, ,

Πώς η χαμηλή αυτοεκτίμηση επηρεάζει τις σχέσεις σας

Άρθρο της Kathleen Doheny, δημοσιογράφος Η αυτοπεποίθηση αποτελεί ένα αρκετά κρίσιμο κομμάτι όσον αφορά στις διαπροσωπικές σχέσεις. Μάθετε πώς να αποκτήσετε περισσότερη από αυτή, ώστε

Πώς η χαμηλή αυτοεκτίμηση επηρεάζει τις σχέσεις σας

Άρθρο της Kathleen Doheny, δημοσιογράφος

Η αυτοπεποίθηση αποτελεί ένα αρκετά κρίσιμο κομμάτι όσον αφορά στις διαπροσωπικές σχέσεις. Μάθετε πώς να αποκτήσετε περισσότερη από αυτή, ώστε να βελτιώσετε τις σχέσεις σας.

Είτε αυτό που αντιμετωπίζετε είναι ένας κακός χωρισμός, είτε η απώλειας μιας εργασίας, ο καθένας από εμάς παλεύει με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση σε ορισμένες περιόδους. Όταν κάτι άσχημο συμβεί, είναι συχνό φαινόμενο το εσωτερικό, έντονα κριτικό, κομμάτι σας να αναδύεται και να σας βάζει να λέτε πράγματα όπως: «Δεν είμαι αρκετά καλός/ή» ή «Ποτέ δεν θα γίνεις ευτυχισμένος/η». Και αν και είναι φυσικό να έχουμε διακυμάνσεις στην αυτοπεποίθησή μας- ειδικά όταν η ζωή μας φέρνει κάποιες φορές πολλά εμπόδια- αν η αυτοεκτίμησή μας είναι συνεχώς χαμηλή, τότε μπορεί να έχει αρκετά αρνητική επίδραση όχι μόνο σε εμάς, αλλά και στις ερωτικές σας σχέσεις επίσης. Πώς λοιπόν επηρεάζει την ερωτική μας ζωή και τι μπορούμε να κάνουμε για να την ενισχύσουμε;

Η επιστήμη του πώς η χαμηλή αυτοεκτίμηση επιδρά στις σχέσεις

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η αυτοεκτίμηση μπορεί να επηρεάσει το βαθμό ικανοποίησης σε μια σχέση, τόσο τον δικό μας, όσο και του/της συντρόφου μας. Οι ανασφάλειές σας μπορεί να αρχίζουν να εμπλέκονται στον τρόπο που αλληλεπιδράτε με το έτερόν σας ήμισυ- και αυτό θα επιδράσει σίγουρα αρνητικά και στους δύο.

Επιπροσθέτως, η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να διαστρεβλώσει την αντίληψη που έχετε για τον/τη σύντροφό σας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology. Στην έρευνα, οι επιστήμονες ζήτησαν πάνω από 500 άνδρες και γυναίκες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για την αυτοεκτίμησή τους και ύστερα ρωτήθηκαν πόσο απειλημένοι/ες ένιωθαν από τα μειονεκτήματα του/της συντρόφου τους. Οι συμμετέχοντες με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν απειλούνταν μόνο από τις ατέλειες των συντρόφων τους, αλλά ήταν πιο πιθανό να δουν με απόλυτο τρόπο τη σχέση τους: ότι όλα πάνε καλά ή όλα άσχημα.

Οι πολωμένες αυτές απόψεις για το/τη σύντροφό σας μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά σκληρές για τη σχέση σας, ισχυρίζεται ο Steven Graham, PhD, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ψυχολογίας στο Νέο Πανεπιστήμιο της Florida στη Sarasota. «Αν οι απόψεις σας αλλάζουν πολύ γρήγορα, οι σκέψεις σας είναι πολύ θετικές για μια στιγμή και πολύ αρνητικές την επόμενη, αυτό μπορεί να κάνει το άλλο άτομο να νιώσει πολύ ανασφαλές».

Η προβλεψιμότητα σε μια σχέση είναι κρίσιμης σημασίας, προσθέτει. Έχει βρεθεί ότι αποτελεί έναν παράγοντα κλειδί της ποιότητας του δεσμού και της σύνδεσης που μοιράζεται ένα ζευγάρι. Εκτός από την επίδραση στην αντίληψη του συντρόφου σας, η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί επίσης να σας κάνει πιο ανήσυχους και αγχώδεις για τη σχέση σας γενικά.

Πώς να τονώσετε την αυτοεκτίμησή σας

Αν η αυτοεκτίμησή σας πέφτει απότομα ή αν νιώθετε άσχημα με τον εαυτό σας συνέχεια και για πολύ καιρό, το κλειδί για την επανάκτηση της αυτοπεποίθησής σας είναι η αλλαγή των αρνητικών σκέψεων, ισχυρίζεται η Dr. Riggio. Μπορείτε να ξεκινήσετε με την παρατήρηση του αρνητικού σας εσωτερικού διαλόγου και να ασχοληθείτε με την αντιστροφή του. Ο εσωτερικός διάλογος είναι εκείνο το εσωτερικό σενάριο που παίζεται συνεχώς στον εγκέφαλό μας. Αν οτιδήποτε λέτε στον εαυτό σας είναι αρνητικό, αυτό σίγουρα πρόκειται να επιδράσει στο πώς νιώθετε για εσάς.

«Όταν παρατηρήσετε το εαυτό σας να σκέπτεται ότι δεν είστε αξιαγάπητοι, ή ότι κανείς δεν πρόκειται ποτέ να σας βρει ελκυστικούς/ες, τότε χρειάζεται να σταματήσετε, να κάνετε ένα βήμα πίσω και να ξεκινήσετε πάλι με θετική σκέψη», αναφέρει η Riggio. «Πείτε στον εαυτό σας ότι ο αρνητικός τρόπος σκέψης δεν είναι ρεαλιστικός, αλλά αποτελεί μια διαστρέβλωση. «Ύστερα, αλλάξτε το σενάριο και πείτε κάτι θετικό για τον εαυτό σας». Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας συνειδητά να κάνει όσο γίνεται θετικές σκέψεις για εκείνον. Όσο πιο συχνά το εξασκείτε, τόσο πιο σύντομα και στέρεα θα καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε