Ερίκιο το αγκαθωτό (Χαίτη Λιονταριού) | Τι είναι και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Ποια είναι τα οφέλη στην υγεία από την πρόσληψη του Lion's Mane;

Ερίκιο το αγκαθωτό (Χαίτη Λιονταριού) | Τι είναι και ποια τα οφέλη του για την υγεία

1. Τι ακριβώς είναι το μανιτάρι Lion’s Mane ;

Το μανιτάρι Lion’s Mane, γνωστό και ως Ερίκιο το αγκαθωτό, είναι ένα φαρμακευτικό μανιτάρι που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην κινεζική και ιαπωνική ιατρική. Είναι γνωστό για τη μοναδική του εμφάνιση, η οποία θυμίζει χαίτη λιονταριού.

2. Ποια είναι τα οφέλη στην υγεία από την πρόσληψη του Lion’s Mane ;

Τo μανιτάρι Lion’s Mane έχουν βρεθεί ότι υποστηρίζει το νευρικό και το πεπτικό σύστημα, ενώ περιέχει εργοθειονίνη, την “βιταμίνη της μακροζωίας”. Είναι γνωστό ως το “Μανιτάρι του Εγκεφάλου”.

Advertisment

3. Ποια είναι η δοσολογία για το μανιτάρι Lion’s Mane ;

Η δοσολογία διαφέρει ανάλογα με το εάν η λήψη του μανιταριού γίνεται για λόγους πρόληψης ή για συμπληρωματική αντιμετώπιση σε κάποια πάθηση. Επίσης, άλλοι παράγοντες διαδραματίζουν ρόλο (π.χ. η σοβαρότητα της πάθησης, τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά κ.ά.)

4. Υπάρχουν παρενέργειες από το μανιτάρι Lion’s Mane ;

Ενώ το μανιτάρι Lion’s Mane είναι γενικά ασφαλές, σε σπάνιες περιπτώσεις ορισμένοι άνθρωποι ίσως εμφανίσουν ήπια πεπτική δυσφορία. Επίσης, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον/την ιατρός πριν το προμηθευτείτε, ιδίως εάν υπάρχει κάποια υπάρχουσα πάθηση.

5. Είναι το μανιτάρι Lion’s Mane ασφαλές για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες ;

Υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με το μανιτάρι Lion’s Mane σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Επομένως είναι καλύτερο να αποφεύγεται σε αυτά τα στάδια της ζωής. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον/την ιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο συμπλήρωμα εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Advertisment

6. Μπορεί το μανιτάρι Lion’s Mane να βοηθήσει στην αναγέννηση των νεύρων ;

Ναι. Αρκετές μελέτες υποδηλώνουν ότι το μανιτάρι Lion’s Mane μπορεί να προάγει την αναγέννηση και την επούλωση των νεύρων. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι έχει διεγερτική επίδραση σε νευροτροφικούς παράγοντες (π.χ. NGF και BDNF). Τα οφέλη έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα και σε ανθρώπους με άνοια, Αλτσχάιμερ, κατάθλιψη, άγχος και σχιζοφρένεια

7. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δούμε αποτελέσματα από το μανιτάρι Lion’s Mane ;

Οι επιδράσεις από το μανιτάρι Lion’s Mane διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση υγείας ενός ανθρώπου καθώς και την δοσολογία. Ορισμένοι άνθρωποι ίσως δουν αποτελέσματα ακόμα και μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ άλλοι άνθρωποι ίσως χρειαστούν αρκετές εβδομάδες.

8. Μπορεί το μανιτάρι Lion’s Mane να δράσει προστατευτικά στην γαστρίτιδα ;

Μία μελέτη σε ανθρώπους έδειξε ότι το μανιτάρι Lion’s Mane έχει προφανή ιαματική δράση στην χρόνια ατροφική γαστρίτιδα. Τα ευρήματα των επιστημόνων έδειξαν εντυπωσιακή βελτίωση τόσο στα κλινικά συμπτώματα όσο και στα γαστροσκοπικά ευρήματα. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον/την ιατρό σας πριν ξεκινήσετε το μανιτάρι Lion’s Mane για αυτόν τον σκοπό.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση