, ,

Μελέτη δείχνει ότι η vegan διατροφή προκαλεί 84% μείωση στα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, χωρίς φάρμακα

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μια φυτική διατροφή πλούσια σε σόγια μειώνει τις εξάψεις μέτριας έως σοβαρής έντασης κατά 84%.

Μελέτη δείχνει ότι η vegan διατροφή προκαλεί 84% μείωση στα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, χωρίς φάρμακα

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε από την North American Menopause Society στο περιοδικό Menopause (1), διαπίστωσε ότι μια φυτική διατροφή πλούσια σε σόγια (1/2 φλιτζάνι ημερησίως – 86 γρ.) μειώνει τις εξάψεις μέτριας έως σοβαρής έντασης κατά 84%.

Πιο συγκεκριμένα, οι εξάψεις από σχεδόν πέντε την ημέρα μειώθηκαν σε λιγότερες από μία την ημέρα. Μάλιστα, σχεδόν το 60% των γυναικών απαλλάχθηκε πλήρως από τις μέτριες έως σοβαρές εξάψεις. Οι συνολικές εξάψεις (συμπεριλαμβανομένων των ήπιων) μειώθηκαν κατά 79%.

Advertisment

Η μελέτη δείχνει ότι οι αλλαγές στην διατροφή είναι πολύ πιο ισχυρές για την αντιμετώπιση των εξάψεων από ότι πίστευαν οι επιστήμονες.

Η μελέτη δεν χρησιμοποίησε φάρμακα ή εκχυλίσματα.

Αντ’αυτού, η ερευνητική ομάδα δοκίμασε έναν συνδυασμό φυτικής διατροφής χαμηλών λιπαρών και 1/2 φλιτζάνι φασόλια σόγιας που προστέθηκαν στην σαλάτα ή στην σούπα κάθε μέρα.

Advertisment

“Αυτά τα ευρήματα είναι θεμελιώδους σημασίας για γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω, διότι γνωρίζουμε τώρα ότι οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες μπορούν να ανακουφιστούν από τα πιο σοβαρά και ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, χωρίς φάρμακα”

αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Neal Barnard (2), MD, πρόεδρος του Physicians Committee και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington.

Το 80% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών υποφέρουν από εξάψεις, οι οποίες προκαλούν εξάψεις, εφίδρωση και ρίγη. Τη νύχτα, οι εξάψεις διαταράσσουν στον ύπνο.

Τα οιστρογόνα χρησιμοποιούνταν κάποτε για την αντιμετώπιση των εξάψεων, αλλά έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και άλλων σοβαρών προβλημάτων.

Τα εκχυλίσματα ισοφλαβόνης από σόγια λειτουργούν με μέτρια αποτελέσματα, με αποτέλεσμα οι γυναίκες και οι γιατροί τους να έχουν λίγες αποτελεσματικές επιλογές.

Λεπτομέρειες της μελέτης (διάρκεια 12 εβδομάδες)

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ανέφεραν δύο ή περισσότερες εξάψεις την ημέρα χωρίστηκαν τυχαία:

– είτε στην ομάδα παρέμβασης: αποτελούμενη από μια βίγκαν δίαιτα χαμηλών λιπαρών, που συμπεριλάμβανε μισό φλιτζάνι (86 γρ.) μαγειρεμένη σόγια καθημερινά

– είτε στην ομάδα ελέγχου που δεν έκανε αλλαγές στη διατροφή.

Η συχνότητα και η σοβαρότητα των εξάψεων καταγράφηκαν χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για κινητά και τα ψυχοκοινωνικά, σωματικά και σεξουαλικά συμπτώματα, καθώς και οι νυχτερινές εφιδρώσεις και οι εξάψεις αξιολογήθηκαν μέσω της χρήσης το Ερωτηματολόγιο Menopause Specific Quality of Life Questionnaire (MENQOL).

Σε κάθε γυναίκα δόθηκε μια ψηφιακή κλίμακα αυτο-βαθμονόμησης για την παρακολούθηση του σωματικού βάρους μέρα με τη μέρα, μια εφαρμογή για κινητά για την παρακολούθηση των εξάψεων σε πραγματικό χρόνο και ένα Instant Pot για την προετοιμασία σόγιας στο σπίτι. Κάθε εβδομάδα, η ομάδα συγκεντρωνόταν με την ερευνητική ομάδα μέσω διαδικτύου.

«Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η σόγια μπορεί να είναι ευεργετική, οπότε αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε μια αλλαγή διατροφής», λέει η συγγραφέας της μελέτης Hana Kahleova, MD, PhD, διευθύντρια κλινικής έρευνας για την Physicians Committee. «Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός είναι αυτός που έχει σημασία. Μέχρι το τέλος της μελέτης, η πλειοψηφία των γυναικών που ακολούθησαν την βίγκαν διατροφή πλούσια σε σόγια ανέφεραν ότι δεν βίωναν πλέον μέτριες έως σοβαρές εξάψεις και ότι βίωσαν σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής τους».

Σημαντικά ευρήματα:

– οι συνολικές εξάψεις μειώθηκαν κατά 79%

– οι μέτριες έως σοβαρές εξάψεις μειώθηκαν κατά 84%

– το 59% απαλλάχθηκε πλήρως από τις μέτριες και σοβαρές εξάψεις.

Σε προηγούμενες τυχαιοποιημένες δοκιμές, τα προϊόντα σόγιας έχουν δείξει ότι μειώνουν σε μέτριο βαθμό την συχνότητα των εξάψεων.

Επίσης, προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι χορτοφαγική ή βίγκαν διατροφή μπορούν να βοηθήσουν.

Η παρούσα μελέτη έδειξε μια πιο ισχυρή ανταπόκριση, χρησιμοποιώντας το συνδυασμό βίγκαν διατροφής και σόγιας (και συγκεκριμένα τα φασόλια, όχι γάλα σόγιας ή τόφου).

Πολλές γυναίκες που έλαβαν μέρος στην μελέτη ανέφεραν επίσης βελτιώσεις στα σεξουαλικά συμπτώματα, την διάθεση και τη συνολική ενέργεια.

Μία γυναίκα που συμμετείχε στην μελέτη ανέφερε «Ήταν σωτήριο για την ζωή μου. Έχω ανακτήσει την ποιότητα ζωής που είχα.» Μία άλλη γυναίκα ανέφερε «Κοιμάμαι καλύτερα και οι εξάψεις μου μειώθηκαν θεαματικά». Αρκετοί γυναίκες παρατήρησαν επίσης σημαντική απώλεια βάρους και καλύτερη λειτουργία της πέψης. “Πριν προχωρήσετε σε οποιοδήποτε λήψη φαρμάκου, θα δοκίμαζα αυτήν την διατροφή, γιατί είναι εύκολη”, δήλωσε μία άλλη γυναίκα που συμμετείχε στην μελέτη. «Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να το κάνει.»

Κλείνοντας, όσον αφορά την απώλεια βάρους υπάρχουν δύο ακόμα σχετικές μελέτες (3, 4) που έδειξαν σημαντική μείωση σωματικού βάρους.

– Στην πρώτη μελέτη, υπέρβαρες, μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες τοποθετήθηκαν τυχαία είτε σε μία βίγκαν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είτε στην διατροφή που ακολουθείται από το National Cholesterol Education Program (NCEP). Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν την βίγκαν διατροφή έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος σε σύγκριση με τις γυναίκες που ακολούθησαν την διατροφή του NCEP τόσο στο 1 έτος όσο και στο 2 έτος.

– Η δεύτερη μελέτη έδειξε ότι η υιοθέτηση μιας βίγκαν διατροφής με χαμηλά λιπαρά συσχετίστηκε με σημαντική απώλεια βάρους σε υπέρβαρες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, παρόλο που δεν είχαν τεθεί περιορισμοί στο μέγεθος της μερίδας ή στην ενεργειακή πρόσληψη.

Για να επιτύχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα από την βίγκαν διατροφή, συμβουλευτείτε βίγκαν Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, τετραετούς εκπαίδευσης.

Παραπομπές:

1. Menopause. 2021 Jul 12. doi: 10.1097/GME.0000000000001812. Online ahead of print. The Women’s Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms (WAVS): a randomized, controlled trial of a plant-based diet and whole soybeans for postmenopausal women Neal D Barnard, Hana Kahleova, Danielle N Holtz, Fabiola Del Aguila, Maggie Neola, Lelia M Crosby, Richard Holubkov
https://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/9000/The_Women_s_Study_for_the_Alleviation_of_Vasomotor.96938.aspx

2. News Release, Jul 14, 2021, Study Shows Diet Causes 84% Drop in Troublesome Menopausal Symptoms—without Drugs
https://www.pcrm.org/news/news-releases/study-shows-diet-causes-84-drop-troublesome-menopausal-symptoms-without-drugs

3. Randomized Controlled Trial Obesity (Silver Spring). 2007 Sep;15(9):2276-81. doi: 10.1038/oby.2007.270. A two-year randomized weight loss trial comparing a vegan diet to a more moderate low-fat diet Gabrielle M Turner-McGrievy, Neal D Barnard, Anthony R Scialli
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17890496/

4. Clinical Trial Am J Med. 2005 Sep;118(9):991-7. doi: 10.1016/j.amjmed.2005.03.039. The effects of a low-fat, plant-based dietary intervention on body weight, metabolism, and insulin sensitivity Neal D Barnard, Anthony R Scialli, Gabrielle Turner-McGrievy, Amy J Lanou, Jolie Glass
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16164885/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τελικά, είναι καλό το ανθόμελο; Η διατροφική αξία και τα οφέλη του στην υγεία
Τρία Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν ελαιόλαδο των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για το Αλτσχάιμερ
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το κορεάτικο μυστικό που ρίχνει την κοιλιά και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση