,

Πεντανόστιμη σπανακόπιτα με τσουκνίδα χωρίς γλουτένη

Είστε λάτρεις της σπανακόπιτας; Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια σούπερ συνταγή σπανακόπιτας με τσουκνίδα. Το ενδιαφέρον σε αυτή τη συνταγή είναι ότι πρόκειται για πίτα

Συνταγή: Πεντανόστιμη σπανακόπιτα με τσουκνίδα (χωρίς φύλλο)

Είστε λάτρεις της σπανακόπιτας; Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια σούπερ συνταγή σπανακόπιτας με τσουκνίδα. Το ενδιαφέρον σε αυτή τη συνταγή είναι ότι πρόκειται για πίτα δίχως φύλλο και άρα δίχως γλουτένη. Είναι η πιο υγιεινή σπανακόπιτα που θα μπορούσατε να φάτε. Γιατί όμως αυτή η πίτα είναι τόσο υγιεινή;

Λίγα λόγια για το σπανάκι

Το σπανάκι αποτελεί μια εξαιρετική τροφή, που όμοιά της δύσκολα θα βρείτε. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, οξυγονώνει τον οργανισμό ενώ συντελεί στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, καθυστερεί τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων που έρχεται με το γήρας και καταπολεμά την αρθρίτιδα, δρα προληπτικά απέναντι στον καρκίνο του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και των ωοθηκών ενώ θωρακίζει και την καρδιά απέναντι σε μια σειρά παθήσεων. Τέλος, δυναμώνει τα οστά και έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Advertisment

Λίγα λόγια για τη τσουκνίδα

Η τσουκνίδα περιέχει φλαβονοειδή, αμίνες, γλυκοκινόλη και ανόργανα συστατικά. Περιέχει βιταμίνες Α, C, Ε, Κ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σελήνιο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και φυλλικό οξύ. Περιέχει επίσης και πολλά φυτοχημικά στοιχεία όπως το λυκοπένιο, β-καροτένιο, καφεϊκό οξύ και βεταΐνη. Τα φύλλα περιέχουν επίσης, μια ισταμινική ουσία, μυρμηγκικό οξύ, πυρίτιο και τανίνη. Κατά τον Saladin, το φυτό περιέχει νιτρικό ασβέστιο, οξείδιο του σιδήρου, ξυλώδη ουσία και χλωροφύλλη. Είναι πλούσια σε άλατα και οι κορυφές του φυτού περιέχουν ακόμη, χαλκό, χλώριο, νάτριο και ορμόνες. Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό άρθρο:  Τσουκνίδα: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόποι χρήσης

Συνταγή σπανακόπιτας με τσουκνίδα

Για 6 – 8 άτομα, αν χρησιμοποιήσετε ταψάκι. Αρκεί για 4 άτομα σε κεραμικά φορμάκια των 230 γραμμαρίων.

Συστατικά

900 γραμμάρια σπανάκι (ή μείγμα από σπανάκι και σέσκουλο)

Advertisment

2 φλιτζάνια αποξηραμένες τσουκνίδες

3 φλιτζάνια νερό

1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 κίτρινο κρεμμύδι σε κύβους

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένος άνηθος

1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

30 κόκκοι πιπέρι

230 γραμμάρια σκληρή και κατά προτίμηση πικάντικη φέτα (θρυμματισμένη)

2 αυγά

1 κουταλιά σούπας βούτυρο (για να αλείψετε το ταψάκι)

Παρασκευή

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς.

Πλύνετε και βγάλτε τα κοτσάνια από τα φρέσκα χορταρικά σας (ειδικά αν χρησιμοποιήσετε σέσκουλο). Βράστε το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε όλα τα είδη χορταρικών καθώς και την αποξηραμένη τσουκνίδα. Βράστε τα (φροντίστε να τα ανακατεύετε καλά για να βράσουν και οι τσουκνίδες) μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 10 λεπτά).

Στραγγίξτε τα με ένα σουρωτήρι (και αποθηκεύστε το βρασμένο νερό για να το χρησιμοποιήσετε σε σούπα αργότερα). Όταν τα χόρτα κρυώσουν, πιέστε τα για να αφαιρέσετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε. Κόψτε τα και αφήστε τα στην άκρη.

Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους. Προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να γίνουν ημιδιαφανή.

Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ ανακατέψτε τα αυγά, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι με ένα πιρούνι μέχρι να αναμιχθούν καλά. Προσθέστε τα χόρτα, το κρεμμύδι και τη φέτα και ανακατέψτε ξανά μέχρι να αναμιχθούν εντελώς. Βάλτε το μείγμα σε ένα ταψάκι που θα έχετε αλείψει με βούτυρο ή σε κεραμικά φορμάκια και ψήστε το για 40 λεπτά.

Η συνταγή δεν περιέχει γλουτένη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συνταγή | Το απόλυτο smoothie για αποτοξίνωση του οργανισμού
Συνταγή | Παραδοσιακή σκορδαλιά με ψωμί (βίντεο)
Εύκολη συνταγή για λαγάνα | Με υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας
4 φαγητά που δεν είχατε σκεφτεί ότι μπορείτε να προσθέσετε ρίγανη για extra γεύση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση