,

Είσαι η γυναίκα που πρέπει ή αυτή που θες να είσαι;

Από την φύση μας οι γυναίκες είμαστε πολυπράγμονα όντα. Σκεφτόμαστε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, βιώνουμε πληθώρα συναισθημάτων και παίζουμε πολλούς, απαιτητικούς, πιεστικούς και υπευθύνους ρόλους.

Είσαι η γυναίκα που πρέπει ή αυτή που θες να είσαι;

Από την φύση μας οι γυναίκες είμαστε πολυπράγμονα όντα. Σκεφτόμαστε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, βιώνουμε πληθώρα συναισθημάτων και παίζουμε πολλούς, απαιτητικούς, πιεστικούς και υπευθύνους ρόλους. Είμαστε κόρες, μητέρες, σύντροφοι, νοικοκυρές, εργαζόμενες, φίλες, αδελφές, ερωμένες! Αυτά είναι μόνο η αρχή! Ανάλογα με το ποιον έχουμε απέναντι μας γινόμαστε ψυχολόγοι, διαιτητές, παιδαγωγοί, διατροφολόγοι, νοσοκόμες, στυλίστριες, εμψυχωτές, διαιτητές! Κάθε μέρα, όλη ημέρα, μπαινοβγαίνουμε σε όλους αυτούς τους ρόλους με τόση ευκολία χωρίς όμως να συνειδητοποιούμε ότι μέσα σε όλα αυτά ξεχάσαμε τον πιο βασικό μας ρόλο: Να είμαστε οι Γυναίκες!

Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να είναι όμορφη, περιποιημένη, ελκυστική χωρίς όμως να γίνεται προκλητική. Να είναι δυνατή, ανεξάρτητη, με ένα καλό εισόδημα αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να γίνεται απειλή για τους άλλους. Να είναι μια ικανή μητέρα, αφοσιωμένη σύντροφος χωρίς να θυματοποιείται και να γίνεται κουραστική. Να λέει τα όχι της εκεί που χρειάζεται, χωρίς να φαίνεται εγωίστρια και ότι δεν ενδιαφέρεται για τους άλλους. Να είναι μορφωμένη, καλλιεργημένη, να αναζητά καινούρια μονοπάτια, όχι όμως περισσότερο από το οικείο περιβάλλον της ώστε να μην νιώσουν ανεπαρκής δίπλα της. Να είναι ενεργή, να γυμνάζεται, να στηρίζει με πυγμή τα θέλω της, χωρίς να γίνεται εγωκεντρική και ισχυρογνώμων. Να είναι υποστηρικτική, τρυφερή, δοτική, χωρίς να γίνεται βαρετή, δεδομένη και γλυκανάλατη. Να συντηρεί μια άλφα κοινωνικότητα, να είναι επιτυχημένη, συνεργάσιμη τόσο, ώστε να μην γίνεται ανταγωνιστική ή παρεμβατική.

Advertisment

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί κάποιοι μας είπαν ότι πρέπει να είμαστε τέλειες, πάντα σωστές χωρίς να μας επιτρέπεται να κάνουμε λάθη. Κάποιοι μας είπαν πως για να μας αγαπούν οι γύρω μας πρέπει να είμαστε τα καλά παιδιά, υποχρεωμένες να κάνουμε όσα περισσότερα γίνεται πρώτα για τους άλλους και αν μείνει χρόνος για εμάς βλέπουμε… Κάποιοι μας είπαν ότι ο ρόλος μας είναι να είμαστε μια Superwoman που τα κάνει όλα και συμφέρει!

Αναρωτήθηκες ποτέ που είσαι εσύ μέσα σε όλα αυτά; Και ποιος τελικά επιλέγει για εσένα; Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί κάθε φορά που πας να κάνεις ένα τόσο δα μικρό θέλω σου πραγματικότητα, πνίγεσαι μέσα στις ενοχές; Κάθε φορά που πας λίγο να χαρείς, να ξεφύγεις από όλα αυτά, νιώθεις ότι δεν κάνεις το σωστό, ότι κάτι θα χάσεις, ή ότι θα μείνεις μόνη; Γιατί άραγε να βιώνεις τόσο πολύ άγχος να τα προλάβεις όλα, να παλεύεις όλη μέρα να αποδείξεις πόσο ικανή είσαι;

Αναρωτήθηκες γιατί να είσαι τόσο πολύ θυμωμένη, αγανακτισμένη, πιεσμένη, από την ζωή σου; Και τα βράδια που πέφτεις να κοιμηθείς να έρχεται πάλι εκείνο το κενό μέσα σου, εκείνο το ανικανοποίητο κομμάτι σου, που δεν βρίσκει να ακουμπήσει σε κανένα νόημα. Λαχταράς να ζήσεις και όταν παίρνεις φόρα να ζωντανέψεις εκεί έρχεται αυτή η σκέψη: «Τι θα πουν οι άλλοι; Πως θα τους φανώ; Άστο καλύτερα». Γιατί να είσαι εσύ αυτή που μάχεται να ομορφύνει τις ζωές των άλλων και στο τέλος να νιώθεις ανεπαρκής;

Advertisment

Γιατί απλά, κάποιος σου είπε ΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ και δεν σε ρώτησε εσύ ποια θέλεις να είσαι. Κανείς δεν σου έμαθε πώς να ικανοποιείς ουσιαστικά τον εαυτό σου και δεν σου αναγνώρισε ότι είσαι ήδη αρκετή. Κανείς δεν σου έμαθε πως για να μπορέσεις να αγαπηθείς ουσιαστικά χρειάζεται πρώτα να θυμηθείς ποια είσαι, να αγαπήσεις την ύπαρξη σου και να δώσεις σε εσένα την αξία που σου αναλογεί.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για εσένα! Αυτό είναι ένα δώρο που μόνο εσύ γυναίκα μπορείς να χαρίσεις σε εσένα. Μπορείς να γίνεις όποια γυναίκα επιλέξεις εσύ η ίδια να είσαι. Άλλωστε είναι στην φύση σου να κάνεις θαύματα!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση
Η διαίσθησή σας είναι αληθινή. Να πώς να την αναπτύξετε προς όφελός σας
Το κόστος που «πληρώνουμε» όταν αποφεύγουμε να θέσουμε υγιή όρια στους άλλους
Η Δύναμη της ενσυνειδητότητας: Οι εφαρμογές στην ψυχοθεραπεία και τα οφέλη στην ψυχική υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση