,

10 συμβουλές για να θέσετε τους σπουδαιότερους στόχους σας

Έχουμε επαναλάβει αμέτρητες φορές ότι χρειάζεται να ζητήσουμε ακριβώς αυτό που θέλουμε από τη ζωή. Το πρόβλημα εδώ όμως είναι ότι οι περισσότεροι δε

10 συμβουλές για να θέσετε τους σπουδαιότερους στόχους σας

Έχουμε επαναλάβει αμέτρητες φορές ότι χρειάζεται να ζητήσουμε ακριβώς αυτό που θέλουμε από τη ζωή. Το πρόβλημα εδώ όμως είναι ότι οι περισσότεροι δε γνωρίζουν τι είναι τελικά αυτό που θέλουν. Και δεν μπορούν να ζητήσουν αυτό που θέλουν, αν δεν το μάθουν πρώτα. Γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε το μονοπάτι που χρειάζεστε, ώστε να μετατρέψετε τα όνειρά σας σε πραγματικότητα και να θέσετε τις σπουδαιότερές σας φιλοδοξίες.

Πριν παραθέσουμε τα βασικότερα χαρακτηριστικά αυτού του μονοπατιού μαζί, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Η λέξη «στόχοι» μπορεί να είναι για κάποιους λίγο τρομακτική. Μπορεί να σαστίζει κάποιους τόσο πολύ, που να δυσκολεύονται ακόμα και να ξεκινήσουν τη διαδικασία. Γι’ αυτό, μια καλή λύση είναι να τους σκεφτούμε ως μια πολύ χαλαρή λίστα εργασιών. Η προθεσμία δεν είναι όμως αύριο, αλλά ούτε και την επόμενη εβδομάδα. Είναι για την υπόλοιπη ζωή σας. Μπορείτε να προσθέσετε στόχους, να αφαιρέσετε και να ανακατατάξετε, καθώς προχωράτε στη ζωή.

Advertisment

10 συμβουλές για να θέσετε τους σπουδαιότερους στόχους σας

1. Οι πιο σημαντικοί σας στόχοι πρέπει να είναι αποκλειστικά δικοί σας

Όχι της συζύγου σας. Ούτε του παιδιού σας. Ούτε και του εργοδότη σας. Μόνο δικοί σας. Όταν επιτρέπετε σε άλλους ανθρώπους να καθορίζουν το περιεχόμενο της επιτυχίας σας, σαμποτάρετε το δικό σας μέλλον και τη δική σας δυνατότητα για ευτυχία.

2. Οι στόχοι σας χρειάζεται να σημαίνουν κάτι για εσάς

Όταν τους καταγράψετε, αναρωτηθείτε: Τι είναι πιο σημαντικό για μένα; Τι είμαι αποφασισμένος/η να θυσιάσω για να το πετύχω; Οι λόγοι αυτοί θα σας προσφέρουν την ώθηση και την ενέργεια, για να σηκωθείτε πραγματικά αποφασισμένοι το πρωί.

3. Οι στόχοι σας χρειάζεται να είναι συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι

Οι ασαφείς γενικολογίες και οι αόριστες ευχές δεν έχουν αποτέλεσμα. Γίνετε συγκεκριμένοι.

Advertisment

4. Οι στόχοι σας χρειάζεται να είναι ευέλικτοι

Ένα ευέλικτο πλάνο δεν σας κάνει να ασφυκτιάτε και σας επιτρέπει να εκμεταλλεύεστε τις αυθεντικές ευκαιρίες που σας ταιριάζουν και που θα ανοίξουν τις σωστές, για εσάς, πόρτες.

5. Οι στόχοι σας χρειάζεται να σας συναρπάζουν, να σας ταρακουνούν

Αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα χρειαστεί να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας, για να αποκτήσετε το θάρρος και την απαιτούμενη ενέργεια.

6. Οι στόχοι σας χρειάζεται να συμβαδίζουν με τις αξίες σας

Δώστε την κατάλληλη προσοχή στη διαίσθησή σας. Αν θέσετε έναν στόχο που στρέφεται κατά των αξιών σας, τότε κάτι μέσα σας θα σπάσει ή θα νιώσετε πίεση.

7. Οι στόχοι σας χρειάζεται να διέπονται από ισορροπία

Βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνετε όλες τις πλευρές της ζωής σας στους στόχους, όπως το χρόνο χαλάρωσης, τη διασκέδαση και τη συναναστροφή με τους αγαπημένους σας.

8. Οι στόχοι σας χρειάζεται να είναι ρεαλιστικοί

Να ονειρεύεστε, αλλά να μην είστε παράλογοι. Αν είστε σχετικά μέτριοι σε ύψος, μάλλον δεν θα καταφέρετε ποτέ να παίξετε στο NBA! Και βέβαια βεβαιωθείτε ότι δίνετε στον εαυτό σας αρκετό περιθώριο, για να φτάσει εκεί που θέλει.

9. Οι στόχοι σας χρειάζεται να συνεισφέρουν και στους γύρω σας

Δυστυχώς, οι περισσότεροι απορροφούμαστε τόσο από τους εγωιστικούς μας στόχους, που ξεχνάμε να προσφέρουμε, να δώσουμε πίσω στην κοινωνία. Ενσωματώστε ένα τέτοιο κομμάτι στο πρόγραμμα των στόχων σας.

10. Οι στόχοι σας χρειάζονται και στήριξη

Μοιραστείτε κάποια από τα όνειρά σας ή μοιραστείτε όλα σας τα όνειρα με λίγους, ξεχωριστούς ανθρώπους. Όπως κι αν αποφασίσετε να το κάνετε, δημιουργήστε ένα δίκτυο στήριξης για εσάς.

Ήρθε η στιγμή να ξεκινήσετε το μεγάλο σας πλάνο. Πάρτε λίγο χρόνο ηρεμίας, βάλτε χαλαρωτική μουσική και καταγράψτε 101 στόχους. Καλά διαβάσατε, 101. Ανοίξτε το νου σας σε όλες τις δυνατότητες. Για να βοηθηθείτε σε αυτό, παρακάτω σας προτείνουμε κάποιες βασικές ερωτήσεις:

• Τι είναι αυτό που θέλω να κάνω ακριβώς;

• Τι είναι αυτό που θέλω να αποκτήσω;

• Πού θέλω να πάω;

• Ποια θέλω να είναι η συνεισφορά μου στον κόσμο;

• Τι θέλω να μάθω;

• Τι άτομα θέλω να γνωρίσω και πώς να περάσω το χρόνο μαζί τους;

• Πόσα θέλω να κερδίζω, να αποταμιεύω και να επενδύω;

• Τι θέλω να κάνω ως διασκέδαση και τι για να διατηρώ την υγεία μου;

Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει δύο ώρες. Ή δύο εβδομάδες. Μη σταματήσετε μέχρι να φτάσετε τους 101 στόχους. Θυμηθείτε ότι χτίζετε μια καλύτερη ζωή για εσάς. Αξίζει.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση