,

11 τρόποι που οι ναρκισσιστές θα προσπαθήσουν να σας χειραγωγήσουν

Είναι αναγκαίο να μπορείτε να αναγνωρίζετε πότε προσπαθούν να σας χειραγωγήσουν, επειδή αρκετοί είναι οι ναρκισσιστές που δεν γνωρίζουν όρια και δεν σταματούν να

Είναι αναγκαίο να μπορείτε να αναγνωρίζετε πότε προσπαθούν να σας χειραγωγήσουν, επειδή αρκετοί είναι οι ναρκισσιστές που δεν γνωρίζουν όρια και δεν σταματούν να βλάπτουν ή να καταστρέφουν τις ζωές των άλλων ανθρώπων. Οι ναρκισσιστές είναι εγωιστές και μπερδεμένοι άνθρωποι. Με τις πληροφορίες που ακολουθούν, μπορείτε να απομακρύνετε κάθε τέτοιο άτομο από τη ζωή σας ή να τον εμποδίσετε εξαρχής να μπει.

11 τρόποι που οι ναρκισσιστές θα προσπαθήσουν να σας χειραγωγήσουν

1. Απόδειξη από τρίτη πηγή

Οι ναρκισσιστές χρειάζονται να νιώθουν ότι έχουν πάντα δίκιο- ή ότι οι άλλοι πιστεύουν ότι έχουν πάντα δίκιο- έτσι, συχνά παρουσιάζουν ένα άτομο ή μια άλλη πηγή που επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό που θέλουν να πιστέψετε. Το καλύτερο λοιπόν που έχετε να κάνετε είναι να κρίνετε μόνοι σας τις καταστάσεις, αφού αυτές οι «πηγές» είναι συχνά λανθασμένες ή επίτηδες πλαστές.

2. Υποτίμηση

Οι ναρκισσιστές χρειάζονται να σας κάνουν να νιώθετε ότι πρέπει να είστε ευγνώμονες που τους γνωρίζετε ή που τους έχετε στη ζωή σας. Οπότε αργά ή γρήγορα το πιο πιθανό είναι να προσπαθήσουν να σας κάνουν να νιώσετε κατώτεροι ή ανάξιοι. Κρατήστε βέβαια στο νου σας ότι αυτό το άτομο δεν θα έχανε το χρόνο του, αν δεν απολάμβανε την παρέα μαζί σας (οπότε αφού το συνειδητοποιήσετε αυτό, βρείτε ένα άλλο άτομο, πιο αυθεντικό, για να κάνετε παρέα).

3. Έντονη επιθετικότητα

Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι ναρκισσιστές είναι ασυνήθιστα επιθετικοί, τόσο λεκτικά, όσο και σωματικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε εγκαίρως αν είστε με κάποιον που σας υποβάλλει σε ψυχολογική κακοποίηση. Τα σημάδια που χρειάζεται να προσέξετε είναι:

1) Εκφοβισμός

2) Απειλές

3) Βωμολοχίες

4) Έλλειψη στήριξης

5) Έλεγχος

Αν νιώσετε ότι βρίσκεστε και σε σωματικό κίνδυνο, μη διστάσετε να καλέσετε τις γραμμές βοήθειας ή να απευθυνθείτε στους υπεύθυνους φορείς.

4. Ντροπή

Όπως προαναφέρθηκε, οι ναρκισσιστές θα επιχειρήσουν να σας κάνουν να νιώσετε ότι αξίζετε λιγότερο από αυτούς, ώστε να νιώσουν εκείνοι ανώτεροι και πολυτιμότεροι. Αν κάποιος προσπαθήσει να σας κάνει να ντραπείτε για την εμφάνιση, τη μόρφωση, το στάτους σας ή οτιδήποτε άλλο, τότε ξέρετε ποιον να κρατήσετε σε απόσταση από τη ζωή σας.

5. Θυματοποίηση

Ακόμα κι όταν ένας ναρκισσιστής θυματοποιεί κάποιο άλλο άτομο, έχει τον τρόπο του να το γυρνάει προς εκείνον, σαν εκείνος να είναι που προσβλήθηκε ή που του φέρθηκαν άδικα. Όταν ξέρετε μέσα σας ότι κάνετε το σωστό, μην αφήνετε έναν ναρκισσιστή να σας μεταπείσει τόσο εύκολα και να σας κάνει να νιώθετε άσχημα με τον εαυτό σας.

6. Απρέπεια

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι «οι ναρκισσιστές συμπεριφέρονται με πιο εξωστρεφείς και λιγότερο αποδεκτούς κοινωνικά τρόπους απ’ ότι οι μη-ναρκισσιστές, απουσιάζουν συχνά από το σχολείο (κυρίως εκείνοι που θεωρούν ότι πρέπει να έχουν προνομιακή μεταχείριση) και χρησιμοποιούν πιο πρόστυχη γλώσσα». Αν παρατηρήσετε ότι κάποιος σας φέρεται απρεπώς ή γενικά με ανάρμοστο τρόπο, είναι πάντα καλύτερα να προστατευτείτε κρατώντας τις αποστάσεις σας.

7. Εγωπάθεια

Οι ναρκισσιστές χρειάζονται απεγνωσμένα τους άλλους ανθρώπους για να τους κάνουν να νιώθουν ανώτεροι και καλύτερα με τον εαυτό τους, οπότε συχνά δεν ακούνε καν όταν το άλλο άτομο μιλάει ή δεν ανταποκρίνονται σε θέματα που δεν περιλαμβάνει αυτούς άμεσα. Δεν είναι δύσκολο να διακρίνετε πότε κάποιος υποκρίνεται ότι αλληλεπιδρά πραγματικά μαζί σας, οπότε το καλύτερο για εσάς είναι να αποχωρήσετε από μια τέτοια σχέση, αν παρατηρήσετε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει.

8. Προβολή

Αν δεν έχετε πει ή κάνει κάτι λάθος, αλλά κάποιος επιμένει ότι εσείς είστε οι υπεύθυνοι για τη δυστυχία τους και για πολλά από τα προβλήματά τους, τότε μάλλον συναναστρέφεστε με έναν ναρκισσιστή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, απλά προβάλλουν τα δικά τους προβλήματα και τις δικές τους αμφιβολίες πάνω σας- οπότε καλύτερα να αποχωρήσετε άμεσα, γιατί σίγουρα δεν το αξίζετε αυτό.

9. Πλύση εγκεφάλου

Αν κάποιος επιμένει να σας λέει τι να κάνετε ή προσπαθεί να σας πείσει να κάνετε κάτι συγκεκριμένο, τότε θα μπορούσε να είναι ένας ναρκισσιστής που προσπαθεί να πάρει ευχαρίστηση ελέγχοντάς σας. Γι’ άλλη μια φορά, αν εσείς γνωρίζετε μέσα σας ότι λέτε ή κάνετε το σωστό, τότε εμμείνετε σε αυτό και πάρτε τις αποστάσεις από αυτό το άτομο ή την κατάσταση.

10. Απόλυτη έλλειψη επικοινωνίας

Οι ναρκισσιστές έχουν τους τρόπους τους για να σας κάνουν να νιώθετε ότι τρελαίνεστε. Για παράδειγμα, θα σας επαναλαμβάνουν ότι δεν είπατε αυτό που νομίζατε ότι είπατε- και θα χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα για να σας κάνουν να πιστέψετε ότι έχετε χάσει τα λογικά σας ή δεν βρίσκεστε στην πραγματικότητα όπως πιστεύετε ότι είστε.

11. Εκφοβισμός

Φωνές, προσβολές και εκφοβισμός, γενικά, αποτελούν κοινές συμπεριφορές των περισσότερων ναρκισσιστών. Και είναι σχετικά εύκολο να τις παρατηρήσετε, αν και δεν είναι καθόλου εύκολο να ξεφύγετε από αυτές. Θέτοντάς το απλά, δεν θα έπρεπε να ανέχεστε τέτοιες συμπεριφορές, ασχέτως του πόσο καλός είναι ο ναρκισσιστής στο να σας πείθει ότι εσείς φταίτε ή ότι δεν αξίζετε. Κανένας άνθρωπος δεν αξίζει αυτό το είδος μεταχείρισης- γι’ αυτό μην το ανεχτείτε ποτέ!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε