Εκείνοι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σαν παιδιά, σαν παιδιά που δυστυχώς διδάχτηκαν ορισμένα μόνο μαθήματα. Κάποιοι δεν τους κάλυψαν την ύλη, δεν τους έδωσαν ένα βασικό μάθημα που θα αποτελούσε εφόδιο για τη ζωή τους.
Το μάθημα αυτό είναι δύσκολο και έχει περισσότερες απαιτήσεις απ’ αυτόν που θα το διδάξει παρά από αυτόν που θα το διδαχθεί. Γι’ αυτό, η παιδεία που έχει κανείς έχει πολλές φορές να κάνει με το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε, τους μέντορές του αν είχε, τους ανθρώπους εκείνους που βρέθηκαν μπροστά του κ.ά. Οι άνθρωποι σε μειώνουν όταν οι ίδιοι μειονεκτούν και δεν μπορούν να το αποδεχτούν, ώστε να διώξουν το αίσθημα μειονεξίας απ’ το οποίο διακατέχονται, αλλάζοντας και προχωρώντας. Άρα το μάθημα έχει να κάνει με το πως πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς αυτούς τους ανθρώπους που οι ίδιοι υποφέρουν αλλά και πως να μην επηρεάζεται απ’ τις κουβέντες τους και απ’ τις κακίες τους.
Το μάθημα λέγεται «ΣΕΒΑΣΜΟΣ». Αυτή η λέξη αν υπήρχε στο λεξιλόγιο και στη ζωή όλων δε θα υπήρχαν φαινόμενα που υποτιμούν τον άνθρωπο. Εκείνον που δε σέβεται και χωρίς λόγο ρίχνει την ψυχολογία του άλλου δεν αξίζει να κάθεται κανείς και να τον ακούει. Άρα όποιος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα έπρεπε να αισθάνεται έτσι. Εκείνοι που τον οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση προφανώς και είχανε πρόβλημα με τον εαυτό τους. Το θέμα είναι αυτή η νοοτροπία να μη συνεχίζεται, να μη δίνονται μαθήματα που μειώνουν και ταυτόχρονα πληγώνουν. Γιατί υπάρχουν και καρδιές σ’ αυτόν τον σκληρό κόσμο που ζούμε πολύ ευαίσθητες που χρειάζονται δύναμη και λόγια που θα ακουμπούν απαλά την ψυχή τους και δεν θα τους πονάνε.
Η ευθύνη πέφτει στους δασκάλους και δάσκαλοι αυτού του μαθήματος οφείλουμε να είμαστε όλοι, ο καθένας στη γειτονιά του, στο χώρο της εργασίας του, στην καθημερινότητά του. Κι αυτό γιατί όποιος τη μάθει αυτή τη λέξη και ξέρει να σέβεται, τότε είναι δάσκαλος γι’ αυτόν που ακόμα δεν την γνωρίζει.
Συντάκτης | Πόπη Κλειδαρά
Η Πόπη Κλειδαρά γεννήθηκε το 1987 στη Μυτιλήνη. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Λέσβου και Γεν. Γραμματέας στην Εταιρεία Αιολικών Μελετών. Επιμορφώθηκε στην Ειδική Αγωγή και στη Συμβουλευτική. Είναι συγγραφέας των ποιητικών συλλογών «Οδύνες», «Λόγια της Άμμου» και «Ρέουσα Σιωπή». Συμμετέχει σε συλλογικά έργα ποίησης και διηγημάτων. Αρθρογραφεί, ενώ κείμενα και ποιήματά της δημοσιεύονται σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Κατοικεί με τον σύζυγό της και την κόρη τους στα Πάμφιλα Λέσβου.
Ιστοσελίδα- Η φιλία αντέχει πολλά, μα δεν τα ανέχεται όλα… Φιλία σημαίνει δένομαι και όχι δένω! - 9 Απριλίου 2023
- Αναζητάμε την ευτυχία πηγαίνοντας εκεί που θέλουν οι άλλοι… και όχι στον προορισμό μας - 21 Δεκεμβρίου 2022
- Σήμερα, άσε τη θεωρία στην άκρη και κάνε πράξη τα πιο τρελά σου όνειρα - 2 Οκτωβρίου 2022
- Πριν αναζητήσεις βοήθεια, ψάξε μέσα σου και δες τον εαυτό σου! - 23 Νοεμβρίου 2021
- Άννα Γαλανού: «Τις καλύτερες και τις πιο σωστές λύσεις τις δίνει η ίδια η ζωή» - 26 Οκτωβρίου 2021
- Υπάρχουν κάποια «σκοτάδια» απ’ τα οποία δεν είναι εύκολο να βγει ο άνθρωπος μόνος… - 23 Σεπτεμβρίου 2021
- Αυτό το καλοκαίρι ας φιληθούμε… με το στόμα, με τα μάτια και με την καρδιά - 20 Ιουλίου 2021
- Τα μόνα σωστά λόγια για εκείνον που πονάει, είναι κάποια λόγια τυπικά… - 15 Ιουνίου 2021
- Κι αν αυτός που φεύγει είναι αυτός που έπρεπε να μείνει; - 1 Ιουνίου 2021
- Να ανήκεις στους πραγματικά τυχερούς… - 5 Απριλίου 2021