,

Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Έχετε μια φανταστική θέση εργασίας, με πλούσιες οικονομικές απολαβές και απίθανες προοπτικές εξέλιξης. Παράλληλα, διατηρείτε αρμονικές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους σας,

Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Έχετε μια φανταστική θέση εργασίας, με πλούσιες οικονομικές απολαβές και απίθανες προοπτικές εξέλιξης. Παράλληλα, διατηρείτε αρμονικές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους σας, ενώ οι γύρω σας σάς περιγράφουν ως ένα άτομο πρόσχαρο και ευχάριστο, που εκπέμπει θετική ενέργεια σε όποιον χώρο και να κινείται. Εκ πρώτης όψεως, λοιπόν φαίνεστε ευτυχισμένοι. Γιατί, όμως, συχνά νιώθετε υποτονικοί και μελαγχολικοί;

Ο ανεξερεύνητος κόσμος των μικροτραυμάτων

Είναι γνωστό ότι τα μεγάλα τραύματα οδηγούν σε διαγνώσιμα ψυχολογικά προβλήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Τι συμβαίνει, ωστόσο, με εκείνες τις μικρές πληγές της ψυχής, που συσσωρεύονται στον συναισθηματικό πυρήνα και σιγά σιγά διογκώνονται, απειλώντας ουσιαστικά την ευημερία σας;

Advertisment

Άραγε, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς ακριβώς επιδρούν πάνω σας οι πιο ήπιες εμπειρίες όπως η κουλτούρα των επιτευγμάτων και ο καθημερινός αγώνας να ανταπεξέλθετε οικονομικά;  

H ψυχολόγος Dr. Meg Arroll στο διαφωτιστικό Μικρά τραύματα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα γράφει με εκπληκτική ευαισθησία και σπάνια διεισδυτικότητα για τις φορές που δεν ξέρετε τι πάει λάθος και τίποτα δε μοιάζει σωστό.

Και, τελικά, σας οδηγεί σε ένα θεραπευτικό ταξίδι στον ανεξερεύνητο κόσμο όλων εκείνων των μικροτραυμάτων που δρουν αργά και ύπουλα μέσα σας, υπονομεύοντας την καθημερινότητά σας.

Advertisment

Η συγγραφέας μοιράζεται μαζί σας τις εμπειρίες της από τα είκοσι και πλέον χρόνια εργασίας και έρευνάς της στον τομέα της ψυχολογίας και σας ωθεί να ξετυλίξετε το κουβάρι της προσωπικής σας ιστορίας, προκειμένου να αποκτήσετε επίγνωση όσων μικρών πραγμάτων σας κλέβουν τη ζωντάνια, τη σπιρτάδα και τη δύναμή σας.

Εντοπίζοντας τα δικά σας μικροτραύματα

Καθίστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα σας και σκεφτείτε τη βασική ερώτηση των μικροτραυμάτων: Υπάρχει κάποιο συμβάν ή εμπειρία που σας επηρέασε ή σας άλλαξε σημαντικά αλλά δεν το θεωρείτε αρκετά σοβαρό για να το αναφέρετε;

Πιθανόν ως παιδιά να επιστρέφατε σε ένα άδειο σπίτι και να έπρεπε οι ίδιοι να φροντίσετε τον εαυτό σας μέχρι να γυρίσουν από τη δουλειά οι γονείς σας ή ίσως στο σχολείο να νιώθατε έντονη την πίεση να επιτύχετε σε ένα περιβάλλον που εστίαζε περισσότερο σε βαθμολογίες και κατατάξεις παρά στην ουσιαστική μάθηση.

Μπορεί να σκέφτεστε ακόμη κάποια παλιά σας σχέση ή να έχετε βιώσει απόρριψη στις αλληλεπιδράσεις με φίλους, γνωστούς, συναδέλφους. Ενδεχομένως και η ίδια η καταναλωτική κοινωνία να σας προκαλεί συχνά δυσφορία με την τάση της να σας ψιθυρίζει συνεχώς και υποσυνείδητα πως θα γίνετε καλύτεροι αν δουλέψετε πιο σκληρά, κερδίσετε περισσότερα χρήματα ή ερωτευτείτε.

Στην ουσία, τα μικροτραύματα εμφανίζονται σε κάθε κομμάτι της ζωής, λειτουργώντας σαν βραδυφλεγή υλικά στη συναισθηματική σας υγεία. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές οι συνέπειες τους έρχονται στην επιφάνεια και εκδηλώνονται με κοινούς, αναγνωρίσιμους τρόπους, αφού οι ήπιες κρίσεις πανικού, το αίσθημα ανεπάρκειας αλλά και προβλήματα όπως η αυπνία, η αύξηση βάρους και η χρόνια κόπωση συγκαταλέγονται στα μικροτραυματικά μοτίβα.

Η επαναστατική μέθοδος ΑΑΔ τριών βημάτων

Καθίσταται, όμως, δυνατόν, οι αντιξοότητες και οι δυσκολίες σε μικρές δόσεις να λειτουργήσουν σαν εμβόλια ψυχολογικής ανοσίας, προσφέροντάς σας σημαντικές στρατηγικές αντιμετώπισης, που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε μελλοντικά σε σοβαρότερα γεγονότα όπως είναι η απώλεια ενός αγαπημένου σας προσώπου, η διάλυση ή η αποτυχία μιας σχέσης;

Ακολουθώντας την επαναστατική μεθόδου ΑΑΔ τριών βημάτων (Αντίληψη-Αποδοχή-Δράση), που έχει επινοήσει η ίδια η ψυχολόγος Dr. Meg Arroll, θα ανακαλύψετε το δικό σας μοναδικό σύμπλεγμα από μικροτραύματα και τον τρόπο που αυτό επιδρά πάνω σας.

Για να αλλάξετε, όμως, πραγματικά τις πεποιθήσεις, τα μοτίβα σκέψης και τις συμπεριφορές σας, θα χρειαστεί να αποδεχτείτε τις αμυχές που σας έχει προκαλέσει η ζωή, κάτι που συνιστά το δυσκολότερο μέρος της διαδικασίας, που οι περισσότεροι βιάζονται να παρακάμψουν.

Και τέλος, κάποια στιγμή, πρέπει να βγείτε εκεί έξω και να διεκδικήσετε τα όνειρα σας! Είστε, λοιπόν, έτοιμοι για το ταξίδι σας στον κόσμο των μικροτραυμάτων, έναν κόσμο που πιθανόν και να κρατά τα κλειδιά της ψυχικής σας γαλήνης;

Εγκαταλείποντας την ψευδαίσθηση της παντοτινής ευτυχίας

Έχετε σκεφτεί πως η προσπάθεια να είστε διαρκώς ευτυχισμένοι μπορεί να μετατραπεί σε μια μορφή μικροτραύματος, αφού σας δημιουργεί ένα μόνιμο αίσθημα ανεπάρκειας; Πράγματι, το κυνήγι της διαρκούς χαράς αποδεικνύεται ουτοπικό καθώς, σύμφωνα και με τη θεωρία της ηδονιστικής προσαρμογής, μετά από σύντομα ηδονιστικά ξεσπάσματα, ο άνθρωπος επιστρέφει πάντοτε στο βασικό επίπεδο ευτυχίας.  

Συνεπώς, τι θα λέγατε να αρχίσετε να ζείτε αυθεντικά το παρόν, αναπτύσσοντας μια σταθερή βάση ευχαρίστησης; Για να το επιτύχετε, προσπαθήστε να καταλάβετε που ακριβώς οφείλεται η δυσαρέσκεια ή το αίσθημα σύγχυσής σας. Κοιτάξτε τους σημαντικούς τομείς της ζωής σας και βαθμολογήστε τους από ένα έως δέκα, αναλόγως του πόσο ικανοποιημένοι είστε. Σημειώστε τις δύο υψηλότερες και τις δύο χαμηλότερες βαθμολογίες και συλλογιστείτε τους λόγους που τις βάλατε.

Πιθανόν να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι παραμελείτε τον ελεύθερο χρόνο σας εξαιτίας της καριέρας σας ή να διαπιστώσετε πως στερείστε τους φίλους και την οικογένειά σας στον βωμό της οικονομικής σας ασφάλειας. Εργαστείτε στους τομείς που υστερούν και τότε σύντομα θα περάσετε από την ηδονιστική παροδική ικανοποίηση της στιγμής στην πιο βαθιά αίσθηση της αυτοπραγμάτωσης, που αποτελεί μέρος της ευδαιμονίας.

Δημιουργώντας συναισθηματική ποικιλομορφία

Αν δεν πάσχετε από κατάθλιψη και παρόλα αυτά νιώθετε συχνά χάλια, μάθετε να επεξεργάζεστε τα συναισθήματά σας με υγιή και ευέλικτο τρόπο, επιτρέποντας στον εαυτό σας να βιώσει όλες τις εκφάνσεις τους.

Επιστρατεύστε τις αναμνήσεις σας, προκειμένου να επιστρέψετε για λίγο νοερά σε μια παλιά, αγαπημένη περίοδο της ζωής σας. Για παράδειγμα, φτιάξτε το κέικ πορτοκαλί που συνήθιζε να ψήνει η μαμά σας όταν ήσασταν παιδί και νιώστε ξανά τη θαλπωρή εκείνης της εποχής.

 Έπειτα, περπατήστε παρέα με έναν φίλο και εκφράστε του ελεύθερα την ανησυχία, την οργή ή τη θλίψη σας. Πιθανόν και να εκπλαγείτε από την ανακουφιστική επίδραση της ειλικρινούς συζήτησης μαζί του.

Διαχωρίζοντας το στρες από το άγχος

Και αν τον τελευταίο καιρό νιώθετε την ανάσα σας κοφτή και τους μύες σας σε ένταση, εκπαιδεύστε τον νου και το σώμα σας να διαχωρίζουν το στρες, που αφορά μια παρούσα απειλή και ενεργοποιείται μέσα από μια σύνδεση, από το άγχος, που έχει να κάνει με τις σκέψεις για το μέλλον ή το παρελθόν.

 Στο στάδιο της αποδοχής, δείξτε περιέργεια για τα σωματικά συμπτώματα της αντίδρασης του στρες, ώστε να εξοικειωθείτε με αυτά. Ύστερα, περάστε στη δράση. Γνωρίζατε, για παράδειγμα, ότι η μεταβολή του μοτίβου της αναπνοής σας είναι από τους καλύτερους τρόπους να ενεργοποιήσετε το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και ότι η ηρεμιστική επίδραση μόλις είκοσι λεπτών σωματικής άσκησης κρατά για ώρες;

Μια φόρμουλα ευτυχίας που σας αλλάζει τη ζωή

H ψυχολόγος Dr. Meg Arroll στο βιβλίο Μικρά τραύματα από τις Εκδόσεις Διόπτρα φέρνει στο φως όλες εκείνες τις μικρές αμυχές που συσσωρεύονται μέσα σας, υπονομεύοντας τη χαρά και τον ενθουσιασμό σας και σας συστήνει την απλή, δομημένη και επαναστατική μέθοδο ΑΑΑ τριών βημάτων, μια φόρμουλα ευτυχίας που σας βοηθά να υπερβείτε τον μόνιμο πόνο και τις καταστροφικές συνέπειες του.

Ένα βιβλίο για το πολύτιμο αγαθό της ψυχικής υγείας, μια ευκαιρία να ανακαλύψετε την εσωτερική σας ισορροπία και να κατακτήσετε την πραγματικότητα που επιθυμείτε, μια υπενθύμιση πως η ουσία είναι όντως στα μικρά και κοινότυπα, είτε μιλάμε για μικροτραύματα είτε για τις μαγικές στιγμές της καθημερινότητας, και μια εκπαίδευση που σας προπονεί να καταστείτε ο μοντέρ της ταινίας μακράς διαρκείας που λέγεται ζωή.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση