Εσύ τρως το φαγητό σου ή αυτό εσένα;

Το παρόν άρθρο δεν έχει σκοπό να παρουσιάσει λύσεις σε κάποιο πρόβλημα, απλώς, προσπαθεί να μοιραστεί έναν προβληματισμό και κάποιες σκέψεις, με τους διαιτολόγους-διατροφολόγους

Εσύ τρως το φαγητό σου ή αυτό εσένα;

Το παρόν άρθρο δεν έχει σκοπό να παρουσιάσει λύσεις σε κάποιο πρόβλημα, απλώς, προσπαθεί να μοιραστεί έναν προβληματισμό και κάποιες σκέψεις, με τους διαιτολόγους-διατροφολόγους που αγωνίζονται να μας μάθουν πώς να ζήσουμε καλύτερα αλλά και με όλους τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας, που ίσως, κάποτε, να έχουν βιώσει στη ζωή τους, τι σημαίνει το “να τρως και να σε τρώει”.

Η ανάγκη του ανθρώπου για τροφή αποτελεί μια βασική ανάγκη, η οποία εκδηλώνεται από της πρώτες ήδη ώρες μετά τη γέννηση, όπου φωνασκώντας, αναζητείται η κάλυψη αυτής και, σταματά, μόνο όταν αυτή καλυφθεί.

Advertisment

Τι είναι όμως η τροφή;

Τροφή είναι κάθε οργανική ή ανόργανη ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν οργανισμό προκειμένου να εξασφαλίσει τη θρέψη του.

Και, τι είναι η θρέψη;

Advertisment

Η θρέψη αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία τα τρόφιμα μεταβολίζονται από τον οργανισμό. Δηλαδή, περιλαμβάνει την πρόσληψη της τροφής, την απορρόφηση, την αφομοίωση, τη βιοσύνθεση, τον καταβολισμό και την απέκκρισή της.

Επομένως, η διατροφή του ανθρώπου είναι το σύνολο των τροφίμων (και ροφημάτων) που επιλέγει να καταναλώσει κάποιος για τη διατήρησή του στη ζωή. Τα τρόφιμα είναι όλα τα προϊόντα φυτικής ή ζωικής προέλευσης που με επεξεργασία ή χωρίς, καταναλώνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό για την ανάπτυξη, διατήρηση και ανάπλαση των ιστών του, καθώς περιέχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Η επιλογή μίας ισορροπημένης, επαρκής και ποικιλόμορφης διατροφής μπορεί να εξασφαλίσει την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που αποτελεί και το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς ένα ευτυχισμένο και υγιεινό τρόπο ζωής. Τη σχέση της διατροφής με την υγεία εφάρμοζε και δίδασκε ο Ιπποκράτης, που έλεγε “το φάρμακο σου η τροφή σου” (400 π.χ.).

“Στοχεύστε να μειώσετε τις τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, και να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Μην ξεχνάτε ότι το αλκοόλ έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, έτσι, η μείωσή του μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας. Η κίνηση και η άσκηση θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε και να διατηρήσετε μια καλή φυσική κατάσταση. Ιδανικά, η φυσική σας δραστηριότητα θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αερόβιας άσκησης και ασκήσεις με αντιστάσεις”, μας συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Θα μπορούσαν όμως να απαντήσουν στο ερώτημα: “Τι κάνουμε όταν τρώμε φορτισμένοι από προβλήματα, πικραμένοι από συμπεριφορές ή ακόμα χειρότερα, χωρίς καμία διάθεση για ζωή; Όταν το φαγητό σου, το νιώθεις σαν φαρμάκι;…. Τι κάνεις όταν, η μπουκιά σου μοιάζει με κώνειο; Όταν αναγκάζεσαι να “τσιμπήσεις” κάτι μόνο και μόνο για να στέκεσαι όρθιος;”…

Δεν σε νοιάζουν ούτε τα λιπαρά, ούτε η ζάχαρη, ούτε η υψηλή περιεκτικότητα καρκινογόνων ουσιών, τίποτα!… Η θλίψη σου παίρνει την όρεξη, ο φόβος σου κλείνει το στομάχι, η αγωνία σου για το “τι θα γίνει;” σου παραλύει το χέρι.

Και όμως, πρέπει να φας κάτι…

Τελικά, με τι τρεφόμαστε; με σκέψεις, συναισθήματα ή απλά, με φυσική τροφή; Ή μήπως με όλα;

Αναλογιζόμενος παλιές εποχές – τότε που η επιστήμη δεν ήταν τόσο προχωρημένη!- μου ήρθαν στο μυαλό δυο πράγματα:

Η ιερότητα του οικογενειακού τραπεζιού, που δυστυχώς, εκλείπει όλο και περισσότερο στις μέρες μας. Αναρωτιέμαι, το φαγητό ήταν το παν ή η ενότητα της οικογένειας;

Το δεύτερο ήταν η μητέρα μου, που όσες φορές ήταν στενοχωρημένη, έκανε αποχή από το φαγητό και προσευχόταν συνέχεια.

Μόλις διορθωνόταν η κατάσταση, έτρωγε κανονικά μαζί μας.

Δεν θα πρότεινα αυτή τη λύση, διότι μάλλον θα πεθάνουμε από ασιτία μερικοί από μας, όμως τι μπορούμε να κάνουμε;

“Διόρθωσε της σκέψεις σου” ή “άλλαξε στάση” θα μου πείτε… Σωστό, αλλά όταν δεν είναι στο χέρι σου και απλά περιμένεις απεγνωσμένα;

“Η ευφυΐα όλων των σοφών του κόσμου δεν θα βοηθήσει εκείνον που δεν έχει δικό του μυαλό. Τον τυφλό λίγο τον ωφελεί η όραση των άλλων…” (Jean de la Bruyere).

Σκέφτομαι πως, αυτό που μπορεί να ανατρέψει την προαναφερόμενη κατάσταση, είναι να πάρεις εσύ μια απόφαση που θα σε ανακουφίσει, έστω, μόνο για σήμερα.

Αύριο, “έχει ο Θεός”…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άνοια: Το μεσογειακό ελιξίριο που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου
Πίνουν απαστερίωτο γάλα μολυσμένο με H5N1 για να αποκτήσουν ανοσία στον ιό
Διατροφικές διαταραχές: Είναι συχνές σε έναν στους τέσσερις εφήβους με αυτή την πάθηση
Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση