,

11 τροφές που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βελτιώνουν τη διάθεσή μας

Έχετε μείνει με την εντύπωση ότι οι πιο υγιεινές τροφές δεν είναι νόστιμες; Δεν είστε οι μόνοι. Η βιομηχανία τροφίμων έχει πλημυρίσει την αγορά

11 τροφές που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βελτιώνουν τη διάθεσή μας

Έχετε μείνει με την εντύπωση ότι οι πιο υγιεινές τροφές δεν είναι νόστιμες; Δεν είστε οι μόνοι. Η βιομηχανία τροφίμων έχει πλημυρίσει την αγορά με άνοστα, αδιάφορα προϊόντα που προσδιορίζει ως «υγιεινά» και πάλι καταφέρνει να έχει ένα τεράστιο κέρδος από αυτά. Πώς; Γεμίζοντας τις συσκευασίες με πολλές πληροφορίες για οφέλη στην υγεία μας. Αυτές οι εταιρίες έχουν καταφέρει περίφημα να διαφημίσουν τα άχρηστα αυτά επεξεργασμένα τρόφιμα. Και κάπως έτσι έχουμε αποδεχτεί την ιδέα ότι οι υγιεινές τροφές πρέπει να έχουν άσχημη ή άνοστη γεύση. Το πιο σημαντικό εδώ όμως είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τις τροφές δεν είναι τελικά υγιεινές. Κέρδος λοιπόν για τις μεγάλες εταιρίες, αλλά όχι για εμάς.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει πληθώρα νόστιμων υγιεινών τροφών που βελτιώνουν τόσο τη διάθεσή μας, αλλά και την υγεία μας. Επιπλέον, είναι σχετικά φθηνές και τονώνουν τη συνολική μας υγεία.

Advertisment

11 τροφές που βελτιώνουν τη διάθεσή μας

1. Αγκινάρες

Οι αγκινάρες είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες και νόστιμες τροφές. Είναι εφοδιασμένες με θρεπτικά στοιχεία και προσφέρει κάποια φανταστικά οφέλη στην υγεία μας. Μία μερίδα από αυτές προσφέρει περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλη τροφή. Οι αγκινάρες είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, φυτοθρεπτικά στοιχεία, φολικό οξύ και κάλιο. Οι αγκινάρες αυξάνουν την γνωστική λειτουργία, επιτρέποντας περισσότερο οξυγόνο να φτάσει στον εγκέφαλο. Επίσης περιέχουν βιταμίνη Κ και φώσφορο- δύο θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα για την επιβράδυνση της γνωστικής φθοράς.

2. Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι εφοδιασμένα με βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, που περιλαμβάνουν τις βιταμίνες A, C, E, K και Β6, όπως επίσης, φυτικές ίνες, σίδηρο, πρωτεΐνες, ασβέστιο, χαλκό και φώσφορο. Οι βιταμίνες Κ και Β6, ο σίδηρος, ο χαλκός και η πρωτείνη συνεισφέρουν στην υγεία του εγκεφάλου.

3. Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνες Β6 και C. Επίσης περιέχουν μαγνήσιο, κάλιο, ίνες, μαγγάνιο, φολικό οξύ και άλλα. Η συχνή κατανάλωση μπανάνας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος και καρκίνου.

Advertisment

4. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι απόλυτα νόστιμη- και μία από τις υγιεινότερες τροφές εκεί έξω. Περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις περιβαλλοντικές τοξίνες. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

5. Αυγά

Τα αυγά αποτελούν μια εξαιρετική και φθηνή πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Η μισή πρωτείνη του αυγού βρίσκεται στο ασπράδι του και περιέχει περισσότερη βιταμίνη Β6 και από τον κρόκο. Τα αυγά επίσης περιέχουν βιταμίνες Β6 και Β12, που είναι ζωτικής σημασίας για την σωστή γνωστική λειτουργία. Θέτοντάς το απλά, όσον αφορά στην ισορροπία κόστους/οφέλους, τα αυγά τα καταφέρνουν περίφημα.

6. Ακτινίδιο

Το ακτινίδιο είναι νόστιμο και παρέχει πολυάριθμα οφέλη στην υγεία μας, από τη βελτίωση της ποιότητας ύπνου μέχρι την προστασία και υγεία του δέρματος. Το ακτινίδιο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από κάθε άλλη τροφή (ακόμα και από τα πορτοκάλια και τα λεμόνια). Έχει επίσης ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στην πέψη, καθώς τα πράσινα φρούτα είναι γνωστό ότι αποτελούνται από φυτικές ίνες.

7. Καρποί (ξηροί καρποί)

Οι ξηροί καρποί διαθέτουν αρκετή πρωτείνη και περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Και τα δύο είναι απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Επίσης περιέχουν υγιεινά μη κορεσμένα λιπαρά, βιταμίνη Ε και L- αργινίνη- βασικό στοιχείο σύνθεσης της πρωτεΐνης.

8. Ρόδι

Τα ρόδια είναι γνωστά για τους μικρούς, χαριτωμένους και νόστιμους σπόρους τους που έχουν χρησιμοποιηθεί για φαρμακευτικούς σκοπούς αιώνες πριν. Τα ρόδια είναι εφοδιασμένα με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Καταπολεμούν την φλεγμονή, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, βοηθούν την πέψη και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

9. Σολομός

Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι ο σολομός είναι η καλύτερη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αλλά αυτό το νόστιμο ψάρι έχει και κάποια άλλα εκπληκτικά οφέλη στην υγεία μας. Ο σολομός είναι πλούσιος σε πρωτείνη και βιταμίνη Β. Είναι επίσης εφοδιασμένος με σελήνιο, ένα μεταλλικό στοιχείο που δρα ως αντιοξειδωτικό, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύει τη ροή του αίματος, ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδή, μειώνει τα συμπτώματα άγχους και πιθανώς να ενισχύει τη γονιμότητα.

10. Γλυκοπατάτες

Όλοι μάλλον θα συμφωνήσουμε ότι είναι πεντανόστιμες, αλλά τα οφέλη στην υγεία μας πολλές φορές παραβλέπονται. Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, Β1, Β6 και C. Επιπλέον, αποτελούν μια πολύ καλή πηγή χαλκού, φυτικών ινών, μαγγανίου, νιασίνης, παντοθενικού οξέος, φωσφόρου και καλίου. Προσθέστε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Εμείς δεν θα το μαρτυρήσουμε.

11. Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (περίπου 9 γραμμάρια ανά μερίδα), βιταμίνες Β2 και Β12, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. Το γιαούρτι είναι επίσης πλούσιο σε προβιοτικά, υγιή βακτήρια και ζυμομύκητες. Αυτές οι ιδιότητες βοηθούν στη διατήρηση της βέλτιστης υγείας του γαστρεντερικού και διορθώνουν τη μικροβιακή ανισορροπία στο εσωτερικό του πεπτικού συστήματος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση