,

Έξυπνα tips για να διαλέξετε το σωστό καρπούζι

Το καρπούζι είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πλέον αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, το οποίο δικαίως έχει λάβει το χαρακτηρισμό “βασιλιάς”. Ένα καρπούζι περιέχει

Έξυπνα tips για να διαλέξετε το σωστό καρπούζι

Το καρπούζι είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πλέον αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, το οποίο δικαίως έχει λάβει το χαρακτηρισμό “βασιλιάς”. Ένα καρπούζι περιέχει ζάχαρη σε ποσοστό γύρω στο 6% και νερό περίπου 91% κατά βάρος. Όπως και πολλά άλλα φρούτα, περιέχει βιταμίνη C, είναι ελαφρώς διουρητικό και περιέχει καροτενοειδή σε μεγάλες ποσότητες. Το καρπούζι με κόκκινη σάρκα είναι σημαντική πηγή σε λυκοπένιο.

Στην Ελλάδα ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες. Μπορεί, ακόμη, να χτυπηθεί στο μπλέντερ και να γίνει γρανίτα ή αναψυκτικό. Είναι γνωστό επίσης πως, σε αρκετά σημεία της Ελλάδας, με το φλοιό του καρπουζιού παρασκευάζουν γλυκό του κουταλιού. Επειδή όμως η επιλογή του καρπουζιού είναι δύσκολη για τους περισσότερους, σας παρουσιάζουμε μερικά tips για να διαλέξετε το καλύτερο.

Advertisment

Πώς να επιλέξετε το καλύτερο καρπούζι

• Ένα καλό καρπούζι, πρέπει να είναι σφιχτό, με γεωμετρικό σχήμα, χωρίς κοψίματα, χτυπήματα ή διάφορα μαύρα σημεία. Όσο πιο ώριμο, τόσο πιο πράσινο εξωτερικά.

• Αν το καρπούζι είναι ώριμο, μπορείτε να το καταλάβετε γυρίζοντάς το ανάποδα, κοιτάζοντας το σημείο που ακουμπούσε στο χώμα, το οποίο πρέπει να έχει κιτρινωπό χρώμα. Αν είναι άσπρο ή πράσινο, σημαίνει πως κόπηκε πριν ωριμάσει.

• Είτε μεγάλο είτε μικρό, ένα καλό καρπούζι, θα πρέπει να είναι αρκετά βαρύ για το μέγεθος του. Αυτό σημαίνει πως τα ώριμα και ζουμερά καρπούζια, περιέχουν περισσότερο νερό, με συνέπεια να είναι πιο βαριά.

Advertisment

• Όταν ένα καρπούζι είναι φρεσκοκομμένο και δεν έχει απομείνει για καιρό σε αποθήκη, το κοτσάνι του θα πρέπει να είναι πράσινο και όχι ξεραμένο.

• Αν χτυπήσετε το καρπούζι ελαφρά στο κέντρο του και ο ήχος είναι βαθύς και υπόκωφος, τότε είναι ώριμο. Εάν ο ήχος είναι κοφτός, είναι ένδειξη πως το καρπούζι δεν έχει ωριμάσει αρκετά.

• Επιλέξτε καρπούζια που βρίσκονται σε δροσερό και σκιερό μέρος και όχι εκτεθειμένα στον ήλιο, μετά την περισυλλογή τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Masterclass EN.ATZ. (1200 x 628 px)
Ανώνυμο σχέδιο (13)
7 Δώρα με νόημα που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας αυτά τα Χριστούγεννα
Fb_post_25_years-01

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση