,

Ενσυναίσθηση: Πώς να σταματήσετε να απορροφάτε τον πόνο των άλλων και να αρχίσετε να τον επουλώνετε

Ο ποιητής Ρουμί είχε γράψει ότι «απορροφημένος από αυτό τον κόσμο, τον έχεις κάνει βάρος σου. Ανυψώσου πάνω από τον κόσμο, γιατί υπάρχει ένας

Ενσυναίσθηση: Πώς να σταματήσετε να απορροφάτε τον πόνο των άλλων και να αρχίσετε να τον επουλώνετε

Ο ποιητής Ρουμί είχε γράψει ότι «απορροφημένος από αυτό τον κόσμο, τον έχεις κάνει βάρος σου. Ανυψώσου πάνω από τον κόσμο, γιατί υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να τον δεις».

Καθώς όλα τα ανθρώπινα όντα βιώνουν συνεχώς κάποιο βαθμό διαισθητικής καθοδήγησης και πνευματικής ενέργειας, όλα τα ανθρώπινα όντα επίσης απορροφούν και εκπέμπουν αδιάκοπα ενεργητικές δονήσεις- που σημαίνει ότι όλοι έχουν μέσα τους ενσυναίσθηση και όλοι έχουν τη δυνατότητα να δράσουν ενσυναισθητικά. Κάποια από τα οφέλη της ενσυναίσθησης περιλαμβάνουν το να μπορούμε να διακρίνουμε αν κάποιος μιλά ή πράττει με ειλικρίνεια και να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα προσωπικά συναισθήματα με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Advertisment

Όμως, όπως σχεδόν τα πάντα στη ζωή, υπάρχει και η αρνητική πλευρά του να είναι κάποιος ενσυναισθητικός. Για παράδειγμα, τα ενσυναισθητικά άτομα νιώθουν άγχος και φόβο, όταν βρίσκονται ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους που βιώνουν αρνητικά συναισθήματα και είναι προφανές ότι σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων, θα υπάρχουν σίγουρα αρκετά άτομα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Εντούτοις, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι ενσυναισθητικοί μπορούν να αποφύγουν να επηρεάζονται τόσο έντονα από τα αρνητικά συναισθήματα των άλλων ή τουλάχιστον, υπάρχουν τρόποι ελαχιστοποίησης της επίδρασής τους.

Η Barbara Marciniak (συγγραφέας) υποστηρίζει ότι η αυτοπεποίθηση είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας για να ξεπεράσει κανείς τα αρνητικά συναισθήματα: «Όλα αρχίζουν να αλλάζουν, όταν αρχίζετε να εκπέμπετε στη δική σας συχνότητα, αντί να απορροφάτε τις συχνότητες γύρω σας, όταν αρχίζετε να γνωστοποιείτε την πρόθεσή σας στο σύμπαν, αντί να λαμβάνετε το στίγμα από εξωτερικές πηγές».

Οι ενσυναισθητικοί άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν την αναπαραγωγή των δονήσεων των δυστυχισμένων ανθρώπων με κάθε κόστος, ακόμα κι αν εκείνα τα αρνητικά άτομα είναι πιο δυναμικά και αποφασιστικά στα λόγια, τα συναισθήματα και τις πράξεις τους απ’ ότι η θετική στάση των ενσυναισθητικών. Πιο συγκεκριμένα, οι ενσυναισθητικοί πρέπει να εστιάζουν στο να ελέγχουν την ενέργειά τους καλύτερα απ’ ό,τι οι αρνητικοί άνθρωποι γύρω τους- και πρέπει να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους στην αυτοπεποίθηση, στη σιγουριά ότι μπορούν να προσπεράσουν την επιρροή των εξωτερικών συναισθημάτων.

Advertisment

Τα ενσυναισθητικά άτομα χρειάζεται να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους, αντί να απορροφούν παθητικά τις δονήσεις των αρνητικών ατόμων· οι άκρως πολύτιμοι στόχοι εδώ είναι η αγάπη και η επούλωση, σε αυτά χρειάζεται να εστιάσουν και οι δύο πλευρές, μέχρι να ξεπερασθούν τα συναισθήματα του μίσους ή του τραύματος. Επιπλέον, τα ενσυναισθητικά άτομα δεν χρειάζεται να απαντούν ή να αντιδρούν με επιβεβαίωση ή ενθάρρυνση, όταν έρχονται αντιμέτωπα με αρνητικότητα· αντιθέτως, χρειάζεται κατανόηση και στήριξη με ειλικρινή τρόπο.

Το κλειδί είναι να αντιδράτε ή να απαντάτε με τέτοιο τρόπο που να δείχνει ότι κατανοείτε χωρίς όμως να θρέφετε τις αρνητικές σκέψεις, λέξεις ή πράξεις. Αν αυτό φαντάζει δύσκολο, θυμηθείτε να αναπνέετε συνειδητά και βαθιά και να παραμένετε ήρεμοι. Αν προσπαθήσετε να κρατήσετε τον έλεγχο της ενσυναίσθησής σας, θα μπορέσετε να παραμείνετε και μέσα στο δικό σας πεδίο ενέργειας. Όλα είναι ενέργεια, εξάλλου, και εμείς μπορούμε να μεταβάλλουμε την ενέργεια του πόνου σε θεραπευτική ενέργεια, όχι μόνο για εμάς τους ίδιους, αλλά και για άλλους.

Πράγματι, η επούλωση και η απελευθέρωση επιτρέπει στους ανθρώπους να εκπέμπουν δονήσεις σε υψηλότερες συχνότητες· στην περίπτωση της ενσυναίσθησης, αυτό ωφελεί τόσο εκείνον, όσο και όλους εκείνους με τους οποίους αλληλεπιδρά.

Η εφαρμογή αυτών των συμβουλών δεν είναι σίγουρα μια εύκολη υπόθεση, αλλά αν μπορείτε να το καταφέρετε με τον καιρό, η πραγματικότητα θα αρχίζει να γίνεται λιγότερο εξουθενωτική και τρομακτική. Η δόνηση σε υψηλές συχνότητες απομακρύνει την αρνητικότητα, χωρίς να επιτρέπει την απορρόφησή της ξανά και ξανά, γι’ αυτό και οι ενσυναισθητικοί άνθρωποι ωφελούνται πραγματικά από αυτό.

Τα άτομα με ενσυναίσθηση έχουν και την ικανότητα να προσφέρουν θεραπεία, επούλωση στους άλλους, οπότε αν πραγματικά τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν τη δουλειά τους, ο κόσμος θα είναι ένας πιο ευτυχισμένος και γαλήνιος τόπος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση
Η διαίσθησή σας είναι αληθινή. Να πώς να την αναπτύξετε προς όφελός σας
Το κόστος που «πληρώνουμε» όταν αποφεύγουμε να θέσουμε υγιή όρια στους άλλους
Η Δύναμη της ενσυνειδητότητας: Οι εφαρμογές στην ψυχοθεραπεία και τα οφέλη στην ψυχική υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση