,

Συναισθήματα, εσύ επιτρέπεις, εσύ απαγορεύεις! Εσύ επιλέγεις!

Συναισθήματα. Μέρα, και νύχτα γεμίζεις και αδειάζεις από αυτά, άυλες έννοιες αναντικατάστατες για την ζωή σου! Κάθε στιγμή και μια αίσθηση κάθε στιγμή και

Συναισθήματα, εσύ επιτρέπεις, εσύ απαγορεύεις! Εσύ επιλέγεις!

Συναισθήματα. Μέρα, και νύχτα γεμίζεις και αδειάζεις από αυτά, άυλες έννοιες αναντικατάστατες για την ζωή σου! Κάθε στιγμή και μια αίσθηση κάθε στιγμή και μια ανάγκη να την αγγίξεις πέρα από την λογική εγκεφαλική εξήγηση.

Στην βιβλιογραφία καταγράφεται πως ο φιλόσοφος Αριστοτέλης προσπάθησε να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των βασικών συναισθημάτων. Αυτά αναφέρονται ως τα 14 ανάγωγα συναισθήματα και τα οποία περιέγραψε ως: φόβο, εμπιστοσύνη, θυμό, φιλία, ηρεμία, εχθρότητα, ντροπή, αναίδεια, κρίμα, ευγένεια, φθόνο, αγανάκτηση, άμιλλα και περιφρόνηση.

Advertisment

Μια από τις σημαντικές νεότερες θεωρίες, είναι ο τροχός των συναισθημάτων του Robert Plutchik, που εντοπίζει οκτώ βασικά συναισθήματα: Χαρά, θλίψη, εμπιστοσύνη, αηδία, φόβο, θυμό, έκπληξη και αναμονή.

Άλλες θεωρίες καταγράφουν μόνο τέσσερα συναισθήματα: Ευτυχία, θλίψη, θυμό, φόβο. “Οι ερευνητές θεωρούν πως οι συνθέτες παραλλαγές των συναισθημάτων έχουν εξελιχθεί από τις παραπάνω θεμελιώδεις δομικές μονάδες στη διάρκεια των χιλιετιών.”

Advertisment

Διαβάστε επίσης από τη Ρίνα Σερέτη


Τόση έρευνα από αρχαιοτάτων χρόνων κι όμως ακόμη ο κόσμος των συναισθημάτων παραμένει σαν άλυτο μυστήριο! Τα αισθάνεσαι μέσα σου, τα βιώνεις στην καθημερινότητά σου μα σε τάξη δεν έχεις καταφέρει να τα βάλεις! Να τα ελέγχεις και να μην σε ελέγχουν! Να κρατάς τα ωφέλιμα, τα συναισθήματα της χαράς, της ηρεμίας, της ευγένειας και να μην επιτρέπεις να σε τρώνε όλα τα αρνητικά συναισθήματα! Να τα αισθάνεσαι ναι! Να υπάρχουν στη ζωή σου ναι αφού είναι τρόπος έκφρασης όμως το σημαντικό στα αρνητικά συναισθήματα είναι να κατακτήσεις την αδυναμία εκτόνωσής τους!

Στον θυμό σημαντικός υπεύθυνος είναι ο εγωισμός! Χρειάζεται μια ειλικρινής συζήτηση με την φωνή μέσα σου. Η παραδοχή στον εαυτό σου αυτού που σου θρέφει τον θυμό σου είναι η αρχή στο ήμιση του παντός… Η αναγνώριση και αποδοχή αυτού που σου τον ταΐζει είναι η λύση στο πρόβλημά σου!

Πολλοί μπερδεύουν την αποδοχή με την πλήρη παράδοση και την άνευ όρων αποδοχή όλων όσων σου προκαλούν θυμό! Το να τα καταπίνεις όλα και να βράζεις μέσα σου δεν είναι η λύση! Το να βρίσκεις την ρίζα της αιτίας, να αποδέχεσαι πέρα από εγωισμούς τα αίτια αυτά και να μπορείς να προχωράς χωρίς να μένεις στο θυμό είναι η λύση! Ο θυμός υποχρεώνει τα κύτταρά σου σε έναν άναρχο πολεμικό χορό. Πάλλονται, χτυπάνε το ένα δίπλα στο άλλο, πληγιάζουν και πληγιάζονται, πληγώνουν και πληγώνονται. Τι όμορφο υπάρχει στο να πληγώνεις; Σε βοηθά κάπου στη ζωή σου; Στη φωτίζει;

Η θλίψη είναι ένα συναίσθημα που πηγάζει από πολλές αιτίες. Ασθένεια, απώλεια, χωρισμός, ανεργία κτλ. Πώς να ζητήσεις από έναν άνθρωπο που βιώνει αυτό το συναίσθημα να έρθει αντιμέτωπος με το αίτιο που του το προκαλεί! Πώς να ζητήσεις από έναν άνθρωπο να έρθει ακόμη πιο κοντά ακούγοντας τη φωνή μέσα του να του μιλά για το “χειροπιαστό”, υπαρκτό πρόβλημά του; Ο άνθρωπος αυτός έχει ανάγκη από τη λύση του! Να βρει δουλειά, να θεραπευτεί, να ξαναγυρίσει στη ζωή του όπως ήταν!

Η αλήθεια είναι πως τίποτα και κανείς δεν μπορεί να του το εξαφανίσει! Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να του το ξεριζώσει τη στιγμή που αισθάνεται θλίψη. Αυτό που μπορεί να συμβεί όμως είναι να του το απαλύνει! Να του αλαφρώσει έστω και λίγο το πλάκωμα που αισθάνεται στο στήθος! Σιγά σιγά! Θέλει χρόνο!

Η παρουσία ενός ανθρώπου δικού σου κοντά σου, μία αγκαλιά, το σιωπηλό κράτημα του χεριού σου. Η παρουσία που δεν χρειάζεται να μιλήσει με κουβέντες αλλά με άγγιγμα ψυχής! Αυτό που σε οδηγεί να κλαις πιο πολύ μα σε λυτρώνει ταυτόχρονα γιατί αισθάνεσαι πως μόνος δεν είσαι!

Η επαφή με τη φύση, το περπάτημα στο δάσος είναι θεραπευτικό, το γυμνό περπάτημα στη θάλασσα πλάι στους ήχους της είναι λυτρωτικό! Οι βαθιές ανάσες σε ένα περιβάλλον με καθαρό οξυγόνο είναι ανακουφιστικές!

Η κλασσική μουσική ηρεμεί και χαλαρώνει. Η αρχαία ελληνική μουσική κατά τους αρχαίους Έλληνες θεραπεύει κάθε πάθηση!
Η ενασχόληση με οτιδήποτε μπορεί να σε βοηθήσει να αφήσεις την κατάσταση αυτή πίσω και να αρχίσεις την ζωή σου με τα νέα δεδομένα. Η συγγραφή των σκέψεων που τριγυρνούν μέσα σου ή η ζωγραφική! Όταν κάτι απεικονίζεται είναι πιο εύκολο να γίνει αντιληπτό.
Βίωσε την θλίψη σου μα μην την δεις ως λύση στο πρόβλημά σου! Είναι έκφραση αυτών που αισθάνεσαι, η λύση είναι να συνεχίσεις από εκεί ακριβώς που έχεις βρεθεί! Προχώρα στο εδώ και τώρα σου και κοίτα μπροστά γιατί πίσω δεν μπορείς να επιστρέψεις!

Ο φόβος είναι το συναίσθημα που νιώθεις όταν κινδυνεύεις ανεξαρτήτως αν ο κίνδυνος είναι υπαρκτός ή πλασματικός. Το πρόβλημα με το συναίσθημα του φόβου είναι πως σε ένα μεγάλο ποσοστό οι φόβοι μας είναι πλασματικοί. Ο άνθρωπος φοβάται το άγνωστο αυτό που κάποιοι το ονομάζουν και ως “αύριο” και λησμονούν να ζήσουν αυτό που υπάρχει στην ζωή τους ως σήμερα ως “τώρα”. Ανησυχούν συνέχεια για το τι “θα” συμβεί σε όλους τους τομείς της ζωής τους μα δεν αντιλαμβάνονται πως το “αύριο” το διαμορφώνει η επιλογή του σε κάθε “τώρα”! Όταν αδειάσεις τις σκέψεις σου μόνο τότε θα πάψεις να φοβάσαι!

Η ευτυχία είναι το συναίσθημα της πληρότητας, της ψυχικής ικανοποίησης του ανθρώπου. Άφησα την ευτυχία στο τέλος επειδή πίστευα πως θα μου ήταν εύκολο να μιλήσω γιαυτή! Κι όμως ο άνθρωπος της σημερινής κοινωνίας έχει γίνει ένας αγωνιώδης θηρευτής ευτυχίας. Την ψάχνει σε ψευδαισθήσεις, την ψάχνει με πάθος και ένταση στα χρήματα, στην προσωπική προβολή, στην τεχνολογία θέλοντας να την κατακτήσει μέσα από όλα όσα του προβάλλουν ως “ανάγκη” στη ζωή του! Εκείνος παύει να ακούει την φωνή μέσα του και γεμίζει την ψυχή του με φωνές ξένες και μακριά από εκείνον. Ακούει τη φωνή της κοινωνίας, των ΜΜΕ, των θρησκευτικών δογμάτων, των πολιτικών και όλων όσων επιδιώκουν να του πλασάρουν τον δικό τους τρόπο, την δική τους ευτυχία…

Ευτυχία είναι η απουσία κάθε είδους ανησυχίας, ευτυχία είναι η πληρότητα, ευτυχία είναι να ζεις τη στιγμή σου με την πρόθεση πως ότι κι αν συμβαίνει στη ζωή σου όπως κιαν φαίνεται, αρνητικό ή θετικό, εσύ κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου για να οδηγηθείς στο ωφέλιμο για εσένα μονοπάτι. Η ευτυχία είναι τόσο προσωπική για τον καθένα και είναι η στιγμή που η ψυχή του αισθάνεται γεμάτη!
Άδειασε από ψευδαισθήσεις και θα αρχίσει σιγά σιγά η ευτυχία να σε γεμίζει χωρίς να σε πνίγει…

Η ζωή σου μια αλληλουχία συναισθημάτων, ο κόσμος γύρω σου ένα μπουκέτο ερεθίσματα έτοιμα να ανθίσουν την ψυχή σου. Επίλεξε τα λουλούδια που θα βάλεις στο βάζο σου. Επίλεξε τις ευωδιές που θες να σε ακολουθούν. Απομάκρυνε κάθε τι που τρέφεται σαν ζιζάνιο από εσένα και δημιούργησε το τοπίο που σε κάνει χαρούμενο, ευτυχισμένο και γαλήνιο.
Γιατί στην διαδρομή των συναισθημάτων…

Εσύ επιτρέπεις, εσύ απαγορεύεις! Εσύ επιλέγεις!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση