,

Γιατί είναι τόσο σημαντικό τα παιδιά να παίζουν έξω

“Το παιχνίδι είναι τόσο συνυφασμένο με την παιδική ηλικία, που όταν ένα παιδί δεν έχει την ευκαιρία να το ευχαριστηθεί, αποκόπτεται από ένα μεγάλο

Γιατί είναι τόσο σημαντικό τα παιδιά να παίζουν έξω

“Το παιχνίδι είναι τόσο συνυφασμένο με την παιδική ηλικία, που όταν ένα παιδί δεν έχει την ευκαιρία να το ευχαριστηθεί, αποκόπτεται από ένα μεγάλο μέρος της παιδικότητάς του» – Musselwhite

Τα παιδιά είναι πιο χαρούμενα, όταν παίζουν έξω. Όμως το υπαίθριο παιχνίδι δεν σχετίζεται μόνο με τη διασκέδαση. Όπως και η σωστή ποσότητα και ποιότητα τροφής και ύπνου, έτσι και το υπαίθριο παιχνίδι είναι ενσωματωμένο στη φυσιολογική πνευματική και σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού. Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά στις μέρες μας δεν παίζουν τόσο όσο οι παππούδες τους. Για την ακρίβεια, τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στην τηλεόραση ή σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, αντί να ασχολούνται με το ενεργό παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους. Ως συνέπεια, η παιδική παχυσαρκία έχει φτάσει παγκοσμίως στα όρια της πανδημίας.

Advertisment

Γιατί τα παιδιά πρέπει να παίζουν στο ύπαιθρο

1. Ενισχύεται η εγκεφαλική ανάπτυξη

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 χρόνων ζωής, συντελείται ένα σημαντικότατο μέρος της εγκεφαλικής ανάπτυξης. Τα εγκεφαλικά κύτταρα της όρασης αναπτύσσονται ραγδαίως στους πρώτους 2-4 μήνες ζωής. Αυτό αποτελεί το κατάλληλο χρονικό διάστημα για να γνωρίσουμε τη φύση στα μωρά, τις μυρωδιές της, τα χρώματα της, αφού ο εγκέφαλός τους απορροφά σαν σφουγγάρι ό,τι βλέπει. Το υπαίθριο παιχνίδι με άλλα μωρά επίσης θα πυροδοτήσει τον εγκέφαλό τους να αναπτύξουν γρηγορότερα τη μνήμη και τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

2. Εμπνέει τη δημιουργικότητα

Το υπαίθριο παιχνίδι ενθαρρύνει τα παιδιά να είναι δημιουργικά. Ένα παιδί που εκτίθεται σε μια ποικιλία ερεθισμάτων, από το παιχνίδι με το χώμα, μέχρι τα τουβλάκια, θ’ αναπτύξει μια έντονη φαντασία. Ο εγκέφαλός τους θα είναι πιο δημιουργικός και θα μπορούν εύκολα να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η ζωγραφική και η ηθοποιία από μια τρυφερή ηλικία.

3. Βελτιώνει τη συνολική υγεία

Ένα από τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία είναι η έκθεση στον ήλιο, η οποία παρέχει στα παιδιά την απαραίτητη βιταμίνη D. Τα δραστήρια παιδιά έχουν ανθεκτικότερα κόκκαλα και τείνουν να διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρους, σε αντίθεση με τα στάσιμα παιδιά. Το υπαίθριο παιχνίδι εμποδίζει τα παιδιά να είναι νευρικά και βοηθά τον ύπνο τους. Η πρώιμη επαφή με τη φύση ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό τους σύστημα και προλαμβάνει από χρόνιες παθήσεις.

Advertisment

4. Ενθαρρύνει την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων

Τα παιδιά που μεγαλώνουν αλληλεπιδρώντας με συνομηλίκους τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι πιο κοινωνικοποιημένα, ενθουσιώδη και λιγότερο φοβισμένα, ειδικά απέναντι σε οτιδήποτε καινούριο. Αυτά τα παιδιά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μια πιο φιλόξενη, ζεστή στάση απέναντι σε νέους ανθρώπους και πράγματα. Η αυξημένη ανοχή και αποδοχή τους θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να κάνουν φίλους από διαφορετικά περιβάλλοντα χωρίς διάθεση κριτικής.

5. Προάγει την ανάπτυξη της προσωπικότητας

Όταν δίνεται σε ένα παιδί η ευκαιρία για υπαίθριο παιχνίδι, είναι πιο ήρεμο και ευτυχισμένο. Εξάλλου, τα παιδιά που ανατρέφονται μέσα σε ένα θετικό κλίμα έχουν πιο ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη. Το υπαίθριο παιχνίδι προωθεί την συνεργασία και την ομαδικότητα. Ενώ βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, τείνουν να παίρνουν περισσότερα ρίσκα και να εξερευνούν ό,τι τους τραβήξει την προσοχή. Μαθαίνουν ακόμα, να λαμβάνουν αποφάσεις ανεξάρτητα και άφοβα αρκετά νωρίς στη ζωή τους.

Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα υπαίθριου παιχνιδιού για τα παιδιά τους. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω οφέλη, επιχειρήστε να δομήσετε ένα πρόγραμμα που βολεύει εσάς και τα παιδιά σας. Μην τους στερείτε αυτή τη διασκέδαση!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να προφυλάξουμε τα κατοικίδιά μας από την υπερβολική ζέστη
Ιστορικό χρυσό μετάλλιο για την Εθνική ομάδα στην καλλιτεχνική κολύμβηση
Ζόρκος: Η εξωτική παραλία της Άνδρου με την άγρια ομορφιά (βίντεο)
The Tavros Project: Η πρώτη πολυκατοικία στην Ελλάδα με μηδενικούς λογαριασμούς ρεύματος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση