Η αλόη είναι ένα πραγματικό φαρμακείο σε γλάστρα αφού διαθέτει πάνω από 150 χρήσιμα συστατικά, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Σε αυτό το άρθρο θα δείτε πως θα χρησιμοποιήσετε τη φρέσκια αλόη από τη γλάστρα σας για να βγάλετε το χυμό της. Είναι πραγματικά πολύ εύκολο αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα πάρετε όλα τα οφέλη του φυτού χωρίς επεξεργασία. Εάν έχετε ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα, τότε, πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε με προσοχή εάν σκοπεύετε να κάνετε εσωτερική χρήση.
Η ιδιαίτερη ικανότητά της αλόης να κατακρατεί νερό είναι αυτή που τη βοηθάει να επιβιώνει σε ακραία καιρικά φαινόμενα ξηρασίας αλλά και υψηλών θερμοκρασιών. Με κάποιο πολύπλοκο μεταβολισμό, το νερό μετασχηματίζεται σε ένα διαφανές ζελατινώδες υγρό, που είναι και το χαρακτηριστικό όλων των ιδιοτήτων της. Το φύλλο της αλόης αποτελείται από τέσσερα στρώματα: το φλοιό, τον υποφλοιώδη χιτώνα, το στρώμα της κόλλας και το παρέγχυμα ή πολφός, που είναι το στρώμα το οποίο περιέχει το πολύτιμο ζελέ. Από την επεξεργασία αυτού του ζελέ είναι που παράγονται τα διάφορα προϊόντα της αλόης.
Advertisment
Συνήθως, όταν κόβουμε ένα φύλο αλόης και το χρησιμοποιούμε χωρίς να εξάγουμε το ζελέ του, τότε η επιδερμίδα μας έρχεται σε επαφή κυρίως με το ενδιάμεσο κίτρινο στρώμα και λιγότερο με το παρέγχυμα όπου βρίσκεται η ουσία του φυτού.
Πως να εξάγετε το παρέγχυμα (τζελ) από τη Φρέσκια Αλόη
1. Κόψτε ή αγοράστε ένα φύλλο Αλόης
Επιλέξτε ένα μεγάλο υγιές φύλλο από τα παλαιότερα. Όσο πιο παλιό το φύλλο τόσα πιο πολλά θρεπτικά συστατικά περιέχει. Αυτό προϋποθέτει η Αλόη σας να είναι ανεπτυγμένη. Εάν η αλόη σας είναι ακόμα μικρή, τότε δεν θα μπορέσετε να κόψετε κάποιο φύλλο. Πολλά φαρμακεία όμως διαθέτουν φρέσκα φύλλα αλόης, οπότε ίσως μπορέσετε να βρείτε εκεί.
Advertisment
2. Κόψτε την άκρη του φυτού
Είναι σημαντικό να κόψετε το μέρος που ενώνεται το φύλλο με το υπόλοιπο φυτό διότι πρέπει να αφήσετε το κίτρινο τοξικό υγρό να στραγγίσει. Συνήθως σε 15 λεπτά, όλο το υγρό θα έχει φύγει. Για να είστε απολύτως σίγουροι μπορείτε να αφήσετε το φύλλο μέχρι και 20 λεπτά.
3. Πλύντε καλά
Πλύντε καλά το φυτό ώστε να φύγουν και τυχόν υπολείμματα από το υγρό αλλά προπαντός σκόνες, βακτήρια και μικροοργανισμοί. Μην ξεχνάτε ότι το φύλλο ακουμπάει στο χώμα.
4. Ξεφλουδίστε το φλοιό της αλόης
Ο καλύτερος τρόπος για να μην χάσετε καθόλου τζελ είναι να χρησιμοποιήσετε το εξάρτημα που ξεφλουδίζετε τα αγγουράκια ή τα καρότα. Εναλλακτικά, μπορείτε να κόψετε τις δύο σκληρές άκρες και διατρέχοντας ένα μαχαίρι κατά μήκος του φύλλου να το ανοίξετε στα δύο. .
5. Χαράξτε
Χαράξτε βαθιά το τζελ κατά μήκος και πλάτος σε μικρούς κύβους
6. Ανακατέψτε
Τοποθετήστε τους κύβους σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε δυνατά μέχρι να γίνει ένα αφρώδες υγρό.
7. Αποθηκεύστε
Μπορείτε να αποθηκεύσετε το υγρό σε μπουκάλια και να το τοποθετήσετε στο ψυγείο όπου διατηρείται μέχρι και για 2 εβδομάδες. Εναλλακτικά το τοποθετείτε σε παγοκύστες στην κατάψυξη όπου διατηρείται για πολλούς μήνες και είναι άμεσα διαθέσιμο. Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγη βιταμίνη Ε σε λάδι ή κάψουλα βιταμίνης C για να διατηρηθεί ακόμα περισσότερο στη συντήρηση. Πολλές φορές όμως το μείγμα μπορεί να γίνει ασταθές και να σας χαλάσει. Οπότε, εάν έχετε μεγάλη ποσότητα, μπορείτε να το τοποθετήσετε στην κατάψυξη. Επίσης, μπορείτε να το μετατρέψετε και σε σιρόπι για smoothies, χυμούς, γλυκά κ.λ.π.
Δείτε πως φτιάχνουμε σιρόπι αλόης
Που να χρησιμοποιήσετε το χυμό αλόης
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χυμό αλόης για πρώτες βοήθειες για εξωτερική χρήση. Οι θαυμαστές επουλωτικές της ικανότητες την καθιστούν ιδανικό φάρμακο για πληγές, εγκαύματα και φυσικά μπορείτε να την βάλετε στο πρόσωπό σας για αναγέννηση και θρέψη των κυττάρων του δέρματος. Μπορείτε ακόμα να το χρησιμοποιήσετε για σαμπουάν ή σαπούνι χεριών. Εάν θέλετε να κάνετε εσωτερική χρήση θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κάποια αλλεργία στο φυτό και να διαβάσετε τις παρακάτω παρενέργειες. Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το χυμό για θεραπευτικό σκοπό, τότε θα χρειαστεί να το κάνετε υπό την καθοδήγηση του ειδικού.
Βίντεο
Παρακάτω σας παραθέτουμε τρία από τα δημοφιλέστερα βίντεο που κυκλοφορούν στο αγγλόφωνο διαδίκτυο για την εξαγωγή της Αλόης. Έχουν κάποιες μικρές παραλλαγές αλλά η φιλοσοφία παραμένει ίδια.
Προφυλάξεις – Παρενέργειες
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ασθενείς με εντερική απόφραξη, αποφρακτικό ή παραλυτικό ειλεό, όπως και σε σοβαρή αφυδάτωση.
Δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται σε σοβαρές φλεγμονές του εντέρου όπως οξεία σκωληκοειδίτιδα, νόσο του Crohn, ελκωτική κολίτιδα και εκκολπωματίτιδα.
Να αποφεύγεται από αλλεργικούς σε φυτικά προϊόντα και σε ασθενείς που πάσχουν από οξεία νεφρίτιδα, σε καρδιοπαθείς που λαμβάνουν καρδιοτονωτικά φάρμακα (Digoxin) και σε διαβητικούς που κάνουν χρήση υψηλών δόσεων ινσουλίνης (όταν πρόκειται να γίνει λήψη από το στόμα).
Επειδή η αλόη προκαλεί συσπάσεις της μήτρας, πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμη, επειδή εκκρίνεται στο μητρικό γάλα, πρέπει να αποφεύγεται κατά το θηλασμό, γιατί μπορεί να ενεργήσει ως καθαρτικό για το παιδί.
Να αποφεύγεται η χρήση της σε παιδιά κάτω των 10 ετών.
Να αποφεύγεται η χρήση της αλόης από άτομα με ιστορικό γαστροραγίας ή σοβαρών γαστρεντερικών διαταραχών.
Πληροφορίες για την παραπάνω ανάρτηση αντλήθηκαν από εδώ: Αλόη: Όλες οι θεραπευτικές ιδιότητες, χρήσεις και οφέλη για την υγεία σε ένα άρθρο