Το Κόρντισεπς είναι ένα σπάνιο και εξωτικό φαρμακευτικό μανιτάρι, το οποίο είναι γνωστό στην Κίνα εδώ και αιώνες. Γίνονται αναφορές για ένα μεγάλο εύρος φαρμακευτικών επιδράσεων, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι στην Δύση έχουν γνωρίσει το Κόρντισεπς μόνο κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια περίπου.
Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, σύγχρονες επιστημονικές έρευνες έχουν διεξαχθεί για να διερευνήσουν τον μηχανισμό δράσης του. Υπάρχει μία εκτεταμένη έρευνα που εξετάζει τις ανοσοενισχυτικές και τις ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες διαφόρων ειδών του φαρμακευτικού μανιταριού Κόρντισεπς.
Advertisment
Αυτή η αμφίδρομη ρύθμιση της ανοσολογικής λειτουργίας, η οποία μπορεί είτε να ρυθμιστεί προς τα πάνω είτε να ρυθμιστεί προς τα κάτω, ονομάζεται ανοσορρύθμιση και φαίνεται να προέρχεται από τον ίδιο μηχανισμό του σώματος.
Όταν χορηγείται το φαρμακευτικό μανιτάρι Κόρντισεπς σε έναν ασθενή, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση ανοσολογικής ανεπάρκειας, όπως είναι ο καρκίνος, η ηπατίτιδα ή η λοίμωξη από τον ιό HIV, ο αριθμός και η δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων αυξάνεται.
Αντίθετα, εάν χορηγηθεί το ίδιο φαρμακευτικό μανιτάρι σε ένα άτομο, του οποίου το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε υπερδιέγερση, όπως βρίσκεται στον λύκο, στο λέμφωμα ή στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο αριθμός και η δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων πέφτει, ενώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια συχνά αυξάνονται σε αριθμό.
Advertisment
Πώς μπορεί η ίδια ουσία να είναι ταυτόχρονα ανοσοενισχυτική σε ορισμένους ασθενείς και, παράλληλα, να δρα σε άλλους ασθενείς ως ανοσοκατασταλτική;
Ο μηχανισμός φαίνεται να βρίσκεται στη φάση διαφοροποίησης της παραγωγής κυττάρων αίματος. Τα κύτταρα του αίματος παράγονται στο μυελό των οστών, κυρίως στα μακρά οστά των ποδιών. Αφήνουν το μυελό των οστών ως ανώριμα κύτταρα και ταξιδεύουν σε άλλα όργανα όπου ωριμάζουν σε συγκεκριμένους τύπους κυττάρων του αίματος όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα Τ-κύτταρα, τα κύτταρα φυσικοί φονείς και άλλα.
Φαίνεται ότι το φαρμακευτικό μανιτάρι Κόρντισεπς ασκεί κάποια επιρροή στον μηχανισμό διαφοροποίησης που σηματοδοτεί στο σώμα στο που θα κατευθύνει αυτά τα ανώριμα κύτταρα για ωρίμανση. Αυτός ο μηχανισμός εμφανίζεται με σαφήνεια σε μελέτες που εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο το Κόρντισεπς επηρεάζει την ωρίμανση των κυττάρων λευχαιμίας. (Chen et al 1997)
Αυτή η ανοσορύθμιση στο επίπεδο της διαφοροποίησης μπορεί να χαρακτηριστεί ως η έξυπνη βόμβα της φύσης κατά της ασθένειας. Το σώμα λαμβάνει το σήμα που χρειάζεται ώστε να δημιουργήσει μια αποτελεσματική απάντηση σε μια κατάσταση ασθένειας, είτε το πρόβλημα είναι μία υπερβολικά μεγάλη ανοσολογική απόκριση είτε όχι.
Μετάφραση – Επιμέλεια: Ιωάννης Σ. Κιούσης, Μυκοθεραπευτής, Wellness Coach
[toggle title="Πηγές"]
On the Trail of The Yak Ancient Cordyceps in the Modern World, John Holliday, Matt Cleaver, June 2004
[/toggle]
Κύρια ενδιαφέροντα : φυτοφαγία, βιβλιοφιλία, zero waste, μινιμαλισμός, κυκλική οικονομία, διαλογισμός, γελωτοθεραπεία.
- Ερίκιο το αγκαθωτό (Χαίτη Λιονταριού) | Τι είναι και ποια τα οφέλη του για την υγεία - 7 Ιουλίου 2023
- Μελέτη δείχνει ότι η vegan διατροφή προκαλεί 84% μείωση στα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, χωρίς φάρμακα - 14 Σεπτεμβρίου 2021
- Χαρούπι: Οι πλούσιες ιδιότητές του που θωρακίζουν την υγεία μας - 26 Ιανουαρίου 2021