, ,

Αναπτύσσοντας τη διαίσθησή σας: 3 σύντομες συμβουλές

Αναπτύσσοντας τη διαίσθησή σας: 3 σύντομες συμβουλές Πολλές φορές, παίρνουμε αποφάσεις για την εργασία, τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και για πολλά άλλα ζητήματα, ακούγοντας

Αναπτύσσοντας τη διαίσθησή σας: 3 σύντομες συμβουλές

Αναπτύσσοντας τη διαίσθησή σας: 3 σύντομες συμβουλές

Πολλές φορές, παίρνουμε αποφάσεις για την εργασία, τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και για πολλά άλλα ζητήματα, ακούγοντας την καρδιά μας. Κάποιες φορές αποδεικνύεται σωστό, κάποιες άλλες τα πράγματα ίσως τελικά δεν εξελίσσονται ακριβώς όπως θα θέλαμε. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε επαφή με την καρδιά μας, με τη διαίσθηση μας, καθώς αυτή μπορεί να γίνει ο καλύτερός μας σύμβουλος σε πολλές, αν όχι στις περισσότερες, περιπτώσεις.

Advertisment

Αυτό που η καρδιά γνωρίζει

Αυτό που οι ερευνητές ανακαλύπτουν για την καρδιά επιβεβαιώνει αυτό που οι γιαγιάδες μας πάντα μας επαναλάμβαναν: να ακούμε την καρδιά μας. Οι περισσότεροι λοιπόν από εμάς το έχουμε ακούσει, αλλά πολύ λίγοι έχουμε μάθει πώς να το κάνουμε αποτελεσματικά. Το Ινστιτούτο HearthMath μέσω των ερευνών που έχει διεξάγει, θέτει ως βασικό ρόλο, το ρόλο της καρδιάς στη διαισθητική διεργασία και μια πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι η καρδιά στην ουσία λαμβάνει διαισθητικές πληροφορίες πριν και από τον εγκέφαλο- κατά ένα δευτερόλεπτο ή ίσως και λίγο νωρίτερα. Εξάλλου, οι νευροκαρδιολόγοι είχαν ήδη μιλήσει από τη δεκαετία του ’90 για έναν ανεξάρτητο «εγκέφαλο της καρδιάς» με το δικό του σύνθετο νευρικό σύστημα.

Οι ερευνητές έχουν βρει ότι η καρδιά έχει το δικό της οργανωτικό σύστημα νοημοσύνης, επιτρέποντας στην καρδιά να δρα ανεξάρτητα, να μαθαίνει, να θυμάται και να παράγει συναισθήματα- ιδιότητες που μέχρι πρόσφατα προσδίδονταν μόνο στον εγκέφαλο. Η καρδιά επίσης έχει ένα ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που παράγει μέχρι και 60 φορές το ηλεκτρικό εύρος του εγκεφάλου, έχοντας μετρηθεί μάλιστα και στα εγκεφαλικά κύματα άλλων ανθρώπων που βρίσκονται κοντά της. Τι σημαίνουν όλα αυτά για εμάς;

Η διαίσθησή σας

Μπορεί να θεωρείτε ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί να έχουν εύκολη πρόσβαση στην καρδιά και τη διαίσθηση τους, αλλά εσείς δεν τα έχετε καταφέρει τόσο καλά ή το καταφέρνετε τόσο σπάνια που σχεδόν γίνεται τυχαία. Βέβαια, ερευνητές του Ινστιτούτου HeartMath που έχουν μελετήσει τη διεργασία διαίσθησης, έχουν βρει πως η καρδιά -όπως και το υπόλοιπο σώμα- συνέχεια βρίσκονται σε διαισθητική λειτουργία, χωρίς εμείς να το συνειδητοποιούμε και συνεχώς λαμβάνει πληροφορίες πριν τον εγκέφαλο, τις επεξεργάζεται και ύστερα μας καθοδηγεί σε κατευθύνσεις που τις περισσότερες φορές είναι ωφέλιμες για εμάς.

Advertisment

Τι θα σήμαινε όμως αν μπορούσατε να συνδεθείτε απόλυτα με την διαισθητική σας ικανότητα; Σίγουρα θα σήμαινε θετικά πράγματα για πολλές πλευρές της ζωής σας. Για το επίπεδο του στρες που βιώνετε, τη συνολική σας υγεία, τη δημιουργικότητα, τις τόσες επιλογές που πρέπει να κάνετε καθημερινά, την επιτυχία στην εργασία, στο σχολείο και στις σχέσεις σας. Αξίζει λοιπόν να προσπαθήσετε να αναπτύξετε μια σύνδεση και έναν συγχρονισμό με τη διαίσθηση και την καρδιά σας. Πώς μπορείτε λοιπόν να τα καταφέρετε;

1η συμβουλή

Δοκιμάστε μια τεχνική γρήγορης συγκέντρωσης, για να μεταβάλλετε την συναισθηματική σας κατάσταση και να στείλετε σε όλο σας το σύστημα θετικά συναισθήματα, τα οποία σας βοηθούν να συνδέεστε με την καρδιά σας. Κάντε το για λίγες φορές μέσα στη μέρα.

1. Εστίαση στην καρδιά: Στρέψτε την προσοχή σας στην περιοχή της καρδιάς και αναπνεύστε αργά και βαθιά.

2. Αναπνοή στο ρυθμό της: Κρατήστε την προσοχή στην καρδιά σας, αναπνέοντας αργά. Πέντε δευτερόλεπτα εισπνοής, πέντε εκπνοής- μέσω της περιοχής της καρδιάς σας. Δοκιμάστε το για δύο ή τρεις φορές.

3. Αίσθηση της καρδιάς: Ενεργοποιήστε και διατηρήστε ένα συναίσθημα εκτίμησης ή ενδιαφέροντος για κάποιον ή κάτι στη ζωή σας. Εστιάστε στο θετικό συναίσθημα, καθώς συνεχίζετε να αναπνέετε μέσα από την περιοχή της καρδιάς σας.

2η συμβουλή

Αφού ακολουθήσετε αυτά τα απλά βήματα, ρωτήστε την καρδιά σας, αν θα μπορούσατε να έχετε πρόσβαση στη διαίσθηση σας πιο συχνά και πώς αυτό θα επηρέαζε τη ζωή σας; Καταγράψτε τις απαντήσεις σας, για να σας βοηθήσουν να εντοπίζετε την πρόοδό σας.

3η συμβουλή

Ρωτήστε την καρδιά σας για καθοδήγηση. Αρχίστε με απλά πρακτικά πράγματα: «Ποια στάση μου θα μπορούσε να με βοηθήσει σε μια πιθανή συγκεκριμένη κατάσταση; Θα ήταν καλύτερα να μιλήσω ή να κρατηθώ πίσω;» Χαλαρώστε το νου και τα συναισθήματα σας και αφουγκραστείτε τις πρώτες σκέψεις σας που θα εμφανιστούν και θα σας κάνουν να τις νιώθετε σωστές. Καταγράψτε τις. Ακολουθήστε την καρδιά σας και δείτε πού σας πάει.


Το Ινστιτούτο HeartMath έρχεται το Νοέμβριο στην Αθήνα για να πιστοποιήσει τους επόμενους Coaches. Μάθετε περισσότερα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να ονειρεύεσαι τη ζωή σου περισσότερο απ' όσο τη ζεις, γιατί δεν παλεύεται η ζωή χωρίς το πέραν...
Η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου
Το ευτυχισμένο τέλος που δεν έρχεται ποτέ…
Όνειρα: Τα κλειδιά της ψυχής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση