, ,

8 προβλήματα υγείας και τα σημάδια τους στο δέρμα μας

Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε μπορούν να γίνουν φανερά στην εμφάνισή μας, και το δέρμα μας αποτελεί τον πρώτο δείκτη αυτών. Γι’ αυτό και

8 προβλήματα υγείας και τα σημάδια τους στο δέρμα μας

Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε μπορούν να γίνουν φανερά στην εμφάνισή μας, και το δέρμα μας αποτελεί τον πρώτο δείκτη αυτών. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα σημάδια στην επιδερμίδα μας. Εδώ έχουμε συλλέξει τα πιο συχνά δερματικά προβλήματα, που μπορούν να μαρτυρήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό μας.

8 ασθένειες για τις οποίες μας «προειδοποιεί» η επιδερμίδα μας

1. Σκούρα στίγματα

Τα ξαφνικά σκούρα στίγματα στο δέρμα σας μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα έλλειψης αδρεναλίνης ή της νόσου του Addison. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή μπορεί να νιώθουν πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις και έλλειψη όρεξης. Εμφανίζουν χαμηλή πίεση και ζάχαρο στο αίμα. Όλα αυτά τα συμπτώματα μαζί είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Αν τα έχετε, επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας.

2. Λευκές κηλίδες

Η πάθηση, κατά την οποία το δέρμα χάνει τη χρώση του, ονομάζεται λεύκη. Εμφανίζεται όταν τα κύτταρα, που ονομάζονται μελανοκύτταρα, καταστρέφονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, προκαλώντας λευκά σημάδια στην επιδερμίδα, η οποία στην ουσία χάνει το χρώμα της. Η λεύκη μπορεί να είναι συνέπεια της έλλειψης αδρεναλίνης. Είναι καλύτερο να επισκεφθείτε πρώτα έναν δερματολόγο και ύστερα πιθανότατα έναν ενδοκρινολόγο.

3. Εξανθήματα

Η ξαφνική εμφάνιση εξανθημάτων στην επιδερμίδα σας υποδεικνύει ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό σας. Μπορεί να είναι αλλεργική αντίδραση σε κάποιο φαγητό, σε κάποια χημική ουσία από τα απορρυπαντικά του σπιτιού σας, σε κάποιο φάρμακο που λαμβάνετε ή ακόμα και σε κάποια μεταδοτική ασθένεια, όπως ανεμοβλογιά. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό, επειδή οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, όπως το σύνδρομο Steven-Johnson ή το σύνδρομο Lyell. Η ανεμοβλογιά, από την άλλη μεριά, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, ειδικά στους ενήλικες.

4. Οίδημα

Αν εμφανίζετε πρήξιμο κάθε μέρα, είναι καλύτερο να δείτε έναν ενδοκρινολόγο, επειδή μπορεί να είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού. Αυτή η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί, όταν ο θυρεοειδής αδένας αποτυγχάνει να παράξει επαρκείς ποσότητες ορμονών. Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύουν αυτή την πάθηση: ξηροδερμία, πρήξιμο του προσώπου και των άκρων, τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια και αύξηση βάρους. Αν τα έχετε παρατηρήσει στο σώμα σας, επισκεφθείτε έναν γιατρό άμεσα.

5. Μεγάλος αριθμός νέων ελιών και σημαδιών

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που νέες ελιές μπορούν να εμφανιστούν στην επιδερμίδα. Ο βασικός είναι η κληρονομικότητα. Αν οι γονείς σας έχουν μεγάλα εκ γενετής σημάδια, μπορεί να τα έχετε και εσείς. Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι η μεγάλη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία ή ορμονική ανισορροπία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ελιές είναι ακίνδυνες. Αλλά αν ο αριθμός τους αυξηθεί ραγδαία, ή παρατηρήσετε ότι αλλάζουν χρώμα και μέγεθος, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

6. Ακμή, μαύρα στίγματα, πόροι

Υπάρχουν επίσης πολλοί λόγοι εμφάνισης ακμής: λιπαρό δέρμα, ορμονική ανισορροπία ή πεπτικά προβλήματα. Η ακμή είναι πάντα η συνέπεια, το αποτέλεσμα. Φυσικά, είναι απαραίτητο να καθαρίζετε και να φροντίζετε επαρκώς το πρόσωπό σας. Ωστόσο, για να την ξεφορτωθείτε, πρέπει πρώτα να βρείτε τη ρίζα του προβλήματος. Και αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία με κάποιον ειδικό.

7. Πανάδες

Η ξαφνική εμφάνιση φακίδων μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη κάποιας βιταμίνης, στην ορμονική ανισορροπία, σε αλλεργική αντίδραση, σε ψωρίαση, σε σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και σε άλλες δερματικές κυρίως παθήσεις. Όταν οι πανάδες είναι έντονες και συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, ίσως μαρτυρά την παρουσία κάποιας πιο σοβαρής ασθένειας. Αλλά και ακόμα και αν δεν ισχύει, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

8. Υπερβολική εφίδρωση

Αν βρίσκεστε μέσα σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο με καλή θερμοκρασία και δεν έχετε άγχος για κάτι, τότε δεν θα πρέπει να ιδρώνετε, σαν να τρέχετε στους ολυμπιακούς. Ο λόγος της υπερβολικής εφίδρωσης μπορεί να είναι η διάχυτη τοξική βρογχοκήλη ή νόσος του Grave, μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει τον θυρεοειδή. Ως αποτέλεσμα, η επιδερμίδα γίνεται λεπτότερη και εμφανίζεται φαγούρα. Αν κάτι παρόμοιο συμβαίνει σε εσάς, επισκεφθείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε