,

Έχετε επαφή με τις δημιουργικές σας δυνάμεις; Απαντήστε στις ερωτήσεις

Ένα παράξενο χαρακτηριστικό της δημιουργικότητας είναι ότι εάν μπορείτε να χαλαρώνετε και να αφήνετε τη δύναμη της φαντασίας σας να εκδηλώνεται, τότε, η δημιουργικότητα

Έχετε επαφή με τις δημιουργικές σας δυνάμεις; Απαντήστε στις ερωτήσεις

Ένα παράξενο χαρακτηριστικό της δημιουργικότητας είναι ότι εάν μπορείτε να χαλαρώνετε και να αφήνετε τη δύναμη της φαντασίας σας να εκδηλώνεται, τότε, η δημιουργικότητα ενισχύεται. Ο Dr Ronald Taft έχει ονομάσει αυτή την ικανότητα άφεσης “ego-permissiveness” (μτφ: Αυτό-Επιτρεπτικότητα ή Επιτρεπτικότητα του Εγώ). Αυτό το χαρακτηριστικό βρίσκεται σε πολλούς καλλιτέχνες και δημιουργικούς ανθρώπους που γνωρίζουν το μυστικό της εγκατάλειψης  των κανόνων της λογικής για σύντομα χρονικά διαστήματα ούτως ώστε να επιτρέψουν να αναδυθούν τα δημιουργικά τους ένστικτα.

Οι τεχνικές του brainstorming, για παράδειγμα, που χρησιμοποιούνται από τα διαφημιστικά πρακτορεία αποτελούν ένα παράδειγμα αυτού του τρόπου σκέψης. Υπάρχουν όμως πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτή την ικανότητα – είναι συνήθως υπερβολικά πειθαρχημένοι ώστε να αφεθούν σε έναν μη δομημένο τρόπο σκέψης.

Advertisment

Το τεστ αυτό αποτελείται από 12 ερωτήσεις, χωρισμένο σε δύο σκέλη. Οι πρώτες 7 ερωτήσεις σχετίζονται με την αλλαγή της συνείδησης που οι ειδικοί αποκαλούν “Διάσπαση”. Αυτή η ημισυνειδητή κατάσταση του νου μας επιτρέπει να αποσυρόμαστε από την κοινά αποδεκτή πραγματικότητα και να αποσυνδέουμε το μυαλό μας από τις απαιτήσεις της.

Αυτή η αναστολή της λογικής διεργασίας ενθαρρύνει τις δημιουργικές μας δυνάμεις και οι άνθρωποι που μπορούν να ανεχτούν τέτοιες ασυνήθιστες καταστάσεις του νου αποτελούν, συνήθως, καινοτόμους στοχαστές. Έχουν ισχυρή φαντασία, είναι διαισθητικοί, αυθόρμητοι ιδεαλιστές και πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκα.

Οι υπόλοιπες ερωτήσεις βασίζονται στην έρευνα της δημιουργικότητας του J. P. Guilford ο οποίος πραγματοποίησε μια εκτεταμένη μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καλιφόρνιας που αποκάλυψε πολλούς σημαντικούς παράγοντες της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Ο Guilford κατέληξε  ότι η δημιουργικότητα σχετίζεται με την ικανότητα να υπερβαίνει κανείς τον περιοριστικό τρόπο σκέψης.

Advertisment

Είναι η ικανότητα ελιγμού μεταξύ μιας πραγματικότητας με κανόνες και μιας άλλης χωρίς κανόνες. Αυτό τους καθιστά ικανούς να παράγουν νέο τρόπο σκέψης και αντίληψης. Τέτοιοι άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται σε  κάθε κλάδο της ανθρώπινης δραστηριότητας. Μπορεί να συνθέτουν τραγούδια, να γράφουν ποίηση, να αποδίδουν έννοιες με σχήματα, αλλά μπορεί ακόμα, να οδηγούν τις εξελίξεις της τεχνολογίας εφευρίσκοντας συσκευές, εφαρμογές ή υπηρεσίες.

Πίσω από τα “έξυπνα τηλέφωνα”, το διαδίκτυο, τις περισσότερες συσκευές που έχουμε στα σπίτια μας βρίσκονται αυτοί οι πρωτοπόροι. Στον πυρήνα των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κόσμου (Google, Facebook, Samsung, Apple κ.λ.π.) βρίσκονται αυτοί που παράγουν μέλλον, που ρυθμίζουν το αύριο.

Είστε κι εσείς ένας τέτοιος άνθρωπος; Ανακαλύψτε το παρακάτω…

[viralQuiz id=165]

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση