, ,

Μια απλή τεχνική για να απαλλαγείτε από το φόβο της απόρριψης!

Οι περισσότεροι από εμάς δεν τολμούμε να ζητήσουμε αυτό που έχουμε ανάγκη στη ζωή μας. Φοβόμαστε μην ενοχλήσουμε, μη μας απορρίψουν, μη μας επικρίνουν…

Μια απλή τεχνική για να απαλλαγείτε από το φόβο της απόρριψης!

Οι περισσότεροι από εμάς δεν τολμούμε να ζητήσουμε αυτό που έχουμε ανάγκη στη ζωή μας. Φοβόμαστε μην ενοχλήσουμε, μη μας απορρίψουν, μη μας επικρίνουν… Έτσι μένουμε ανικανοποίητοι και κλαψουρίζουμε. Όπως όμως λέει ένα παλιό ρητό: “Όποιος δεν ζητά τίποτα, δεν έχει τίποτα”.

Αυτή η άσκηση βασίζεται σε μια τεχνική του Jason Comely, που ονομάζεται “Θεραπεία απόρριψης” (Rejection Therapy). Σε αυτήν ο ένας και μοναδικός κανόνας είναι να σας απορρίψουν μία φορά την ημέρα. Όπως λέει ο δημιουργός της τεχνικής, Jason Comely, η κοινωνία μας απεχθάνεται την απόρριψη, γι΄αυτό και ο φόβος μήπως απορριφθούμε μας εμποδίζει να έχουμε τις σχέσεις και τις επιτυχίες που επιθυμούμε.

Advertisment

Η απόρριψη δεν είναι συνώνυμη της αποτυχίας. Αντίθετα, είναι η απόδειξη ότι έχουμε το κουράγιο να ζητήσουμε κάτι και ότι τολμάμε να νικήσουμε τους φόβους μας για να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε αυτό που επιθυμούμε. Η επίσημη εκδοχή του παιχνιδιού συνίσταται σε ένα στοίχημα 30 ημερών. Αλλά επειδή είμαστε επιεικείς, σας προτείνουμε να το κάνετε για πέντε ημέρες. Για πέντε μέρες, τουλάχιστον ένα άτομο κάθε μέρα θα πρέπει να σας απορρίπτει.

Προσοχή, δεν λέμε να “προσπαθήσετε” να σας απορρίψουν! Για να κερδίσετε το παιχνίδι, θα πρέπει πραγματικά να σας απορρίψουν. Σίγουρα τώρα αναρωτιέστε: “Ποιος είναι ο στόχος;” Ο στόχος αυτής της πρόκλησης είναι διπλός:

1. Να σας βοηθήσει να αντιληφθείτε ότι αν ζητήσετε κάτι και ο άλλος σας πει “όχι”, δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου. Πρόκειται απλώς για ένα γεγονός.

Advertisment

2. Να σας εντάξει σε καταστάσεις στις οποίες νομίζετε ότι θα σας απορρίψουν, αλλά, προς μεγάλη σας έκπληξη, αυτό που ζητάτε γίνεται αποδεκτό (όποιος δεν ζητά τίποτα δεν έχει τίποτα). Προσοχή, όμως, αν συμβεί κάτι τέτοιο, εσείς θα πρέπει να συνεχίσετε να ζητάτε κάτι την ίδια μέρα έως ότου κάποιος σας απορρίψει! Εύκολο!

Παράδειγμα:

-Ζητήστε από το/τη σύζυγό σας να σας φέρει τον καφέ στο κρεβάτι.

-Ζητήστε από τον εργοδότη σας, αν μπορεί, να σας στείλει για δουλειά στο εξωτερικό.

-Ζητήστε από τους φίλους σας να κρατήσουν τα παιδιά σας για ένα σαββατοκύριακο.

-Ζητήστε από το γείτονά σας να κρατήσει τη γάτα σας.

-Ζητήστε στον δρόμο από κάποιον περαστικό να σας δανείσει δύο ευρώ.

-Ζητήστε από τον κομμωτή σας να κάνετε ανταλλαγή υπηρεσιών: εκείνος να σας κόψει τα μαλλιά κι εσείς να του σχεδιάσετε την ιστοσελίδα του.

“Νίκησε την γκρίνια” Christine Lewicki εκδόσεις Πεδίο – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θεραπεία της παρουσίας: Όταν είμαστε παρόντες, βοηθάμε τους άλλους να ανοίξουν την πόρτα σε έναν κόσμο ευκαιριών
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης | Η σχέση τους με την κατάθλιψη και το άγχος
Flip it: Με την ανατρεπτική σκέψη τα προβλήματα γίνονται ευκαιρίες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση