,

Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξουδετερώνει τα οφέλη της άσκησης, δείχνουν νέες έρευνες

Η κυκλοφοριακή μόλυνση προκαλεί κινδύνους στην υγεία των ηλικιωμένων και των αγέννητων μωρών, σύμφωνα με δύο πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό

Η κυκλοφοριακή μόλυνση προκαλεί κινδύνους στην υγεία των ηλικιωμένων και των αγέννητων μωρών, σύμφωνα με δύο πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet βρήκε ότι η ποσότητα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που οι ηλικιωμένοι εισπνέουν, όσο κάνουν μια βόλτα δύο ωρών σε μια πόλη γεμάτη αυτοκίνητα, σκληραίνει τις αρτηρίες και βλάπτει τη λειτουργία των πνευμόνων.

Το βάδισμα είναι η άσκηση ήπιας επίδρασης που προτείνεται από το NHS για τους ηλικιωμένους, ώστε να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή τους υγεία, αλλά η έρευνα αποκαλύπτει τώρα ότι η ατμοσφαιρική μόλυνση ακυρώνει τα θετικά οφέλη του. Στην έρευνα συμμετείχαν 119 άνθρωποι ηλικίας άνω των 60, 40 εκ των οποίων ήταν υγιείς, 40 με κάποια πνευμονική νόσο, της οποίας η κατάσταση ήταν σταθεροποιημένη και 39 με σταθεροποιημένη ισχαιμική καρδιοπάθεια. Οι συμμετέχοντες περπάτησαν για 2 ώρες στην μποτιλιαρισμένη Oxford Street, σε ένα από τα πιο μολυσμένα σημεία στην Αγγλία ή στο Hyde Park.

Advertisment

Τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μετρήθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της βόλτας και η κατάσταση των πνευμόνων, όπως και η σκλήρυνση των αρτηριών των συμμετεχόντων μετρήθηκαν πριν και μετά. Στους υγιείς συμμετέχοντες η βόλτα στο Hyde Park προκάλεσε μια βελτίωση 7.5% στην ποσότητα του αέρα που μπορούσαν να εκπνεύσουν σε μια αναπνοή και βελτίωση στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία επέμεινε μέχρι και για 26 ώρες μετά την άσκηση.

Όμως, στη συνθήκη της Oxford Street, υπήρξαν μικρές βελτιώσεις στη χωρητικότητα των πνευμόνων, ενώ οι μετρήσεις της αρτηριακής σκλήρυνσης ήταν χειρότερες, κάτι που οι ερευνητές απέδωσαν στην «εντονότερη έκθεση στην αιθάλη και στα υπέρλεπτα σωματίδια, υποπροϊόντα της βενζίνης».

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι σε δρόμους με κυκλοφοριακή συμφόρηση, όπως η Oxford Street του Λονδίνου, τα οφέλη του βαδίσματος δεν υπερέχουν πάντα του κινδύνου της ρύπανσης του αέρα», σημειώνει ο υπεύθυνος συγγραφέας καθηγητής Fan Chung, από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς και Πνευμόνων του Imperial College στο Λονδίνο.

Advertisment

«Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να ειδωθεί ως εμπόδιο για πολλούς ηλικιωμένους, για τους οποίους το περπάτημα είναι η μόνη γυμναστική που κάνουν. Απλά συστήνουμε, όπου είναι δυνατό, οι ηλικιωμένοι να περπατούν σε πάρκα ή σε ανοιχτούς πράσινους χώρους, μακριά από τους δρόμους».

Μια άλλη έρευνα δημοσιευμένη στο The BMJ συμπεραίνει ότι οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πιο πιθανό να γεννήσουν ένα μωρό με μικρότερο βάρος. Αυτό έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες έρευνες, οι οποίες έχουν ισχυριστεί ότι η ατμοσφαιρική μόλυνση θα μπορούσε να προκαλεί πρόωρες γεννήσεις.

Όμως, ο καθηγητής Kevin McConway, επίτιμος καθηγητής εφαρμοσμένης στατιστικής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, προειδοποίησε ότι η έρευνα του The BMJ δεν θα μπορούσε να συμπεράνει με σιγουριά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν υπεύθυνη για το χαμηλό βάρος σε αυτές τις περιπτώσεις. Θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες σε αυτές τις περιοχές ήταν πιο πιθανό να καπνίζουν ή να μοιράζονται άλλα χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος για τους κινδύνους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την παρέμβαση στην προηγούμενη έρευνα στο The Lancet. «Αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα νέα έρευνα ξεπερνά αυτό τον ερευνητικό περιορισμό, καθώς βάζει τους συμμετέχοντες να κάνουν κάτι που δεν θα επέλεγαν απαραίτητα να κάνουν ως μέρος της κανονικής τους δραστηριότητας», τονίζει. «Εκείνη η έρευνα όντως με πείθει, ότι η κακή ποιότητα της ατμόσφαιρας παίζει έναν σημαντικό ρόλο στα βραχυπρόθεσμα οφέλη που κάποιος μπορεί να λάβει μέσω του βαδίσματος. Αλλά ίσως να υπάρχει και κάτι άλλο πέρα από αυτό, οπότε ανυπομονώ να διαβάσω μελλοντικές παρόμοιες έρευνες σε άλλα μέρη του κόσμου».

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση