Η Κροατία έχει πολλά νησάκια και βραχονησίδες οι οποίες είναι επισκέψιμες από τους κατοίκους της περιοχής για αγροτικές εργασίες αλλά πρόσφατα ανακαλύφθηκαν και από τους περιηγητές που λατρεύουν τη Μεσόγειο. Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι το μικρό Baljenac μια βραχονησίδα μόλις 0.14 του τετραγωνικού χιλιομέτρου η οποία βρίσκεται στα νότια της χώρας, στις Δαλματικές ακτές.

https://enallaktikidrasi.com/2017/12/baljenak-nisaki-moiazei-daktiliko-apotipoma/

Καθώς οι αγρότες της περιοχής εκμεταλλεύονταν αυτά τα νησάκια για τις αγροτικές τους εργασίες, έχουν φυτέψει επάνω τους ελιές, δέντρα τα οποία αντέχουν τους σκληρούς θαλασσινούς ανέμους και παράγουν το πολύτιμο ελαιόλαδο. Οι άνεμοι όμως της Αδριατικής είναι ανελέητοι και για προστασία των δέντρων οι κάτοικοι έφτιαχναν φράχτες με φυσικά υλικά στα νησάκια προκειμένου να αναχαιτίσουν τους ανέμους.

https://enallaktikidrasi.com/2017/12/baljenak-nisaki-moiazei-daktiliko-apotipoma/

Στο μικρό Baljenac, οι φράχτες έγιναν θα λέγαμε η αγαπημένη ασχολία των αγροτών. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός πως ανά εκτάριο γης οι φράχτες φτάνουν τα 1.500 μέτρα μήκος! Το αμέσως επόμενο νησάκι με το μεγαλύτερο μήκος σε φράχτες πάνω του είναι το Zat με 200 μέτρα ανά εκτάριο και μετά το Kornatti με μόλις 100 μέτρα ανά εκτάριο.

https://enallaktikidrasi.com/2017/12/baljenak-nisaki-moiazei-daktiliko-apotipoma/

Κι έτσι το Baljenac, είναι το μόνο νησάκι που παρουσιάζει από ψηλά αυτή την υπέροχη τελικά σύνθεση από ξερολιθιές η οποία το κάνει να μοιάζει με δακτυλικό αποτύπωμα. Οι λάτρεις της Μεσογείου ανά τον κόσμο το ανακάλυψαν και περπάτησαν μέσα στις δαιδαλώδης του αυτές διαδρομές, καθιστώντας το έναν πρωτότυπο καλοκαιρινό προορισμό.

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε