, ,

Γιατί νιώθετε κουρασμένοι ακόμα κι αν έχετε κοιμηθεί αρκετά

Ένας καλός βραδινός ύπνος είναι κάτι παραπάνω από ευεργετικός, αφού παίζει έναν ζωτικό ρόλο στην ενέργεια που χρειαζόμαστε την ημέρα. Ωστόσο, δεν είναι το

Γιατί νιώθετε κουρασμένοι ακόμα κι αν έχετε κοιμηθεί αρκετά

Ένας καλός βραδινός ύπνος είναι κάτι παραπάνω από ευεργετικός, αφού παίζει έναν ζωτικό ρόλο στην ενέργεια που χρειαζόμαστε την ημέρα. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο πράγμα που μας κρατά δραστήριους. Μπορεί να νιώθετε και πάλι εξαιρετικά κουρασμένοι, ακόμα και όταν έχετε κοιμηθεί αρκετές ώρες. Επομένως, υπάρχει πιθανότητα η κόπωσή σας να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες που ίσως δεν έχετε δώσει τη δέουσα προσοχή ή απλά δεν γνωρίζατε ότι δημιουργούν κούραση.

8 αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε κόπωση, παρά τον επαρκή βραδινό ύπνο

1. Αφυδάτωση

Αν δεν πίνετε αρκετό νερό, υπάρχει πιθανότητα να νιώθετε κουρασμένοι όλη τη μέρα, παρά τον αρκετό ύπνο. Οι έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και αν είστε αφυδατωμένοι κατά περίπου 2%, το πιθανότερο είναι να δυσκολεύεστε να εκτελείτε δραστηριότητες που απαιτούν προσοχή και συγκέντρωση. Η έλλειψη νερού πήζει το αίμα σας, το οποίο φτάνει δυσκολότερα στους μύες σας. Ελέγξτε το χρώμα των ούρων σας· πρέπει να είναι απαλό κίτρινο. Αν είναι σκουρότερα, πιείτε περισσότερο νερό και ενυδατωθείτε.

2. Σιδηροπενική αναιμία

Η πιο συχνή αυτή μορφή αναιμίας μπορεί να σας κάνει να νιώθετε εξαιρετικά κουρασμένοι και αδύναμοι. Όταν έχουμε σιδηροπενική αναιμία, η ικανότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν το οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα σας μειώνεται. Αυτό οφείλεται στο ότι ο οργανισμός σας έχει έλλειψη αιμοσφαιρίνης, μια πρωτεΐνη πλούσια σε σίδηρο. Αυτή η μορφή αναιμίας είναι πιο συχνή στις γυναίκες, παρά στους άντρες. Αν έχετε διαγνωστεί με αυτή, χρειάζεται να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με τροφές όπως σπανάκι, κρέας, φασόλια και ψάρι, ώστε να μειώσετε την αίσθηση κούρασης.

3. Έλλειψη επαρκούς άσκησης

Στις μέρες μας, ο καθιστικός τρόπος ζωής θα λέγαμε ότι αποτελεί τον κανόνα. Και το βαρύ πρόγραμμα εργασίας μας εμποδίζει να βρούμε χρόνο για γυμναστική. Ακόμα κι αν γυμνάζεστε, οι κουραστικές μέρες πιθανώς να σας αποθαρρύνουν και να την αναβάλλετε συχνά. Ίσως αυτός να είναι ένας λόγος που νιώθετε κουρασμένοι. Ασχέτως αν έχετε ή όχι μια εξουθενωτική μέρα, βεβαιωθείτε ότι έχετε αφιερώσει λίγο χρόνο στο να ασκηθείτε ή να κινηθείτε καθημερινά. Η καθημερινή άσκηση μπορεί να ενισχύσει τόσο το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τα επίπεδα ενέργειάς σας, που μπορεί να μη νιώθετε κούραση, ακόμα κι αν δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά.

4. Κακή διατροφή

Η αγάπη σας για το γρήγορο και έτοιμο φαγητό, που είναι γεμάτο με ζάχαρη και υδατάνθρακες, μπορεί να σας κοστίζει σε ενέργεια. Αν η διατροφή σας δεν περιέχει μια ισορροπία των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, σίγουρα θα νιώθετε κουρασμένοι, επειδή θα σας λείπουν εκείνα που προσφέρουν την τόσο απαραίτητη ενέργεια, για να λειτουργεί φυσιολογικά ο οργανισμός σας. Γι’ αυτό, βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε μια υγιή, θρεπτική δίαιτα που σας παρέχει ενέργεια όλη τη μέρα.

5. Άγχος

Αν έχετε στρεσαριστεί από κάτι που συνέβη τη μέρα στην εργασία ή στις διαπροσωπικές σας σχέσεις, είναι μάλλον πιθανό αυτό να σας κάνει να νιώθετε ψυχολογικά εξουθενωμένοι και χωρίς ενέργεια. Αυτό είναι εξαιρετικά έντονο, όταν το στρες βρίσκεται σε τόσο υψηλά επίπεδα, που φτάνει στα όρια της αγχώδους διαταραχής. Το άγχος συχνά συνοδεύεται από μια μορφή κατάθλιψης, αλλά συμβαίνει και το αντίθετο. Αυτά τα δύο συνδυασμένα προκαλούν τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας και σας κάνουν να νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι.

6. Κατάθλιψη

Αν και η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από τόσα άλλα σημαντικά συμπτώματα, η συνεχής αίσθηση κόπωσης δεν είναι ένα σύμπτωμα , στο οποίο δίνεται αρκετή προσοχή. Η έλλειψη ενδιαφέροντος και η έντονη συναισθηματική δυσφορία ως συνέπειες της κόπωσης μπορεί να αποτελούν σημάδια της κατάθλιψης. Αν έχετε παρατηρήσει τέτοια συμπτώματα, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να προσδιορίσετε αν πρόκειται για περίπτωση κατάθλιψης.

7. Πολύς καφές

Όταν θέλετε να αποκτήσετε πολύ ενέργεια μέσα στη μέρα, αναζητάτε απεγνωσμένα μια κούπα καφέ. Ωστόσο, αν βασίζεστε αποκλειστικά και συνέχεια στον καφέ, είναι πιθανό αυτό να λειτουργήσει αντίστροφα και να σας κάνει να νιώθετε πιο κουρασμένοι. Η καφεΐνη μπλοκάρει μια ένωση που ονομάζεται αδενοσίνη και είναι υπεύθυνη για τη μείωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας που φέρνει τον ύπνο. Επομένως, ο πολύς καφές είναι πιθανό να σας κρατά τόσο ενεργούς την ημέρα και να σας αφήνει υπερβολικά κουρασμένους το βράδυ, χωρίς όμως να μπορείτε να αποκοιμηθείτε εύκολα. Αποφύγετε ποτά που μπορεί να περιέχουν καφεΐνη, όπως το τσάι, τον καφέ και τα ενεργειακά ποτά τουλάχιστον 6 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

8. Πολύ αλκοόλ

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου, μειώνοντας τον ύπνο REM σας. Αυτός είναι άκρως απαραίτητος, καθώς βοηθά τον οργανισμό σας να αναρρώσει από την προηγούμενη μέρα, για να νιώσει αναζωογονημένος την επόμενη. Επομένως, αν δεν έχετε αρκετό REM ύπνο, το πιθανότερο είναι να νιώθετε κουρασμένοι, ακόμα και αν έχετε κοιμηθεί αρκετά.

Αν διερευνήσετε λίγο αυτές τις αιτίες και συνειδητοποιήσετε ότι καμία από αυτές δεν μπορεί να ισχύει για εσάς, επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ώστε να σας βοηθήσει να συγκεκριμενοποιήσετε το τι μπορεί να συμβαίνει.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε