Ένας γρήγορος αναγνώστης μπορεί να διαβάσει ένα βιβλίο μέσα σε 50 λεπτά, ενώ άλλοι χρειάζονται 5.5 ώρες για να ολοκληρώσουν το ίδιο βιβλίο. Η ανάγνωση είναι μια ξεχωριστή ανθρώπινη ικανότητα και δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή τον τελευταίο καιρό. Περιμένουμε ότι όλα θα μας έρθουν γρήγορα και εύκολα και οι πληροφορίες περιλαμβάνονται σε αυτό. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν τον χρόνο τους χαζεύοντας απλά στο διαδίκτυο, χωρίς πραγματικά να διαβάζουν.
Η ανάγνωση βιβλίων αποτελεί ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο σήμερα. Αλλά όταν απλά χαζεύουμε, δεν μαθαίνουμε. Οι φανατικοί αναγνώστες έχουν λιγότερο άγχος, όταν χάνονται μέσα σε ένα βιβλίο. Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί ακόμα λόγοι για να διαλέξετε ένα βιβλίο, αντί για το διαδίκτυο. Εξάλλου, το διάβασμα δεν χρειάζεται αναγκαστικά να είναι μια αργή διαδικασία. Αν πιστεύετε ότι είναι χρονοβόρο, μπορείτε να δοκιμάσετε την τεχνική γρήγορης ανάγνωσης.
Advertisment
Μπορείτε να διαβάσετε 6 φορές περισσότερα βιβλία αν εφαρμόσετε την τεχνική γρήγορης ανάγνωσης
Όταν διαβάζετε γρήγορα, μπορεί να πάρετε πολλές περισσότερες πληροφορίες από τον μέσο αναγνώστη. Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ο μέσος ενήλικας διαβάζει περίπου 300 λέξεις το λεπτό. Ένας έμπειρος γρήγορος αναγνώστης μπορεί μέχρι και 1.500 λέξεις το λεπτό. Ας πούμε ότι ένα μεσαίο βιβλίο περιέχει περίπου 10.000 λέξεις. Ο μέσος αναγνώστης θα χρειαστεί περίπου 5.5 ώρες για να διαβάσει ένα τέτοιο βιβλίο. Ο γρήγορος όμως μπορεί να ολοκληρώσει την ίδια δραστηριότητα σε περίπου 50 λεπτά.
Αυτό σας ανοίγει σημαντικές δυνατότητες όσον αφορά στη δραστηριότητα του διαβάσματος, αφού δεν χρειάζεται να αφιερώσετε πια πολλές ώρες σε αυτή. Ο μέσος αναγνώστης μπορεί να απολαύσει την εβδομάδα περίπου 1.27 βιβλία, αν διαβάζει για μία ώρα κάθε μέρα. Στο τέλος του χρόνου, ο γρήγορος αναγνώστης θα μπορούσε να έχει διαβάσει μέχρι και 365 βιβλία, ενώ ο μέσος αναγνώστης περίπου 66.18.
Τεχνικές για να επιταχύνετε την ανάγνωσή σας
Το γρήγορο διάβασμα χρειάζεται κάποια εξάσκηση, αλλά μπορείτε να αρχίσετε να απολαμβάνετε τα οφέλη αυτής της μεθόδου σχεδόν αμέσως.
Advertisment
1. Ο πίνακας των περιεχομένων πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που διαβάζετε
Συνηθίζουμε προσπερνάμε τον πίνακα των περιεχομένων, όταν αρχίζουμε να διαβάζουμε ένα βιβλίο, ειδικά αν σκοπεύουμε να διαβάσουμε ολόκληρο το βιβλίο. Ο πίνακας όμως αποτελεί τον βασικό χάρτη που θα μας καθοδηγήσει μέσα σε αυτό. Καθώς οι γρήγοροι αναγνώστες δεν εστιάζουν τόσο στο να απορροφούν την κάθε λέξη, η ανάγνωση των βασικών ιδεών του κάθε κεφαλαίου προετοιμάζει τον εγκέφαλο να δεχτεί τις ερχόμενες πληροφορίες.
Δεν θα ξεκινούσατε ένα ταξίδι προς το άγνωστο χωρίς να συμβουλευτείτε έναν χάρτη. Το ίδιο συμβαίνει και με τα βιβλία. Δεν υπάρχει λόγος να χάνετε χρόνο, κάνοντας ερωτήσεις που θα μπορούσαν να είχαν απαντηθεί από τα περιεχόμενα. Επίσης, αν χρειάζεστε συγκεκριμένες μόνο πληροφορίες, ο πίνακας των περιεχομένων θα σας καθοδηγήσει στην επιλογή των κεφαλαίων. Βεβαίως, υπάρχουν και περιεχόμενα βιβλίων που δεν είναι και πολύ κατατοπιστικά. Εκεί είναι καλή ιδέα να διαβάσετε το πρώτο κεφάλαιο πρώτα, για να πάρετε μια ιδέα για τη δομή και το ύφος του συγγραφέα.
2. Πάντα να διαβάζετε με έναν σκοπό
Αφού αναγνωρίσετε το θέμα του κεφαλαίου, θα χρειαστεί να κρατήσετε μια ερώτηση στο πίσω μέρος του μυαλού σας. Η απλή ερώτηση «Τι προσπαθεί να πει ο συγγραφέας;» αποτελεί έναν υπέροχο τρόπο για να οριοθετήσετε κάπως τις σκέψεις σας. Ο εγκέφαλός σας θα δουλέψει για να βρει την απάντηση, καθώς εσείς διαβάζετε. Όταν διαβάζετε λοιπόν με έναν σκοπό στο νου σας, μπορείτε να επεξεργαστείτε τις σχετικές πληροφορίες και να αποκλείσετε το άσχετο υλικό.
3. Εντοπίστε την άποψη του συγγραφέα και ρίξτε μια ματιά στις πηγές/παραπομπές για να καταλάβετε
Τα βιβλία περιέχουν γενικά παραπομπές σε άλλα ακαδημαϊκά έργα, για να στηρίξουν την άποψή τους. Ρίχνοντας μια ματιά σε αυτό που ο συγγραφέας επιλέγει να παραθέσει, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πώς θα διαμορφώσει τα βασικά του σημεία. Αυτές οι πληροφορίες θα καθοδηγήσουν τη σκέψη σας καθώς διαβάζετε γρήγορα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματάτε για να διαβάζετε κάθε πηγή ή παραπομπή. Πολλές φορές γίνονται και πολύ μονότονες. Αυτό που χρειάζεστε είναι απλά η γενική ιδέα.
4. Ποτέ μη διαβάζετε φωναχτά (ή στο κεφάλι σας)
Η ανάγνωση φωναχτά αποτελεί σπουδαίο εργαλείο για την ανάπτυξη ευφράδειας, αλλά καθυστερεί αρκετά τη διαδικασία. Όταν τα παιδιά διαβάζουν κείμενα με αυτό τον τρόπο στο σχολείο, αυτό συμβαίνει για συγκεκριμένο λόγο.
Όταν διαβάζουμε φωναχτά, ο εγκέφαλός μας χρειάζεται να δουλέψει πιο σκληρά, απ’ όταν διαβάζουμε σιωπηλά. Η πράξη της ανάγνωσης ενεργοποιεί τα ίδια σημεία στον εγκέφαλο και στις δύο περιπτώσεις. Η διαφορά είναι ότι η πράξη της ομιλίας απαιτεί από τον εγκέφαλό σας να πυροδοτήσει κι άλλες αντίστοιχες περιοχές. Η περιοχή Broca είναι η υπεύθυνη περιοχή για τη μετατροπή των σκέψεων σε εκφράσεις ομιλίας με νόημα. Η περιοχή του Wernicke είναι υπεύθυνη για την κατανόηση. Αν μειώσετε την «φωναχτή» ανάγνωση, τότε μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε το επιπλέον βήμα που κάνει ο εγκέφαλός σας περνώντας από την περιοχή Wernicke για την κατανόηση και φτάνοντας στην Broca για την έκφραση.
Όταν μάλιστα θέλετε να κάνετε γρήγορη ανάγνωση, το να διαβάζετε λέξη προς λέξη και πρόταση προς πρόταση το βιβλίο, δεν είναι καθόλου πρακτικό, καθώς έτσι χάνετε χρόνο. Η γρήγορη ανάγνωση είναι σαν να απολαμβάνετε ολόκληρο τον κήπο, παρά να εστιάζετε σε ένα μόνο άνθος. Όταν διαβάζουμε με χαλαρό ρυθμό, μας δίνεται η δυνατότητα να εκτιμήσουμε τις λέξεις με έναν διαφορετικό τρόπο. Σκεφτείτε ότι το να διαβάζετε γραμμή προς γραμμή είναι σαν να θαυμάζετε ένα μεγάλο κήπο μέσα από έναν μεγεθυντικό φακό. Νομίζετε ότι χρειάζεται να παρατηρήσετε πιο κοντά, αλλά έτσι χάνετε την ολότητα της σκηνής.
Η γρήγορη λοιπόν ανάγνωση σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε τη μεγάλη εικόνα, όλα τα είδη των λουλουδιών για να μπορέσετε να τα συνδυάσετε. Αντί λοιπόν να χάνετε το χρόνο σας εστιάζοντας στο κάθε μικρό άνθος, μπορείτε να απολαύσετε όλο τον κήπο. Εφαρμόστε τις τεχνικές γρήγορης ανάγνωσης και θα μπορέσετε να αδράξετε γρηγορότερα τις πιο μεγάλες ιδέες από τα βιβλία που διαβάζετε.