Ένα πανεπιστήμιο στην Ταϋλάνδη εργάστηκε τον περασμένο χρόνο για να αναπτύξει μια νέα σειρά αδιάβροχων σερβίτσιων φτιαγμένων από φύλλα. Οι γυναίκες που βρίσκονται πίσω από αυτή την κίνηση αποφάσισαν να πάρουν αυτή την πρωτοβουλία αντικατάστασης των πλαστικών και των φελιζόλ, όταν παρατήρησαν τις τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών που κατακλύζουν τη χώρα τους.
Τα πιάτα που έφτιαξαν είναι ομολογουμένως όμορφα και πλεγμένα αρκετά σφιχτά, ώστε να αποφευχθούν οι διαρροές. Οι ερευνήτριες χρησιμοποίησαν κόλλα, για να δημιουργήσουν μια λεία όψη και αφού χρησιμοποιηθούν μια φορά, αποσυντίθενται στη φύση με τον πιο φυσικό τρόπο. Τα φύλλα που χρησιμοποίησαν, επιλέχθηκαν για να είναι ανθεκτικά στις τροφές.
Advertisment
Ένα παραδοσιακό πιάτο
Αν και οι γυναίκες αυτές έχουν κάνει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, η ιδέα, πρέπει να πούμε, δεν είναι καινούρια. Για την ακρίβεια, αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται εδώ και αρκετούς αιώνες στην Ινδία και στο Νεπάλ. Αυτό το προϊόν μπορεί να μη φανεί νέο στους ντόπιους των χωρών αυτών, αλλά σίγουρα είναι μια νέα ιδέα για εμάς στη Δύση, που είμαστε συνηθισμένοι σε τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών που προέρχονται από τον τομέα του γρήγορου φαγητού.
Είναι καιρός λοιπόν μέσα από την καινοτομία και την παράδοση, να βρούμε έναν τρόπο να αντικαταστήσουμε την εξάρτηση μας από το πλαστικό και το φελιζόλ. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να φτιάξουμε με τον ίδιο τρόπο ποτήρια που θα άντεχαν και το νερό;
Δεν θα προτιμούσατε αντί για μια χωματερή γεμάτη πλαστικό, να υπήρχε ένας πιο φυσικός τρόπος να καταναλώνουμε το φαγητό και το ποτό μας και έτσι να μειώναμε κατά πολύ τον όγκο των απορριμμάτων μας και συνεπώς τη μόλυνση του πλανήτη μας;
Advertisment