,

Προσπαθείτε σκληρά να χάσετε βάρος; 10 τρόποι για να βρείτε το κίνητρο

Είτε πρόκειται να ξεκινήσετε ή να εμμείνετε σε ένα ήδη σχεδιασμένο πλάνο, οι στόχοι για την απώλεια βάρους χρειάζονται συνεχώς κίνητρα και προσπάθεια. Συχνά,

Προσπαθείτε σκληρά να χάσετε βάρος; 10 τρόποι για να βρείτε το κίνητρο

Είτε πρόκειται να ξεκινήσετε ή να εμμείνετε σε ένα ήδη σχεδιασμένο πλάνο, οι στόχοι για την απώλεια βάρους χρειάζονται συνεχώς κίνητρα και προσπάθεια. Συχνά, η έλλειψη αυτών των δύο χαρακτηριστικών αποτελεί τον κύριο λόγο που χανόμαστε κάπου στην πορεία της διαδικασίας. Εδώ μοιραζόμαστε μαζί σας κάποιες συμβουλές που πιθανώς να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την όρεξη σας και να κάνετε τα βήματα που θέλετε προς μια βελτιωμένη φυσική κατάσταση.

Τρόποι να αποκτήσετε κίνητρα για μείωση του βάρους σας

1. Αναγνωρίστε τους λόγους που επιθυμείτε να χάσετε βάρος

Ο εντοπισμός των πραγματικών λόγων πίσω από τις προθέσεις αποτελεί το πρώτο βήμα. Η ξεκάθαρη δήλωσή τους, η καταγραφή τους και η καθημερινή τους υπενθύμιση θα σας βοηθήσουν να μείνετε κινητοποιημένοι. Αυτός ο τρόπος μπορεί επίσης να σας σώσει, όταν αποπροσανατολίζεστε και νιώθετε ότι θέλετε να τα παρατήσετε.

Advertisment

Αν και μπορεί να ακολουθείτε το σχέδιο, επειδή ο γιατρός σας συμβούλεψε να χάσετε κάποια κιλά, οι εσωτερικοί, προσωπικοί σας λόγοι είναι αυτοί που συνήθως αποδεικνύονται και πιο επιτυχημένοι. Μπορεί να είναι το οτιδήποτε, όπως το να χωρέσετε στο αγαπημένο σας παντελόνι και πάλι ή να προλάβετε την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

2. Θέστε επιτεύξιμους στόχους

Μια έρευνα που διεξήχθη με συμμετέχουσες μια ομάδα γυναικών είχε σκοπό να ελέγξει το ποσοστό πιθανοτήτων επιμονής και ολοκλήρωσης του προγράμματος για απώλεια βάρους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν μη ρεαλιστικούς στόχους ήταν πιθανότερο να τα παρατήσουν γρήγορα. Η ανικανότητα επίτευξης ενός έστω μικρού μέρους των μεγάλων μη ρεαλιστικών στόχων τους αποτέλεσε βεβαίως τον κύριο λόγο. Το κόλπο εδώ είναι να θέτετε μικρότερους, επιτεύξιμους στόχους, τους οποίους να μπορείτε να φτάσετε, ώστε να διασφαλίσετε ότι θα ακολουθήσετε το σχέδιο.

Εξάλλου, η απώλεια του 5-10% του συνολικού σας σωματικού βάρους θα έχει σίγουρα θετική επίδραση στον οργανισμό και στην υγεία σας. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να καταφέρετε το ακατόρθωτο.

Advertisment

3. Επιλέξτε ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής

Η διατροφή παίζει έναν σημαντικότατο ρόλο στην προσπάθειά σας για μείωση του βάρους. Όσες ώρες και αν γυμνάζεστε, αν μετά καταναλώνετε ανθυγιεινό φαγητό, δεν θα βλέπετε τη διαφορά που επιθυμείτε. Αν και η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων αποτελεί το πρώτο βήμα, η αποφυγή ακραίων τρόπων δίαιτας είναι το δεύτερο. Οι ακραίες δίαιτες που κατά καιρούς είναι στη μόδα προκαλούν μελλοντική απότομη απόκτηση βάρους, αλλά επίσης καταστρέφουν και τη συνολική σας υγεία.

Εδώ οι μικρές, απλές αλλαγές είναι το κλειδί που χρειάζεστε. Περιλαμβάνουν την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και ωμών λαχανικών, σύνθετων υδατανθράκων, μείωση των τηγανητών και λιπαρών τροφών και συχνά μικρά γεύματα.

4. Εστιάστε περισσότερο στη διαδικασία παρά στο στόχο

Αν και αυτό είναι αρκετά δύσκολο να το δείτε τώρα, η συνολική διαδικασία της μείωσης του βάρους σας μπορεί να αποτελέσει ένα απολαυστικό ταξίδι. Η μεταμόρφωση του σώματός σας σε αυτό που πραγματικά επιθυμείτε είναι μια εμπειρία που σας χαρίζει ικανοποίηση και επιβράβευση. Μια έρευνα απέδειξε ότι οι άνθρωποι που είναι περισσότερο προσανατολισμένοι στη διαδικασία απ’ ότι στο τελικό αποτέλεσμα έχουν την τάση να εμμένουν περισσότερο στο σχέδιο τους τελικά. Αν συγκεντρώνεστε μόνο στο αποτέλεσμα, μπορεί να χάσετε λοιπόν γρήγορα τα κίνητρά σας, ειδικά αν δεν έχετε ορατά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

5. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι δίαιτες δεν είναι εύκολες. Αφού θέσετε ρεαλιστικούς στόχους και τους επιτεύξετε, βεβαιωθείτε ότι θα γιορτάζετε κάθε φορά τις μικρές σας επιτυχίες. Αυτός είναι ένας ακόμα τρόπος να μένετε κινητοποιημένοι και να στρέφετε το βλέμμα σας με περισσότερη διάθεση στο επόμενο βήμα. Να θυμάστε ότι όχι μόνο τα λιγότερα κιλά, αλλά και μια μικρή διαφορά στη συνολική σας υγεία αξίζει τον πανηγυρισμό και την επιβράβευση.

Όταν αναφερόμαστε στην επιβεβαίωση, εννοούμε το να πάτε για παράδειγμα σε ένα σπα, για μασάζ ή απλά να διασκεδάσετε με τους φίλους σας. Τα σουβλάκια και οι τηγανητές πατάτες δεν είναι αυτό που χρειάζεστε.

6. Κρατήστε ημερολόγιο

Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που καταγράφουν ο,τι τρώνε, χάνουν βάρος γρηγορότερα και ακολουθούν μέχρι τέλους το σχέδιο τους. Αυτό περιλαμβάνει και την καταγραφή ακόμα και ενός μικρού κομματιού κέικ. Επιπροσθέτως, αν αναφέρετε και δίπλα πώς νιώθετε αφού έχετε καταναλώσει μια συγκεκριμένη τροφή, σας βοηθά να αναγνωρίσετε τι είναι αυτό που πυροδοτεί τη λαχτάρα σας γι’ αυτή και έτσι να προσπαθήσετε να την αποφύγετε στο μέλλον. Τέλος, αν παρατηρήσετε την μακριά λίστα με τα γρήγορα και παχυντικά φαγητά, μάλλον θα νιώσετε ενοχή και θα κινητοποιηθείτε να τα κόψετε.

7. Επιλέξτε μια άσκηση που θα απολαμβάνετε

Η γυμναστική δεν χρειάζεται αναγκαστικά να είναι μια βαρετή διαδικασία που πρέπει να κάνετε αναγκαστικά. Μπορείτε να την κάνετε διασκεδαστική, επιλέγοντας κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας που πιστεύετε ότι θα είναι ενδιαφέρον. Αυτό μπορεί να είναι η κολύμβηση, η αεροβική, η yoga ή κάποιο άθλημα. Η γενική ιδέα είναι να είστε δραστήριοι και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους. Απλά χρειάζεται να εξερευνήσετε διάφορες επιλογές. Και για να μάθετε, ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε πρώτα.

8. Μην είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας

Μπορείτε εύκολα να χάσετε το κίνητρό σας, όταν συνειδητοποιείτε ότι έχετε κάνει κάποιο λάθος. Σε αυτή την περίπτωση, τρώγοντας μια σακούλα ποπκορν με τυρί μπορεί να σας κάνει να νιώθετε τύψεις και να σας σπρώξει προς την παραίτηση, εξαιτίας της απογοήτευσής σας. Να θυμάστε όμως ότι τα λάθη διορθώνονται και μπορείτε να διορθώσετε και αυτό, αν το επόμενο βράδυ επιλέξετε μια υγιεινή σαλάτα. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι δεν ακολουθείτε συνεχώς αυτή την τακτική!

9. Προσχεδιάστε σε περίπτωση διακοπών και πάρτι

Δεν γίνεται να αποφεύγετε συνεχώς τα πάρτι και τις διακοπές, επειδή θέλετε να συνεχίσετε το πρόγραμμα μείωσης του βάρους σας. Ο καλύτερος τρόπος για να μην μειώνετε τη διασκέδασή σας, αλλά και να συνεχίζετε την πορεία σας σταθερά, είναι να προσχεδιάζετε σοφά. Αν πρόκειται να πάτε σε ένα βραδινό τραπέζι, ελέγξτε πρώτα τις υγιεινές εναλλακτικές, πριν επιλέξετε τη μερίδα σας ή απλά καταναλώστε μικρότερες ποσότητες. Σίγουρα θα υπάρξουν εξαιρέσεις, αλλά μπορείτε να τις καλύψετε με το επόμενο υγιεινό σας γεύμα.

10. Μάθετε να εκτιμάτε το σώμα σας

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης ή εκείνα που δεν συμπαθούν το σώμα τους, τείνουν να αποτυγχάνουν κατά την προσπάθεια μείωσης του βάρους τους, ακόμα και μετά από επαναλαμβανόμενες προσπάθειες. Η θετική σκέψη και η ενδοσκόπηση μπορούν όμως να αλλάξουν αυτή την αντίληψη. Όταν κάποιος αγαπά τον εαυτό του γι’ αυτό που είναι, συνήθως κάνει πράγματα που θα τον ανταμείψουν μακροπρόθεσμα, γιατί θέλει πραγματικά να φροντίσει τον εαυτό του.

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να μοιραστούν τις ιστορίες επιτυχίας τους, αλλά και να κινητοποιηθούν οι ίδιοι, εκτός από το να κινητοποιούν και τους άλλους. Είναι μια διαδικασία δούναι και λαβείν και η γνωριμία με άτομα που έχουν παρόμοιους στόχους με εμάς μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι επαγγελματίες ειδικοί που μπορούν να ρίξουν περισσότερο φως στα θέλω μας, αλλά και στον τρόπο που θα προγραμματίσουμε τη διαδικασία μείωσης του βάρους μας. Μη διστάσετε να τους συμβουλευτείτε!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί δεν χάνετε βάρος ενώ τα κάνετε όλα “σωστά”
Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
"Πώς να χάσω κιλά γρήγορα" | Ένας οδηγός για να δείτε αποτελέσματα σύντομα και με ασφάλεια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση