Για να έχεις υγεία, πρέπει να κάνεις επιλογές υγείας

Όταν ακούμε ή λέμε τη λέξη «υγεία», συνήθως αναφερόμαστε στη σωματική υγεία. Αυτή όμως είναι απλά η αποτύπωση όλων των επιλογών μας, οι οποίες

Για να έχεις υγεία, πρέπει να κάνεις επιλογές υγείας

Όταν ακούμε ή λέμε τη λέξη «υγεία», συνήθως αναφερόμαστε στη σωματική υγεία. Αυτή όμως είναι απλά η αποτύπωση όλων των επιλογών μας, οι οποίες εν τέλει την καθορίζουν. Γιατί για να έχεις υγεία, πρέπει να κάνεις επιλογές υγείας σε όλους τους τομείς της ζωής σου: στη διατροφή σου, στις σκέψεις σου, στις σχέσεις σου, στον τρόπο που φροντίζεις το σώμα σου, στον τρόπο που αντιμετωπίζεις τη δουλειά σου, παντού.

Η ασθένεια που εμφανίζει το σώμα είναι το εμφανές αποτέλεσμα και η αποτύπωση της ελλιπούς φροντίδας κάποιου ή και όλων των παραπάνω, αφού είναι γνωστό πια, πως για το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνεται η ψυχοσυναισθηματική μας κατάσταση και οι εσωτερικές μας συγκρούσεις, για ένα επίσης πολύ σημαντικό μέρος της η διατροφή μας και για ένα μικρότερο και τελευταίο, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Advertisment

Όχι, δεν ξέχασα τον γονιδιακό παράγοντα και τη λεγόμενη «κληρονομικότητα» στην οποία καταφεύγουν συχνά αυτόματα οι περισσότεροι ως δικαιολογία και δυστυχώς και ειδικοί του χώρου της υγείας. Όμως η κληρονομικότητα είναι σχηματικά σα να έχεις γεννηθεί με ένα γεμάτο όπλο στο χέρι σου. Το αν θα το οπλίσεις και αν θα πυροβολήσεις τον εαυτό σου μ’ αυτό, είναι καθαρά και μόνο δική σου επιλογή. Και αυτό το παράδειγμα είναι ικανό να εξηγήσει γιατί δύο δίδυμα μονοζυγωτικά αδέλφια, δεν εμφανίζουν απαραίτητα και τα δύο την ίδια «κληρονομική» πάθηση.

Η φροντίδα των επιλογών μας συνεπώς, είναι κατά βάση αυτή που καθορίζει και τα επίπεδα της υγείας μας. Είναι γνωστό πλέον πως ο τρόπος που βιώνουμε τη ζωή μας είναι γεμάτος τοξίνες: άγχος, στρες, φοβίες και φοβικές σκέψεις, ανασφάλειες – αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα που οδηγούν σε ανάλογες συμπεριφορές οι οποίες με τι σειρά τους συντηρούν ή ενισχύουν την πηγή τους. Οι «τοξίνες» αυτές όμως, είναι ασθένειες. Ασθένειες που εμφανίζονται αργά ή γρήγορα στο σώμα μας ή στο νου μας.

Σχέσεις αντίστοιχα επηρεασμένες, επιλογές ζωής βασισμένες και βυθισμένες σε τοξίνες. Σχέσεις συγκρουσιακές, χειριστικές, καταπιεστικές, κακοποιητικές με χίλιους τρόπους και συχνά για πάντα. Οι σχέσεις αυτές όμως, είναι ασθένειες. Ασθένειες που εμφανίζονται αργά ή γρήγορα στο σώμα μας ή στο νου μας.

Advertisment

Ευθύνες που αναλαμβάνουμε και μας δημιουργούν συχνά ενοχικά συναισθήματα στην αδυναμία εκπλήρωσής τους, λάθη που συντηρούμε, τα οποία γίνονται βάρη ψυχικά και συναισθηματικά που προσπαθούν να απομακρυνθούν με εθιστικές συμπεριφορές όπως, ουσίες, κάπνισμα, αλκοόλ, υπερβολική ή ψυχαναγκαστική κατανάλωση φαγητού κ.α. Τα βάρη αυτά όμως, είναι ασθένειες. Ασθένειες που εμφανίζονται αργά ή γρήγορα στο σώμα μας ή στο νου μας.

Συντηρούμε καταστάσεις που μας πιέζουν, μας εγκλωβίζουν, μας αποδυναμώνουν σιγά σιγά, στη δουλειά μας, στις δραστηριότητές μας, στο σπίτι μας. Κι ενώ ξέρουμε πως κάτι δεν πάει καλά, ενώ γνωρίζουμε συχνά τις αιτίες, αναβάλλουμε τις νέες επιλογές που πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να είμαστε υγιείς. Οι καταστάσεις αυτές όμως, είναι ασθένειες. Ασθένειες που εμφανίζονται αργά ή γρήγορα στο σώμα μας ή στο νου μας.

Αναβάλλουμε πράγματα απαραίτητα που θεωρούμε δευτερεύοντα, όπως την επαφή με τη φύση που μας είναι σημαντική τόσο για την ψυχική όσο και οργανική ισορροπία μας, την επιλογή μιας υγιεινής – κατά βάση χορτοφαγικής – διατροφής έξω από τα αρρωστημένα πρότυπα που έχουμε δυστυχώς υιοθετήσει (και έχουν αποδειχθεί πως είναι η κύρια πηγή πληθώρας ασθενειών) και την κατανάλωση νερού σωστά φιλτραρισμένου. Οι αναβολές αυτές όμως, είναι ασθένειες. Ασθένειες που εμφανίζονται αργά ή γρήγορα στο σώμα μας ή στο νου μας.

Κάνουμε επιλογές που είναι εις βάρος μας: δεν έχουμε αρκετό χρόνο για την ξεκούρασή μας, υστερούμε σε προτεραιότητα τον εαυτό μας από δραστηριότητες που τον χαλαρώνουν και τον ξεκουράζουν, αναβάλλουμε συνεχώς εκείνα που θα μας έκαναν να εκτονωθούμε ή να νιώσουμε χαρούμενοι. Ξεχνάμε πως το εσωτερικό μας παιδί έχει ανάγκη πάντα το παιχνίδι, πως η πνευματικότητά μας έχει ανάγκη από εσωτερικό διάλογο και φαινομενική απάθεια ή αδράνεια κάποιες φορές. Οι επιλογές αυτές όμως, είναι ασθένειες. Ασθένειες που εμφανίζονται αργά ή γρήγορα στο σώμα μας ή στο νου μας.

Γιατί για να είσαι υγιής, πρέπει να κάνεις επιλογές υγείας. Κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να τρέφεσαι υγιεινά, να ασκείς το σώμα σου ακόμα και με μια μικρή καθημερινή βόλτα στο πάρκο, να ξεκουράζεσαι και να χαλαρώνεις όταν το έχεις ανάγκη, να κάνεις πράγματα που αγαπάς, να αποφεύγεις και να απομακρύνεις τους ανθρώπους που δεν σε κάνουν να νιώθεις καλά και να προσέχεις τι σκέφτεσαι. Γιατί αυτό που σκέφτεσαι, σε κάνει αυτό που είσαι. Κι αν σκέφτεσαι πως θέλεις και αξίζεις να είσαι υγιής, είναι στο χέρι σου να το πετύχεις, κάνοντας νέες επιλογές: Επιλογές Υγείας!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση