, ,

Φως ή σκοτάδι; Η επιλογή είναι δική σου

Φως ή σκοτάδι; Η επιλογή είναι δική σου Γράφει η Αναστασία Λιόντου Θετική σκέψη: Δύο λέξεις απλές, η πρώτη και καλύτερη συμβουλή για να δώσεις σε

Φως ή σκοτάδι; Η επιλογή είναι δική σου

Φως ή σκοτάδι; Η επιλογή είναι δική σου

Γράφει η Αναστασία Λιόντου

Θετική σκέψη: Δύο λέξεις απλές, η πρώτη και καλύτερη συμβουλή για να δώσεις σε κάποιον όταν βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, τα πιο ωραία και ενθαρρυντικά λόγια, που θέλεις κι εσύ να ακούσεις. Είναι όμως τόσο απλό, όσο το λέμε σε κάποιον; Μάλλον όχι. Το καλό είναι πως ο καθένας μπορεί να εξασκηθεί στη θετική σκέψη. Το κακό είναι ότι θέλει χρόνο και επιμονή.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν συνηθίσει σε ένα τρόπο σκέψης πιο αρνητικό, ή έστω πιο ρεαλιστικό όπως θα μπορούσε να υποστηρίξει, ίσως λανθασμένα, κανείς. Δε σημαίνει ότι όποιος σκέφτεται θετικά, νεφελοβατεί ή δεν είναι κοντά στην πραγματικότητα. Τίποτα δε μπορεί να αποδείξει πως η θετική σκέψη και στάση ζωής είναι ουτοπική, ενώ ο αρνητισμός είναι ρεαλιστικότερη στάση. Εμείς είμαστε εκείνοι που θα επιλέξουμε να δούμε τα πράγματα είτε θετικά είτε αρνητικά, είτε ως πρόβλημα είτε ως πρόκληση, είτε ως αγώνα είτε ως μια περιπέτεια. Εμείς θα τους δώσουμε το πρόσημο που θέλουμε.

Κάθε μέρα που περνάει κάνουμε τόσες επιλογές. Κάθε μέρα έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε πως αισθανόμαστε. Κάθε μέρα, ήδη από το πρώτο λεπτό αφότου ξυπνήσουμε, επιλέγουμε τις σκέψεις μας, που θα μας ακολουθούν όλη την μέρα, μέχρι να κοιμηθούμε και πάλι. Η επιλογή είναι στο χέρι μου: επιλέγω την χαρά, τη ζωντάνια, την ελπίδα, το φως; Ή τη μιζέρια, την άρνηση για το οτιδήποτε, την απελπισία και την απογοήτευση, το σκοτάδι; Το μόνο σίγουρο είναι πως ο κόσμος θα συνεχίζει να κινείται και να υπάρχει, όποια επιλογή και αν κάνω.

Αν στο δίλημμά μου, επιλέξω το δεύτερο, αυτομάτως κλείνω την πόρτα στην ωραία περιπέτεια της ζωής, στην ομορφιά της κάθε διαφορετικής ημέρας, στις ευκαιρίες, στα μικρά, αναζωογονητικά, απρόβλεπτα, καθημερινά πράγματα. Επιλέγω να βλέπω παντού την ασχήμια, την αδικία, οι σκέψεις μου γίνονται αρνητικές και τα χρωματίζω όλα με μαύρο χρώμα.

Η ζωή όμως έχει πληθώρα και ποικιλία χρωμάτων, δεν είναι όλα μαύρα. Αν διαλέξω το πρώτο μέρος του διλήμματος, όλα αλλάζουν. Οι σκέψεις μου αλλάζουν, η διάθεσή μου αλλάζει, τα χρώματα αλλάζουν. Οι σκέψεις μας κι οι επιλογές μας είναι τα πινέλα μας, για να χρωματίσουμε τη ζωή μας. Τώρα βλέπω χαμόγελα παντού, εκπέμπω και μαγνητίζω τα θετικά, τα καλά, επιλέγω να ζήσω και να δίνω θετική χροιά σε όσα μου συμβαίνουν. Προσέχω τις λέξεις μου, οι οποίες είναι θετικά φορτισμένες και αποφεύγω χαρακτηρισμούς που πληγώνουν, προσφέρω τον καλύτερό μου εαυτό γιατί ξέρω ότι μπορώ να προσφέρω.

Απλώνω τα χέρια μου στη ζωή και είμαι έτοιμος να δεχτώ ό,τι μου δώσει, να δοκιμάσω καινούριες εμπειρίες, να μην αποκλείσω τίποτα. Η ζωή είναι μια συνεχής διαδικασία μάθησης. Αποκαλώ τις εμπειρίες μαθήματα και όχι προβλήματα ή δυσκολίες. Από κάθε κατάσταση μπορείς να βγεις κερδισμένος, αν επιλέξεις να το δεις έτσι. Λέω «ναι» στη ζωή, και αφήνω να με πλημμυρίσουν όλα τα καλά που μου δίνει. Επιλέγω να ζήσω, όχι να επιβιώσω. Ο ζυγός κλείνει προς τη θετική σκέψη. Ακολούθησε τον θετικό τρόπο σκέψης, έχε πίστη και ελπίδα στην ζωή. Η επιλογή είναι δική σου: φώς ή σκοτάδι;

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε