολπικές μολύνσεις
– βοηθά στις αιμορροίδες
– για την πρόληψη και τη διατήρηση της υγείας των δοντιών
– είναι ένα καλό καθαρτικό
– ενισχύει το ανοσοποιητικό
– είναι ισχυρό αντικαρκινικό
– καθαρίζει το συκώτι
– βοηθά στην αποσυμφόρηση της μύτης και της αναπνοής
– βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα και τους πνεύμονες.
– ο χυμός του, αν κρατηθεί για 5 λεπτά στο στόμα, σταματάει τον πονόδοντο και βοηθά στην εξυγίανση των ούλων και την αντιμετώπιση της ουλίτιδας.
– Είναι το μοναδικό προϊόν που γνωρίζει ο άνθρωπος που έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον οργανισμό μας από βαριά μέταλλα, νεκρά κύτταρα, νεκρές μεμβράνες και τοξίνες που συσσωρεύονται στους πόρους του παχύ εντέρου για χρόνια.
– μειώνει την πίεση του αίματος.
– ενεργοποιεί το θυρεοειδή κατά της παχυσαρκίας
– είναι εξαιρετικό για κάθε είδους αιματολογικά προβλήματα.
– ανακουφίζει τις ερεθισμένες αμυγδαλές,(σαν γαργάρα)
– θεραπεύει την ακμή
– Το σιταρόχορτο αναζωογονεί τα γερασμένα κύτταρα, αντιστρέφει τη γήρανση και μας κάνει να νοιώθουμε πιο ζωντανοί.
– ο χυμός του σιταρόχορτου βοηθά στη γενικότερη ευεξία του σώματος, χαρίζει πνευματική διαύγεια και μια αίσθηση αντοχής και σωματικής αναζωογόνησης.
Άλλες χρήσεις για το φύτρο σταριού
– Είναι εξαιρετικό για αθλητές και απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια για να μεταβολιστεί.
– Πολλοί αγρότες χρησιμοποιούν το σιταρόχορτο για να ενισχύσουν τη γονιμότητα των αγελάδων τους, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μαγνήσιο.
– Ο χυμός του σιταρόχορτου δρα ως απορρυπαντικό στο σώμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αποσμητικό.
-βοηθά στη διατήρηση του χρώματος των μαλλιών.
– Στα μαλλιά, κάνοντας μασάζ πριν το λούσιμο, εξαλείφει πιτυρίδα και φαγούρα.
Παρασκευή – δοσολογία
Υλικά
2 ζαρτινιέρες
σπόροι σιταριού (εάν είναι δυνατόν να είναι φρέσκοι)
χώμα με πολύ τύρφη (όλα τα φυτώρια έχουν)
Γεμίζουμε τη μισή ζαρτινιέρα με χώμα, ρίχνουμε τους σπόρους και ρίχνουμε και το υπόλοιπο χώμα μέχρι επάνω. Ποτίζουμε καλά και σκεπάζουμε την ζαρτινιέρα, ώστε να μην περνάει το φως και την τοποθετούμε σε σκιερό μέρος. Μετά από εφτά μέρες, την ξεσκεπάζουμε.
Οι νεαροί βλαστοί, θα έχουν αρχίσει ήδη να προβάλλουν. Αφήνουμε τους βλαστούς λίγο να μεγαλώσουν μέχρι 10 – 15 εκατοστά περίπου. Πιάνουμε μια μικρή τούφα από πάνω, την κόβουμε και τη βάζουμε σε έναν αποχυμωτή ή μίξερ, με ένα ποτηράκι του κρασιού νερό. Το στραγγίζουμε και είναι έτοιμο να το πιούμε. Σχεδόν σε ένα μήνα οι βλαστοί θα αρχίσουν να κιτρινίζουν, οπότε, προνοήστε ώστε, πριν χαλάσουν, να έχετε βάλει τη δεύτερη ζαρτινιέρα, για να μην ξεμένετε ποτέ.
Υπάρχουν ειδικές συσκευές αποχύμωσης του σιταρόχορτου που κυκλοφορούν στην αγορά αλλά για αρχή μπορείτε να εξάγετε το χυμό του στο μπλέντερ προσθέτοντας λίγο νερό.
Για το μπάνιο
Ρίχνουμε στο σώμα μας φρέσκια χλωροφύλλη για 15-20 λεπτά και ξεπλένουμε. Θα καθαρίσει το δέρμα μας και θα το θρέψει.
Που θα το βρείτε
Μπορείτε να φτιάξετε το σιταρόχροτο μόνοι σας όπως περιγράφεται παραπάνω. Το πρόβλημα με τη μέθοδο είναι ότι απαιτεί χώρο, χρόνο αλλά και την προσοχή σας. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί παρατούν την καλλιέργεια του σιταρόχορτου στα σπίτια τους. Εάν δεν έχετε χρόνο, τότε μπορείτε να το προμηθευτείτε σε σκόνη σχεδόν σε όλα τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και βότανα. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που το διαθέτουν και η κάθε μία έχει τη δική της προτεινόμενη δοσολογία.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για το Σιταρόχορτο
– Το σιταρόχορτο, αν καλλιεργηθεί βιολογικά, απορροφά 92 από τα 115 μεταλλικά στοιχεία που υπάρχουν στο χώμα.
– Ο Δρ. ΤΗΟΜΑS, συνεργάτης της Δρ. Γουίγκμορ, έδειξε ότι 7 κιλά φρέσκου σιταρόχορτου ισοδυναμεί με 170 κιλά από τα καλύτερα φρέσκα λαχανικά όπως καρότο, μαρούλι, σέλινο κ.λ.π.
– Το σιταρόχορτο έχει ήδη χαρακτηριστεί ως Superfood το οποίο είναι απαραίτητο να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
– Ο Δρ. Earp Thomas είπε: «το σιτάρι είναι ο βασιλιάς όλων των τροφών». Παρατήρησε επίσης, πως ψεκασμένα τρόφιμα που πλένονται με νερό ανακατεμένο με σιταρόχορτο καθαρίζονται πολύ πιο αποτελεσματικά.
– Μελέτη του 2002 έδειξε κάποια στοιχεία ότι, το σιταρόχορτο μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας.
Σιταρόχορτο και Γλουτένη
Πολλοί αναρωτιούνται τι γίνεται με τη γλουτένη στην οποία ενδέχεται να υπάρχει δυσανεξία. Σας έχουμε ωστόσο καλά νέα. Η αλλεργιογόνα γλουτένη αναπτύσσεται σε διαφορετική φάση του φυτού και άρα μπορείτε να το καταναλώσετε άφοβα.
Πως να το εντάξετε στη διατροφή σας
Ο πιο ισχυρός θεραπευτικός τρόπος για να εντάξετε το σιταρόχροτο στη διατροφή σας είναι εξάγοντας το χυμό του. Η αλήθεια είναι όμως ότι σε κάποιους δεν αρέσει η γεύση του. Εναλλακτικά λοιπόν μπορείτε να τον προσθέσετε στις σαλάτες σας. Ωστόσο δεν πρέπει να το εκθέσετε σε υψηλές θερμοκρασίες αλλιώς τα περισσότερα ένζυμά του καταστρέφονται.
Προφυλάξεις και παρενέργειες
Αν και θεωρείται ασφαλής τροφή, ενδέχεται να προκαλέσει ναυτία, εμετούς στομαχικά προβλήματα ή αλλεργικές αντιδράσεις. Τέλος, όπως όλες οι ρίζες και τα φύτρα. έτσι και το σιταρόχορτο, εξάγεται κατευθείαν από το χώμα οπότε υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης με βακτήρια. Εννοείται, ότι εάν αποφασίσετε να τον καλλιεργήσετε μόνοι σας θα πρέπει να επιλέξετε καθαρό, βιολογικό χώμα.
[toggle title="Πηγές"]
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B9%CF%84%CF%8C%CF%87%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF#.CE.9A.CE.B1.CE.BB.CE.BB.CE.B9.CE.AD.CF.81.CE.B3.CE.B5.CE.B9.CE.B1
https://www.betterliving4all.com/blog/health/143-50.html
Ann Wingmore: Γίνε Ιατρός του εαυτού σου – Εκδόσεις Διόπτρα
[/toggle]