, ,

Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τον εγκέφαλό σας;

Ας υποθέσουμε ότι έχετε παγιδευτεί στον δέκατο όροφο ενός φλεγόμενου κτιρίου. Βρίσκετε ένα σκοινί με ένα σημείωμα που λέει “Για να φτάσετε στο έδαφος,

Πόσο καλά γνωρίζετε τον εγκέφαλό σας;

Ας υποθέσουμε ότι έχετε παγιδευτεί στον δέκατο όροφο ενός φλεγόμενου κτιρίου. Βρίσκετε ένα σκοινί με ένα σημείωμα που λέει “Για να φτάσετε στο έδαφος, κόψτε το σκοινί στα δύο και μετά δέστε τα κομμάτια μεταξύ τους”. Αλλά, σκέφτεστε από μέσα σας, το σκοινί δεν θα γίνει μακρύτερο εάν το κόψετε και το ξαναδέσετε! Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να υποθέσουν ότι πρέπει να κόψουν το σκοινί στα δύο, επειδή αυτό διάβασαν στις οδηγίες. Αλλά εάν κόψετε το σκοινί στα δύο –  κατά μήκος – και δένατε τις δύο άκρες, τότε, είναι πιθανό να είχατε κερδίσει τον τρόπο διαφυγής σας.

Αυτό το απλό παράδειγμα αναδεικνύει ένα βασικό σημείο της προβληματικής ανθρώπινης σκέψης. Οι υποθέσεις, συχνά οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα. Αυτό είναι το θέμα του παρακάτω κουίζ.. Βασίζεται στο έργο της Οργάνωσης Debono, ένα πρόγραμμα που ιδρύθηκε από τον δρα Edward DeBono και έχει στόχο να διδάξει την ικανότητα του στοχασμού. Στο τέλος του κουίζ ακολουθεί αιτιολόγηση για κάθε απάντηση.

Advertisment

[viralQuiz id=166]

Photo: Author/Depositphotos

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση