, , ,

Τα οφέλη της γιόγκα για τα παιδιά και πώς συνδυάζεται με τα παραμύθια

Η Γιόγκα για παιδιά εισάγει έναν τρόπο ζωής υγείας και ευεξίας. Τα οφέλη πολλά καθώς η δράση της συγκεκριμένης μεθοδολογίας είναι ολιστική για τον

Τα οφέλη της γιόγκα για τα παιδιά και πώς συνδυάζεται με τα παραμύθια

Η Γιόγκα για παιδιά εισάγει έναν τρόπο ζωής υγείας και ευεξίας. Τα οφέλη πολλά καθώς η δράση της συγκεκριμένης μεθοδολογίας είναι ολιστική για τον οργανισμό, τη ψυχοσύνθεση και τη νοητική διαύγεια. Έχουμε διαβάσει για τα οφέλη της Γιόγκα για παιδιά. Είναι μια ευκαιρία να δούμε και τη λειτουργία της Γιόγκα σε συνδυασμό με τα παραμύθια.

Τα οφέλη αυξάνονται καθώς τα παραμύθια δρουν ως παιδαγωγικό εργαλείο, ανάλογα το στόχο του εκπαιδευτή, γονιού κλπ. Τα παραμύθια παίρνουν από το χέρι τα παιδιά για να τα οδηγήσουν σε κόσμους μαγικούς όπου η αλήθεια, η αγάπη, η αυτοπεποίθηση και αντίστοιχα τον στόχο τον οποίο έχουμε βάλει ως θεμέλιο λίθο σε ένα μάθημα, νικούν. Ανοίγουν ένα παράθυρο στον κόσμο της δημιουργικότητας, της εξερεύνησης και της έκφρασης.

Advertisment

Τοποθετούμε το θεμέλιο λίθο για το μάθημα. Αν επιλέξουμε την πρόθεση της αγάπης, το παραμύθι συνδέεται με τη συγκεκριμένη ποιότητα. Δημιουργούμε διαδραστικά γιόγκικα παιχνίδια σε σχέση με την ποιότητα αυτή, τα παιδιά διασκεδάζουν, γίνονται πρωταγωνιστές και ταυτίζουν τον εαυτό τους με τους ήρωες. Μαθαίνουν πως να ξεπερνούν εμπόδια ζωής γιατί και ο ήρωάς τους τα ξεπερνά με μεθοδικό τρόπο και επιμένει προς το στόχο του. Καταλαβαίνει ότι και οι ήρωες φοβούνται, κλαίνε, αλλά δεν το βάζουν κάτω, συνεχίζουν με θάρρος.

Τα παραμύθια δεν αφορούν μόνο παιδιά σε μικρές ηλικίες αλλά και σε μεγαλύτερες. Αλλάζει η μεταφορά και η μέθοδος δραματοποίησης αλλά τα μηνύματα και η δύναμη που παίρνουμε από αυτά μας αφορούν όλους. Εφόσον ο ήρωας μπορεί, σίγουρα μπορούμε κι εμείς να υπερπηδήσουμε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας, μέσα από την ποιότητα της αγάπης η οποία «πάντα νικά». Αγάπη και συμπόνοια για τον εαυτό μας, αλλά και για τον διπλανό μας.

Έχουμε δει στην πράξη τα οφέλη της Γιόγκα στο φυσικό σώμα, στην ενδυνάμωση του συναισθηματικού μας κόσμου αλλά και στη νοητική διαύγεια. Οι στάσεις ισορροπίας, ευλυγισίας αλλά και έκφρασης μπορούν να συνδυαστούν με το παραμύθι ώστε να βιώσουμε βαθύτερα αποτελέσματα. Τα παιδιά αναφέρουν διάφορες τεχνικές της Γιόγκα που έχουν χρησιμοποιήσει όταν βρέθηκαν σε μια δύσκολη κατάσταση στην καθημερινότητά τους. Η Γιόγκα τα βοηθά να αντιμετωπίζουν ψύχραιμα τις δύσκολες καταστάσεις.

Advertisment

Μια μαθήτρια μου μόλις έμαθε για ένα οικογενειακό πρόβλημα υγείας ξέχασε ξαφνικά ότι είχε μάθει στη Γιόγκα τα τελευταία δυο χρόνια. Όμως αυτό που δεν ξέχασε ήταν ένα παραμύθι όπου εμπεριείχε μια γιόγκικη τεχνική, το οποίο τη βοήθησε να κρατήσει την ισορροπία της. Μέσα από την απλότητα των παραμυθιών μαθαίνουμε τεχνικές και αλήθειες για τη ζωή μας.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας παραμύθι, την ίδια μας τη ζωή. Να συλλέξουμε τις ποιότητες με τις οποίες θέλουμε να βιώνουμε την καθημερινότητα μας, το κάθε τώρα μας. Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής; Έχει θάρρος για να κατακτήσει τους στόχους του; Αν όχι, μπορούμε να το αλλάξουμε και να γίνουμε οι ήρωες του εαυτού μας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας παραμύθι ευθυγραμμισμένο με τις ανώτερες πτυχές του εαυτού μας.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση