Μήπως κρύβετε έναν δικτάτορα μέσα σας; Απαντήστε στις ερωτήσεις

Όταν υπάρχει μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, ακόμα και οι πιο δημοκρατικοί άνθρωποι, μπορεί περιστασιακά, να επιμείνουν οι άλλοι να δουν τα πράγματα από τη δική

Μήπως κρύβετε έναν δικτάτορα μέσα σας; Απαντήστε στις ερωτήσεις

Όταν υπάρχει μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, ακόμα και οι πιο δημοκρατικοί άνθρωποι, μπορεί περιστασιακά, να επιμείνουν οι άλλοι να δουν τα πράγματα από τη δική τους οπτική γωνία. Αλλά εάν γνωρίζετε κάποιον που συμπεριφέρεται έτσι τακτικά, μπορεί να έχετε να κάνετε με μια αυταρχική προσωπικότητα – κάποιον που του αρέσει να είναι το αφεντικό και να κάνει κουμάντο. Οι προσωπικότητες αυτές έχουν ονομαστεί από τους ψυχολόγους ως προσωπικότητες τύπου “F”, διότι τα πρώιμα τεστ αυταρχικής συμπεριφοράς βασίζονταν στα στοιχεία των φασιστικών προσωπικοτήτων.

Το παρακάτω τεστ βασίζεται στην έρευνα του κοινωνιολόγου J. J. Ray του New South Wales University της Αυστραλίας ο οποίος εντόπισε ότι οι προσωπικότητες F  μοιράζονται κάποια πολύ συγκεκριμένα κοινά στοιχεία στον χαρακτήρα τους. Οι ψυχολόγοι R. W. Adorno και E. Frenkel-Brunswik ήταν αυτοί που επινόησαν τον τύπο F για να αναδείξουν τις αυταρχικές προσωπικότητες. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι κυριαρχικοί αυτοί άνθρωποι είναι συνήθως κομφορμιστές με σχετικά περιορισμένη φαντασία. Όντας περισσότερο αγελαίοι από ότι οι άλλοι είναι υποτακτικοί στην ιεραρχία και καχύποπτοι με κάθε άλλη ομάδα πλην της δικής τους. Επιπλέον πιστεύουν ότι ο κόσμος που ζουν είναι μάλλον κακός και εχθρικός.

Advertisment

Συνήθως, προέρχονται από αυταρχικούς γονείς που απαιτούσαν από τα παιδιά τους να έχουν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά χωρίς αιτιολόγηση.

Μήπως κρύβετε λοιπόν έναν δικτάτορα μέσα σας και δεν το γνωρίζετε; Απαντήστε στις παρακάτω 10 ερωτήσεις.

Σας προτείνουμε επίσης και τα παρακάτω τεστ

Advertisment

Πόσο κυριαρχική είναι η προσωπικότητά σας;

Πόσο ρατσιστές είστε;

[viralQuiz id=164]

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση