Νόσος του Πάρκινσον: Φυσική αντιμετώπιση με διατροφή και άσκηση

Νόσος του Πάρκινσον: Φυσική θεραπεία με διατροφή και άσκηση Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια από τις σοβαρότερες ασθένειες που μπορούν να μας αφήσουν

Νόσος του Πάρκινσον: Φυσική θεραπεία με διατροφή και άσκηση

Νόσος του Πάρκινσον: Φυσική θεραπεία με διατροφή και άσκηση

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια από τις σοβαρότερες ασθένειες που μπορούν να μας αφήσουν σχεδόν αβοήθητους. Χωρίς να μπορούμε να περπατήσουμε, να φάμε ή να κινηθούμε κανονικά χωρίς στήριξη και συνεπώς να εμφανίσουμε κατάθλιψη. Και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μια απόλυτη λύση γι’ αυτή την πάθηση. Όμως δεν πρέπει να τα παρατάμε ποτέ!

Advertisment

Οι εναλλακτικές φυσικές θεραπείες για το Πάρκινσον μπορούν να ενδυναμώσουν το σώμα και το νου σας αρκετά, ώστε να πάρετε και πάλι τη ζωή στα χέρια σας. Για την αντιμετώπισή του, αυτές οι θεραπείες στοχεύουν σε 3 πλευρές της ασθένειας:

• Στην αύξηση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο (όπως το φάρμακο L-dopa που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της νόσου)

• Στη μετρίαση των ακανόνιστων κινήσεων όπως το τρέμουλο

Advertisment

• Στη μείωση ψυχολογικών προβλημάτων όπως η κατάθλιψη.

Τροφές που βοηθούν στη νόσο του Πάρκινσον

Παρακάτω προτείνονται κάποια συμπληρώματα, τροφές, ασκήσεις και επιλογές τρόπου ζωής που θα σας βοηθήσουν να χειριστείτε την κατάσταση σας:

1. Το βελούδινο φασόλι

Ή όπως είναι η επίσημη ονομασία του, Mucuna pruriens, είναι ένα είδος λαχανικού που βρίσκεται κυρίως σε μέρη της Αφρικής και της Ασίας και κάποιες φορές χρησιμοποιείται ως φυσική εναλλακτική ουσία της L-dopa. Η συχνή προσθήκη αυτού του λαχανικού στη διατροφή μας αυξάνει την ποσότητα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και ρυθμίζει τις αλλαγές τις διάθεσής μας. Για να αντιμετωπίσετε τις μακροχρόνιες συνέπειες του Πάρκινσον, καταναλώστε περίπου 30 γρ. την ημέρα.

2. Μπράχμι

Το μπράχμι (Bacopa monnieri) αποτελεί ένα βότανο που βρίσκουμε κυρίως στην Ανατολική Ασία και σε κάποια σημεία της Αμερικής. Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή φαρμακευτική για την γνωστική ενδυνάμωση, τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της μνήμης. Μπορεί να αντιμετωπίσει το Πάρκινσον, μειώνοντας τον κυτταρικό θάνατο και στοχεύοντας στην έλλειψη ντοπαμίνης.

Σημείωση: Συζητείστε με τον γιατρό σας για τη σωστή δόση, καθώς μπορεί να δημιουργήσει στομαχικές ενοχλήσεις σε μεγάλες δόσεις.

3. Ιχθυέλαιο

Όλοι γνωρίζουμε πια τα οφέλη των ομέγα-3 λιπαρών οξέων του ιχθυελαίου στην υγεία μας. Αλλά γνωρίζατε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει και το Πάρκινσον; Η συχνή κατανάλωση ιχθυελαίου μπορεί να εμποδίσει τον νευρωνικό κυτταρικό θάνατο. Και αν συνδυάσουμε τα ομέγα-3 με αντιοξειδωτικά, θα μειώσουμε το οξειδωτικό στρες και έτσι θα καταπολεμήσουμε τη νόσο.

Σημείωση: Καθώς όλες οι τροφές και οι φαρμακευτικές αγωγές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, συζητήστε με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας, ώστε να βρείτε την ιδανική ποσότητα ιχθυελαίου, που θα κάνει μόνο καλό στον οργανισμό σας.

4. Κουκιά

Τα κουκιά συνιστούν μια άλλη σπουδαία πηγή L-dopa. Η κατανάλωση αυτών σε συχνή βάση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις κινητικές δυσλειτουργίες σε ασθενείς με Πάρκινσον, ειδικά στα αρχικά στάδια της νόσου.

Σημείωση: Πρέπει να προσέχετε βέβαια, καθώς οι πολύ μεγάλες ποσότητες κουκιών μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή στομαχικές διαταραχές. Γι’ αυτό συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την κατάλληλη δοσολογία.

5. Κακάο

Όλοι έχουμε μπει σε πειρασμό να καταναλώσουμε πάνω από μια από εκείνες τις νόστιμες σοκολάτες υγείας. Όμως εδώ, μπορούμε να σας δώσουμε έναν καλό, υγιεινό λόγο για να συνεχίσετε να τις τρώτε! Το εκχύλισμα κακάο αποτελεί έναν ακόμα τρόπο ρύθμισης των επιπέδων ντοπαμίνης στη νόσο του Πάρκινσον. Μαζί με το εκχύλισμα φλαβονοειδών, το κακάο επίσης περιέχει ουσίες όπως καφεΐνη που έχουν μια στοχευμένη προστατευτική δράση των νευρώνων, τόσο στη νόσο του Πάρκινσον, όπως επίσης και του Alzheimer.

6. Βάλσαμο

Στην μάχη κατά του Πάρκινσον εμφανίζονται συμπτώματα, όπως η κατάθλιψη. Τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά συνήθως δημιουργούν αϋπνίες και έτσι κάνουν δύσκολη τη μέρα σας. Το βάλσαμο αποτελεί ένα βότανο που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την ήπια (έως και μέτριας έντασης) κατάθλιψη· μια όμως σοβαρής έντασης κατάθλιψη απαιτεί ιατρική παρακολούθηση. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι περίπου 300 mg, 3 φορές την ημέρα.

Σημείωση: Βεβαιωθείτε ότι έχετε συζητήσει γι’ αυτό το βότανο με τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές στη φαρμακευτική σας αγωγή και δεν μπορεί να καταναλώνεται μαζί με άλλα αντικαταθλιπτικά.

Διατροφικές αλλαγές

Αν και κάποια θρεπτικά συστατικά είναι νευροπροστατευτικά, μερικά από αυτά προκαλούν εκφύλιση των νευρώνων. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποιες τροφές που μπορείτε να φάτε και άλλες που καλύτερο είναι να αποφύγετε.

Τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον

1. Λαχανικά που περιέχουν νικοτίνη, όπως οι ντομάτες, οι πατάτες και οι πιπεριές. Σταυρανθή όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

2. Φρούτα, που περιέχουν νικοτίνη και/ή αντιοξειδωτικά, όπως αχλάδια, σταφύλια και μήλα.

3. Τσάι (περίπου 2 φλιτζάνια την ημέρα), το οποίο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και καθυστερεί τα κινητικά συμπτώματα.

4. Καφείνη, που παρέχει νευροπροστασία πριν και μετά την εμφάνιση της ασθένειας.

5. Τροφές με χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης, καθώς τα υψηλά επίπεδα της μειώνουν την απορρόφηση της L-dopa από τον οργανισμό.

6. Καροτενοειδή, τα οποία βρίσκουμε στα καρότα και στα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.

7. Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στα σταφύλια, και μειώνει τον κυτταρικό θάνατο, ενισχύοντας παράλληλα τον συγχρονισμό των μυών.

Τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον

1. Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (γαλακτοκομικά προϊόντα)

2. Αποξηραμένο κρέας

3. Ώριμα τυριά

4. Αλκοολούχα ποτά, όπως μπύρα και κόκκινο κρασί.

Άσκηση για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου

Απ’ όλα τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, εκείνο που ενοχλεί περισσότερο τον ασθενή συνήθως είναι η έλλειψη ελέγχου των κινήσεων. Αν και αυτό μπορεί να σας προκαλεί μεγάλη απογοήτευση, μην τα παρατάτε! Ξεκινήστε γυμναστική που εστιάζει στις διατάσεις, στην ενδυνάμωση και στην αντοχή, όπως επίσης και στην αεροβική. Μπορεί αυτό που θα επιλέξετε να είναι yoga, τρέξιμο, tai chi, χορός ή πιλάτες.

Σε περίπτωση αρθρίτιδας, επιλέξτε την αεροβική στο νερό ή το κολύμπι. Αναζητήστε να μάθετε νέους τρόπους βαδίσματος, στροφών και στάσεων του σώματος για να βελτιώσετε τις κινήσεις σας. Και μην ξεχάσετε τους μύες του προσώπου! Μασήστε δυναμικά, διαβάστε δυνατά, υπερβάλλετε κάποιες φορές στις κινήσεις του προσώπου σας ενώ μιλάτε ή κάντε έντονες εκφράσεις μπροστά στον καθρέφτη.

Πρέπει βέβαια να έχετε πάντα υπόψη σας ότι η άσκηση με τη νόσο του Πάρκινσον δεν πρέπει να είναι πολύ έντονη και σκληρή, καθώς το σώμα σας δε λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά όπως παλιά. Οπότε να έχετε υπομονή και επιμονή, επιλέξτε κάτι που θα απολαμβάνετε και ασκηθείτε τακτικά!

Προσοχή

1. Μη διακόπτετε την φαρμακευτική σας αγωγή. Αυτές οι εναλλακτικές είναι συμπληρωματικές.
2. Είναι καλύτερο να μην επιχειρήσετε τίποτε από αυτά αν δεν το συζητήσετε πρώτα με τον γιατρό σας.
3. Ξεκινήστε τη γυμναστική υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού ή θεραπευτή, που έχει τις κατάλληλες γνώσεις.
4. Ξεκινήστε αργά και σταθερά, για να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας δεν θα αντιδράσει αρνητικά.

[toggle title="Πηγές"]

1. Katzenschlager, R., A. Evans, A. Manson, P. N. Patsalos, N. Ratnaraj, H. Watt, L. Timmermann, R. Van der Giessen, and A. J. Lees. “Mucuna pruriens in Parkinson’s disease: a double blind clinical and pharmacological study.” Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 75, no. 12 (2004): 1672-1677.
2. Jadiya, Pooja, Asif Khan, Shreesh Raj Sammi, Supinder Kaur, Snober S. Mir, and Aamir Nazir. “Anti-Parkinsonian effects of Bacopa monnieri: insights from transgenic and pharmacological Caenorhabditis elegans models of Parkinson’s disease.” Biochemical and biophysical research communications 413, no. 4 (2011): 605-610.
3. da Silva, Ticyana Moralez, Renato Puppi Munhoz, Cristiano Alvarez, Katya Naliwaiko, Ágata Kiss, Roberto Andreatini, and Anete Curte Ferraz. “Depression in Parkinson’s disease: a double-blind, randomized, placebo-controlled pilot study of omega-3 fatty-acid supplementation.” Journal of affective disorders 111, no. 2 (2008): 351-359.
4. Rabey, J. M., Y. Vered, H. Shabtai, E. Graff, A. Harsat, and A. D. Korczyn. “Broad bean (Vicia faba) consumption and Parkinson’s disease.” Advances in neurology 60 (1992): 681-684.
5. Nehlig, Astrid. “The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance.” British journal of clinical pharmacology 75, no. 3 (2013): 716-727.
6. St. John’s Wort (Hypericum Perforatum). National Parkinson Foundation.
7. Seidl, Stacey E., Jose A. Santiago, Hope Bilyk, and Judith A. Potashkin. “The emerging role of nutrition in Parkinson’s disease.” Frontiers in aging neuroscience 6 (2014): 36.
8. Exercise. National Parkinson Foundation.

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διαβήτης τύπου 2: Η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο
Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας
Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση