, ,

7 απλές και φυσικές θεραπείες για λεύκανση των δοντιών

7 απλές και φυσικές θεραπείες για λεύκανση των δοντιών Το χαμόγελο είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της εμφάνισής μας. Είτε αυτή αφορά

7 απλές και φυσικές θεραπείες για λεύκανση των δοντιών

7 απλές και φυσικές θεραπείες για λεύκανση των δοντιών

Το χαμόγελο είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της εμφάνισής μας. Είτε αυτή αφορά στο εργασιακό, είτε στο διαπροσωπικό περιβάλλον, ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο δείχνει, εκτός από καλή πρόθεση, σωστή περιποίηση, ενδιαφέρον για τον εαυτό μας και καθαριότητα. Όμως δυστυχώς, για κάποιους από εμάς τα δόντια μας δεν είναι τόσο λευκά και λαμπερά, όσο θα θέλαμε τελικά.

Advertisment

Τι προκαλεί το κιτρίνισμα των δοντιών;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που κάνουν τα δόντια μας να κιτρινίζουν. Περιλαμβάνουν γενετικούς/κληρονομικούς παράγοντες, την ποιότητα τροφής και ποτών που καταναλώνουμε, αλλά και την στοματική μας υγιεινή. Αν και υπάρχουν κάποιες τροφές και ποτά που αφήνουν άμεσα σημάδια στα δόντια μας, στην ουσία είναι κυρίως η διάβρωση του σμάλτου που προκαλεί τον αποχρωματισμό των δοντιών. Επομένως, αν και μπορούμε να επιχειρήσουμε αποτελεσματικά διάφορες φυσικές μεθόδους λεύκανσης τους, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη τη φροντίδα του σμάλτου για την ενδυνάμωσή του.

7 μέθοδοι λεύκανσης των δοντιών που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι

Εδώ έχουμε συγκεντρώσει μερικές αξιόπιστες μεθόδους λεύκανσης των δοντιών σας που μπορείτε να ακολουθήσετε εύκολα στο σπίτι σας:

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα αποτελεί ένα ήπιο λειαντικό προϊόν. Είναι αυτή η ιδιότητα που βοηθά στην αφαίρεση των λεκέδων και της πλάκας από τα δόντια και έτσι στη λεύκανσή τους. Και όλα αυτά, μέσα σε λίγα λεπτά.

Advertisment

Χρήση

1. Στεγνώστε τα δόντια σας με μια πετσέτα. Μουσκέψτε την οδοντόβουρτσά σας, βουτήξτε τη σε λίγη μαγειρική σόδα και βουρτσίστε ως συνήθως. Βουρτσίστε τα για περίπου τρία λεπτά.

2. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα μαζί με την κανονική σας οδοντόκρεμα και να βουρτσίσετε τα δόντια σας.

3. Αναμείξτε τη με οξυζενέ, ώστε να φτιάξετε μια πάστα και ύστερα χρησιμοποιήστε τη για να βουρτσίσετε τα δόντια σας.

Προσοχή: Η μαγειρική σόδα μπορεί να φθείρει το προστατευτικό σμάλτο στα δόντια σας. Επομένως, χρησιμοποιήστε το μία ή δύο φορές την εβδομάδα μόνο για τη λεύκανση των δοντιών σας.

Οξυζενέ

Το οξυζενέ πετυχαίνει τη λεύκανση, μέσω της διαδικασίας οξείδωσης. Δεν προκαλεί ιδιαίτερες αλλαγές στο σμάλτο και έτσι είναι μια εντελώς ασφαλής μέθοδος για να δοκιμάσετε. Το μόνο που θα πρέπει οπωσδήποτε να θυμάστε είναι να μην καταπιείτε το προϊόν. Ή ακόμα καλύτερα να προμηθευτείτε οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου) για εσωτερική χρήση.

Χρήση

1. Βάλτε το διάλυμα οξυζενέ σε ένα μικρό δοχείο, βυθίστε μέσα ένα καθαρό ύφασμα, ύστερα χρησιμοποιήστε το για να τρίψετε απαλά τα δόντια σας.

2. Επίσης, μπορείτε να βουτήξετε μέσα την οδοντόβουρτσά σας και να βουρτσίσετε με αυτή τα δόντια σας.

Προσοχή: Παρατεταμένη έκθεση σε οξυζενέ μπορεί να οδηγήσει στη φθορά των στοματικών ιστών.

Φράουλες

Οι φράουλες περιέχουν φολικό οξύ που βοηθά στον καθαρισμό και στην απολέπιση των δοντιών. Έτσι κάνουν τα δόντια να φαίνονται καθαρότερα και λευκότερα. Επίσης περιέχει βιταμίνη C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση της πλάκας. Το μηλικό οξύ στη φράουλα, επίσης, χαρίζει λευκαντικές ιδιότητες στα δόντια.

Χρήση

1. Μασήστε λίγες φράουλες ως επιδόρπιο.

2. Πολτοποιήστε μια φράουλα, αναμίξτε τη με λίγη μαγειρική σόδα, για να φτιάξετε μια φυσική λευκαντική οδοντόκρεμα.

3. Κόψτε τη φράουλα στη μέση και χρησιμοποιήστε τη για να βουρτσίσετε τα δόντια σας.

4. Μια άλλη συνταγή που περιλαμβάνει τις φράουλες χρησιμοποιεί επίσης θαλασσινό αλάτι. Το αλάτι παρέχει την απαραίτητη λειαντική ιδιότητα, ώστε να αφαιρέσει τους λεκέδες. Πολτοποιήστε τρεις φράουλες και προσθέστε λίγο αλάτι. Σκουπίστε τα δόντια σας με χαρτί κουζίνας, ύστερα εφαρμόστε μια γενναιόδωρη ποσότητα του μίγματος σε όλα τα δόντια σας. Αφήστε το μείγμα για πέντε λεπτά, ύστερα ξεπλύνετε. Κάντε το σχεδόν κάθε βράδυ.

4. Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο θεωρείται ότι βοηθά στην αφαίρεση των λεκέδων από τα δόντια. Αν και μπορεί να μην αποδίδει άμεσα, το μηλόξυδο είναι μια υγιεινή οργανική μέθοδος που θα βοηθήσει στη διατήρηση του λευκού των δοντιών μετά από τακτική χρήση.

Χρήση

1. Συνδυάστε ένα μέρος μηλόξυδου με δύο μέρη νερού. Ανακινείστε το διάλυμα για περίπου δύο λεπτά. Επαναλάβετε καθημερινά.

2. Αναμείξτε ένα μέρος μαγειρικής σόδας με δύο μέρη μηλόξυδου. Χρησιμοποιήστε το για να βουρτσίσετε τα δόντια σας.

3. Εφαρμόστε μηλόξυδο κατευθείαν στα δόντια σας και ξεπλύνετε καλά μετά από λίγα λεπτά.

Μπανανόφλουδα

Ένα άλλος εύκολος τρόπος σπιτικής θεραπείας για τη λεύκανση των δοντιών σας είναι η χρήση μπανανόφλουδας. Οι μπανάνες είναι εφοδιασμένες με πολλά θρεπτικά συστατικά, ακόμα και στη φλούδα τους. Φώσφορο, άζωτο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο είναι μερικά μόνο από τα θρεπτικά και μεταλλικά στοιχεία τους. Η μπανανόφλουδα λειτουργεί απορροφώντας τα βακτήρια και τα μικρόβια από τα δόντια, κάνοντάς τα λευκότερα.

Χρήση

Πάρτε μια μπανανόφλουδα και τρίψτε το εσωτερικό της μέρος στα δόντια σας για δύο λεπτά. Μετά ξεπλύνετε καλά με νερό. Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα.

Έλαιο καρύδας/ελαιοκάθαρση

Ένας από τους καλύτερους και ευκολότερους τρόπους φυσικής λεύκανσης των δοντιών είναι η ελαιοκάθαρση. Και συγκεκριμένα με τη χρήση ελαίου καρύδας, που είναι πολύ εύκολο για να γίνει στο σπίτι. Το έλαιο καρύδας περιέχει λαυρικό οξύ που βοηθά στη διάσπαση των βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για το κιτρίνισμα των δοντιών. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ελαιοκάθαρση έχει την ικανότητα να μειώνει την πλάκα και την ουλίτιδα.

Χρήση

1. Ελαιοκάθαρση: Μόλις ξυπνάτε, ανακινήστε μια κουταλιά της σούπας ελαίου στο στόμα σας με άδειο στομάχι για 20 λεπτά και ύστερα φτύστε το. Μπορείτε ύστερα να βουρτσίσετε κανονικά τα δόντια σας.

2. Μουσκέψτε ένα καθαρό ύφασμα στο έλαιο και τρίψτε με αυτό τα δόντια σας. Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε μέρα, μέχρι να δείτε αποτελέσματα.

Ενεργός άνθρακας

Ο ενεργός άνθρακας είναι μια αρκετά απορροφητική ουσία, ικανή να απορροφήσει και να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα μας- τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά. Το καταφέρνει χωρίς να απορροφηθεί από τον ίδιο τον οργανισμό μας. Όσον αφορά στη λεύκανση των δοντιών, λειτουργεί δεσμεύοντας την πλάκα και τα μικροσκοπικά υπολείμματα που λεκιάζουν τα δόντια και τα απομακρύνει. Επίσης απορροφά τα βακτήρια και την κακοσμία, αφού λειτουργεί ως απολυμαντικό.

Χρήση

1. Μουσκέψτε μια οδοντόβουρτσα και βουτήξτε σε ενεργό άνθρακα σε μορφή σκόνης. Βουρτσίστε τα δόντια ως συνήθως για σχεδόν δύο λεπτά, ξεπλύνετε το στόμα σας προσεκτικά, μέχρι το σάλιο σας να είναι καθαρό.

2. Προσθέστε λίγο νερό σε ενεργό άνθρακα (σκόνη), ώστε να φτιάξετε μια παχιά πάστα, βυθίστε την οδοντόβουρτσα στην πάστα και ύστερα βουρτσίστε ως συνήθως. Ξεπλύνετε με τον ίδιο τρόπο και αν θέλετε επαναλάβετε τη διαδικασία δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Προσοχή: Ο ενεργός άνθρακας είναι πιθανό να αφήσει λεκέδες σε προσθετικά, γέφυρες και άλλα οδοντιατρικά υλικά. Επίσης, αν τα δόντια σας είναι ευαίσθητα, σταματήστε τη χρήση.

Οι περισσότερες από αυτές τις μεθόδους είναι ασφαλείς και ήπιες για τα δόντια σας. Ωστόσο, κάποια από τα προϊόντα που περιέχουν όξινα προϊόντα, μπορεί να είναι λίγο ισχυρά για καθημερινή χρήση. Και αυτό γιατί το πολύ οξύ δημιουργεί μικροσκοπικές τρύπες στα δόντια και ύστερα μικρά υπολείμματα από τροφές θα παρεισφρήσουν μέσα σε αυτές τις τρύπες και θα παραμείνουν εκεί. Οπότε θυμηθείτε πάντα να ξεπλένετε καλά το στόμα σας με νερό, αφού τα χρησιμοποιήσετε.

[toggle title="Πηγές"]

1. Putt, Mark S., Kimberly R. Milleman, Annahita Ghassemi, Linda M. Vorwerk, William J. Hooper, Pramod M. Soparkar, Anthony E. Winston, and Howard M. Proskin. “Enhancement of plaque removal efficacy by tooth brushing with baking soda dentifrices: results of five clinical studies.” Journal of Clinical Dentistry 19, no. 4 (2008): 111.
2. McLaughlin, Gerald. “Accelerated method and instrumentation for whitening teeth.” U.S. Patent 6,440,396, issued August 27, 2002.
3. Eimar, Hazem, Ryan Siciliano, Mohamed-Nur Abdallah, Samer Abi Nader, Wala M. Amin, Pedro-Pablo Martinez, Alicia Celemin, Marta Cerruti, and Faleh Tamimi. “Hydrogen peroxide whitens teeth by oxidizing the organic structure.” Journal of dentistry 40 (2012): e25-e33.
4. Afrin, Sadia, Massimiliano Gasparrini, Tamara Y. Forbes-Hernandez, Patricia Reboredo-Rodriguez, Bruno Mezzetti, Alfonso Varela-López, Francesca Giampieri, and Maurizio Battino. “Promising health benefits of the strawberry: a focus on clinical studies.” Journal of agricultural and food chemistry 64, no. 22 (2016): 4435-4449.
5, 8. Karimi, M. “Grandma remedies and herbal medicines for relieving toothache.”
6. Anhwange, B. A., T. J. Ugye, and T. D. Nyiaatagher. “Chemical composition of Musa sapientum (banana) peels.” Electronic Journal of Environmental, Agricultural and Food Chemistry 8, no. 6 (2009): 437-442.
7. Majumdar, Shivprasad H., Nayana V. Pimpodkar, and Tejashree A. Ghadge. “Devising an economical water purification unit using bio-adsorbent.”
9. Amith, H. V., Anil V. Ankola, and L. Nagesh. “Effect of oil pulling on plaque and gingivitis.” J Oral Health Community Dent 1, no. 1 (2007): 12-18.
10. An, T. Durai, C. Pothiraj, R. M. Gopinath, and B. Kayalvizhi. “Effect of oil-pulling on dental caries causing bacteria.” African Journal of Microbiology Research 2, no. 3 (2008): 63-66.
11. Neuvonen, Pertti J., and Klaus T. Olkkola. “Oral activated charcoal in the treatment of intoxications.” Medical toxicology and adverse drug experience 3, no. 1 (1988): 33-58.
12. Owens, David M. “Therapeutic chew device for cleaning teeth and breath of dogs.” U.S. Patent 6,050,224, issued April 18, 2000.

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση