, ,

Αν δεν ρισκάρεις ποτέ, τότε δεν έχεις ζήσει πραγματικά!

«Ρίσκο»: Μια λέξη που κρύβει μέσα της τόσο έντονα συναισθήματα, ένταση και ορμή. Μια λέξη που μπορεί να φανερώσει αρκετά για την προσωπικότητα του

Αν δεν ρισκάρεις ποτέ, δεν έχεις ζήσει ποτέ πραγματικά

«Ρίσκο»: Μια λέξη που κρύβει μέσα της τόσο έντονα συναισθήματα, ένταση και ορμή. Μια λέξη που μπορεί να φανερώσει αρκετά για την προσωπικότητα του καθενός. Μια λέξη που μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω σε μια μόνο στιγμή.

Ας μιλήσουμε λίγο για το ρίσκο στη ζωή μας…

Advertisment

Μόλις μάθεις να ρισκάρεις, ολόκληρη η ζωή σου αλλάζει. Όμως η αλλαγή και η ανάπτυξη μπορεί να πραγματοποιηθεί μονάχα εάν έχουμε επιτρέψει στον εαυτό μας να πειραματιστεί και να είναι πρόθυμος για τις επικείμενες αλλαγές που πρόκειται να φέρει στο πέρασμά του, ακόμη και σαν τυφώνας. Ποτέ δεν είναι κανείς σίγουρος για τίποτα. Όλα αποτελούν ρίσκο.

Πόσες φορές δεν ξύπνησες από μια επιτακτική ανάγκη που έκανε την ανάσα σου γοργή και την καρδιά σου να σφυροκοπά σε ρυθμό ακατάστατο, παρακινώντας σε να αλλάξεις τα πάντα στη ζωή σου, να αποτινάξεις τα βαρίδια που σε κρατούν ακίνητο και να βάλεις πλώρη για την υλοποίηση των ονείρων σου, τα οποία κρατούσες σε αναμονή για πολλά χρόνια;

Θέλει ρίσκο να εμπιστευτείς, να ανοιχτείς σε κάποιον, να τον αφήσεις να δει μέσα σου τα ψεγάδια, τις ρωγμές της ψυχής και τις πληγές σου.
Θέλει ρίσκο να επιτρέψεις ακόμη και στον ίδιο σου τον εαυτό να κυνηγήσεις εκείνο που λαχταρά, χωρίς να μπαίνουν εμπόδια τα “πρέπει” και τα “μη”.

Advertisment

Θέλει ρίσκο να ακολουθήσεις την καρδιά σου…

-Όταν γελάς, κινδυνεύεις να σε χαρακτηρίσουν αφελή. Ε και; Οι αφελής ίσως και να διασκεδάζουν περισσότερο!

-Όταν κλαις, κινδυνεύεις να σε περάσουν για συναισθηματικό. Ο συναισθηματισμός συχνά είναι ο δρόμος προς την λύτρωση, ιδιαίτερα μέσα από τα δάκρυά σου!

-Όταν “ανοίγεσαι” στον άλλο, κινδυνεύεις να εμπλακείς. Ποιος ορίζει ότι η εμπλοκή ενέχει πάντα κίνδυνο; Μήπως όμως η ανάγκη να πιστέψεις σε κάποιον και να αφεθείς πάνω του είναι το ζητούμενο;

-Όταν εκδηλώνεις τα συναισθήματά σου, κινδυνεύεις να εκτεθείς! Κι αυτό γιατί είναι κακό; Τι άλλο έχεις εξάλλου να δείξεις εκτός από τον πραγματικό σου εαυτό;

-Όταν εκμυστηρεύεσαι τα όνειρά σου και μοιράζεσαι τις σκέψεις σου, κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς ανόητος. Από πότε θεωρείται ανοησία η ειλικρίνεια;

-Όταν αγαπάς, κινδυνεύεις να πληγωθείς από τη μη ανταπόκριση του άλλου απέναντι στα συναισθήματά σου. Μα η πραγματική αγάπη είναι έκφραση στοργής, προσωπικής αφοσίωσης και ανιδιοτέλειας. Αγαπάς γιατί μπορείς και θέλεις!

-Όταν ελπίζεις, κινδυνεύεις να απογοητευτείς και όταν επιχειρείς οτιδήποτε, κινδυνεύεις ν’ αποτύχεις. Ναι, αλλά μένοντας στάσιμος δεν επιτυγχάνεις το παραμικρό.

-Όταν φοβάσαι το θάνατο, δεν ζεις. Η ζωή είναι ένα δώρο που πρέπει να μάθουμε να εκτιμούμε, προτού να είναι πλέον αργά.

Αν ο άνθρωπος δεν ρισκάρει ποτέ στη ζωή του, δεν ζει πραγματικά. Μπορεί να κρυφτεί από τον πόνο και τη λύπη, όμως δεν μπορεί να αγαπήσει, να ονειρευτεί, να δράσει. Είναι ένας αιώνιος σκλάβος της ίδιας του της ύπαρξης.

Πατρίτσια-Στεφανία Σενβάϊτζ, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δίδαξε στους άλλους πώς θέλεις να σου φέρονται
Ο πόνος μπορεί να γίνει προορισμός, καθώς σε οδηγεί να καταλάβεις "Οι Ιθάκες τι σημαίνουν"
Η ζωή δεν είναι πρόβλημα που καλείται κάποιος να λύσει. Η ζωή είναι ένα μυστήριο που το βιώνει ο καθένας μοναχικά
Όσα δε θα σου πουν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση