Το τεστ που εξετάζει την ικανότητά σας να επιλύετε τα προβλήματα της ζωής

Θυμάστε τον κύβο του ρούμπικ; Μήπως ήσασταν από αυτούς που ξενυχτήσατε για να βρείτε τη λύση του; Αυτό το ευρηματικό αντικείμενο είναι παρόμοιο με

Το τεστ που εξετάζει την ικανότητά σας να επιλύετε τα προβλήματα της ζωής

Θυμάστε τον κύβο του ρούμπικ; Μήπως ήσασταν από αυτούς που ξενυχτήσατε για να βρείτε τη λύση του; Αυτό το ευρηματικό αντικείμενο είναι παρόμοιο με αυτά που χρησιμοποιούνται σε μελέτες για τη διερεύνηση της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι η ικανότητα να λύνει κανείς παζλ αλλά και να εκτελεί άλλες διανοητικές εργασίες, βασίζεται σε ένα σύνολο επίκτητων ικανοτήτων. Ο βαθμός της ικανότητας να επιλύουμε προβλήματα διαφέρει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Για να είμαστε ειλικρινείς, θα έπρεπε να πούμε ότι ζούμε σε έναν πολιτισμό ο οποίος δεν μας εκπαιδεύσει να επιλύουμε προβλήματα. Μάλλον μας ωθεί να τα δίνουμε στις αυθεντίες για να το κάνουν για εμάς. Μεγάλος μέρος της δυσαρέσκειας, της εχθρότητας και της θλίψης στον κόσμο μας οφείλεται στην ανεπαρκή ανάπτυξη των ικανοτήτων μας να επιλύουμε προβλήματα. Κανένα σχολείο δεν διδάσκει αυτές τις ικανότητες.

Advertisment

Ερευνητές έχουν μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο τείνουμε να καταλήγουμε σε συμπεράσματα και βρήκαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν σε παγίδες ή κακές συνήθειες όταν τους ζητείται να επιλύσουν κάποιο πρόβλημα. Καταρχήν, πολλοί από εμάς έχουμε την τάση να θάβουμε το κεφάλι μας στην άμμο όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις, μια συμπεριφορά γνωστή στον χώρο της ψυχολογίας, ως “μαγική σκέψη”. Η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, όμως, μπορεί να μειωθεί δραστικά και από αυτό που αποκαλούμε “πεποίθηση” – μια μονόπλευρη οπτική γωνία που καταστρέφει την ευελιξία που θα μας επέτρεπε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Αυτό το πρόβλημα ακαμψίας μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα που σχετίζονται με τις ανθρώπινες σχέσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η παράλογη συμπεριφορά μπορεί να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Κάποια παραδείγματα αυτής της συμπεριφοράς είναι το παιδί που αποφεύγει να παίξει με άλλα παιδιά από το φόβο ότι θα τον απορρίψουν, ο εργοδότης που θεωρεί δεδομένο ότι εάν ο εργαζόμενος ασθενήσει την Παρασκευή ή τη Δευτέρα, το κάνει για να επιμηκύνει το Σαββατοκύριακό ή ο φοιτητής που διστάζει να παραπονεθεί στον καθηγητή του για μια βαθμολογία διότι πιστεύει ότι θα τον “πάρει στραβά”.  Αυτές οι πεποιθήσεις μας αποτρέπουν από το να  δούμε στην πράξη αυτά που υποθέτουμε στο κεφάλι μας.  Στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνουν, είναι να μας απομακρύνουν από την αλήθεια.

Στις παρακάτω 10 ερωτήσεις θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Μην ανησυχείτε, δεν θα σας ζητηθεί να λύσετε τον κύβο του ρούμπικ!

Advertisment

[viralQuiz id=175]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση