, ,

Harvard: Η αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων οδηγεί σε καλύτερη ψυχική υγεία

Όποιος σας έχει πει να αγνοήσετε ή να καταπιέσετε τα αρνητικά σας συναισθήματα, δεν είναι καθόλου καλά πληροφορημένος. Ψυχολόγοι από το Harvard συμβουλεύουν ότι

Harvard: Η αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων οδηγεί σε καλύτερη ψυχική υγεία

Όποιος σας έχει πει να αγνοήσετε ή να καταπιέσετε τα αρνητικά σας συναισθήματα, δεν είναι καθόλου καλά πληροφορημένος. Ψυχολόγοι από το Harvard συμβουλεύουν ότι δεν πρέπει ποτέ να νιώθουμε άσχημα για το ότι έχουμε αρνητικά συναισθήματα, αφού αυτές οι ενοχές επιδεινώνουν τη συνολική μας ψυχική υγεία πολύ περισσότερο από τα ίδια τα συναισθήματα ή το γεγονός που τα προκάλεσε.

Η αλήθεια είναι πως κάθε συναίσθημα είναι απλά η απόκριση στα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας και όλα τα είδη συναισθημάτων είναι εξίσου σημαντικά. Οπότε η ιδέα ότι δεν πρέπει ποτέ να νιώθουμε αρνητικά για κάτι είναι τρομερά παραπλανητική.

Advertisment

Σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology, οι ψυχολόγοι εξέτασαν σχεδόν 1400 συμμετέχοντες, οι οποίοι αντί να καταπιέζουν και να επικρίνουν τις συναισθηματικές τους εμπειρίες, τις αποδέχονταν. Από τα αποτελέσματα, συμπέραναν ότι οι άνθρωποι που είχαν τη συνήθεια να αποδέχονται όλο το εύρος των συναισθημάτων τους, επέδειξαν καλύτερη ψυχική υγεία και λιγότερα αρνητικά συναισθήματα, όταν έρχονταν αντιμέτωποι με καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες.

Οι ερευνητές εστίασαν σε τρεις μελέτες, οι οποίες εξερευνούσαν τον τρόπο που η αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων (σε αντίθεση με την απόρριψη τους) επηρεάζει τη συνολική ψυχική μας κατάσταση. Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν υπήρχε όντως βελτίωση της ψυχικής υγείας, όταν ένα άτομο αποδεχόταν τα αρνητικά του συναισθήματα, αντί να τα επικρίνει και να νιώθει άσχημα γι’ αυτά.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν μια τέτοια αποδοχή, ήταν πράγματι ψυχικά υγιέστεροι. Εμφάνιζαν βελτιωμένη ψυχική ευεξία και ικανοποίηση από τη ζωή τους, όπως και μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Όπως τονίζουν οι συγγραφείς, η θετική επίδραση οφείλεται στην ικανότητα της αποδοχής των συναισθημάτων χωρίς ενοχές και όχι στην κατάσταση που τα δημιούργησε.

Advertisment

Ύστερα, ήθελαν να δουν πώς η συνήθεια της αποδοχής των αρνητικών συναισθημάτων επηρέαζε την ψυχική υγεία κι αν αυτή η αποδοχή οδηγεί στη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων, όταν το άτομο έρχεται σε επαφή με στρεσογόνους παράγοντες. Συμπέραναν ότι οι άνθρωποι που συνήθιζαν να αποδέχονται τα συναισθήματά τους, όποια κι αν ήταν αυτά, βίωναν μικρότερη αρνητικότητα, όταν έρχονταν αντιμέτωποι με στρεσογόνες καταστάσεις.

Τέλος, διεξήγαγαν μια τρίτη, διαχρονική (διαμήκη) μελέτη, η οποία διήρκεσε 6 μήνες. Σε αυτή, παρατήρησαν τις επιδράσεις της συνήθειας αποδοχής μακροπρόθεσμα. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι οι άνθρωποι που είχαν την τάση να αποδέχονται τις συναισθηματικές τους εμπειρίες είχαν βελτιωμένη ψυχική υγεία, ακόμα και μετά τους 6 μήνες. Η συνήθεια της αποδοχής των συναισθηματικών αποκρίσεων βελτίωνε τον τρόπο που αντιμετώπιζαν συναισθηματικά τις αγχωτικές καταστάσεις της ζωής τους και αυτό τους βοηθούσε με τη σειρά του να βιώσουν πολύ λιγότερο αρνητικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Όταν μια στρεσογόνα κατάσταση προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, η αποδοχή της σύγχυσης ή της ταραχής- αντί της καταπίεσης ή του αυτό-μαστιγώματος για την ύπαρξη τους- μειώνει την ενοχή και την αρνητική, δυσλειτουργική αυτοεικόνα. Στο πέρασμα του χρόνου, αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε βελτιωμένη ψυχική υγεία», εξηγεί ο David R. Topor, Ph.D, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Harvard.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Πώς η θεραπεία μέσω της φύσης βοηθά την ψυχική μας υγεία
Έρευνα: 2 στους 3 Έλληνες παραδέχονται ότι χαζεύουν άσκοπα στα social media

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση