,

Ο έρωτας δεν είναι θέμα εμφάνισης

Εκπαιδευτήκαμε στα πρότυπα ομορφιάς, συγκρινόμαστε διαρκώς μαζί τους, βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με τα media που υποδεικνύουν πως για να είσαι ευτυχισμένος πρέπει να είσαι

Ο έρωτας δεν είναι θέμα εμφάνισης

Εκπαιδευτήκαμε στα πρότυπα ομορφιάς, συγκρινόμαστε διαρκώς μαζί τους, βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με τα media που υποδεικνύουν πως για να είσαι ευτυχισμένος πρέπει να είσαι όμορφος (και πλούσιος) και πως ο έρωτας σχετίζεται πρωτίστως με την εξωτερική ομορφιά.

Ένα ολόκληρο life style επιβάλλει με κάθε τρόπο μόδα στο ντύσιμο, στις επιλογές ζωής, στον τρόπο σκέψης και στη συμπεριφορά, προκειμένου να πουλήσει εις βάρος της μοναδικότητας του καθενός και της μοναδικής αλήθειας περί έρωτος, που αποδεικνύει πως αυτός δεν είναι θέμα εμφάνισης – τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που έχουμε μάθει να ορίζουμε την σημασία της.

Advertisment

Σε όλη τη φύση, το αρσενικό και το θηλυκό έλκονται κυρίως με την όσφρηση. Μυρωδιές που ταιριάζουν και έλκουν ή όχι, και απωθούν (μη αντιληπτές συνειδητά), ορμόνες που είναι υπεύθυνες γι’ αυτό που αποκαλούμε «χημεία» στον έρωτα και εξηγεί το πώς δύο άνθρωποι ξεχωρίζουν ο ένας τον άλλο και τον επιλέγουν για ταίρι τους ανάμεσα στους πολλούς, ανεξάρτητα από την τελειότητα ή μη της εικόνα τους.

Ερμηνεία που δικαιολογεί το πώς στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας των κοινωνικών δικτύων όπου οι γνωριμίες και οι διαδικτυακοί έρωτες ανθίζουν καθημερινά από απόσταση λόγω συμβατής αρχικά οπτικής εικόνας στα πρότυπα του καθενός, αρκεί μία αποκαλυπτική στιγμή, αυτή της πραγματικής γνωριμίας, για να μαραθούν συνήθως.

Η λαϊκή σοφία το αποτυπώνει χαρακτηριστικά: «Δεν ταίριαξαν τα χνώτα τους». Φυσικά, η εμφάνιση, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και οι συμπεριφορές κάποιου είναι οι επιπλέον λόγοι που θα έλξουν κάποιον ή θα τον απωθήσουν περαιτέρω, όμως η βάση παραμένει αλλού. Και εξηγεί το γιατί δυο άνθρωποι που έλκονται δυναμικά ακόμη κι αν δεν το επιθυμούν ή δεν μπορούν να είναι μαζί, αδυνατούν να περιορίσουν την έλξη που υπάρχει μεταξύ τους ή να αντισταθούν σ’αυτήν.

Advertisment

Όπως εξηγεί και το πώς δύο άνθρωποι ασύμβατοι αισθητικά εμφανώς, μπορούν να βιώνουν έναν μεγάλο έρωτα και μια δυνατή σχέση, πράγμα που προκαλεί ερωτηματικά στον κόσμο της εικόνας που έχουμε μάθει να ζούμε και να εστιάζουμε δυστυχώς.

Αυτό συμβαίνει γιατί όσον αφορά στην εμφάνιση, αγνοούμε πως τα αισθητικά πρότυπα του καθενός διαμορφώνονται κυρίως από τα βιώματά του. Έτσι, τα άτομα που μας αγάπησαν κι αγαπήσαμε στο περιβάλλον που αναπτυχθήκαμε, η εμφάνιση και τα χαρακτηρολογικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που μας επηρέασαν περισσότερο, αποτελούν τα στοιχεία που προσδιορίζουν κυρίως τον αισθητικό προσανατολισμό μας όσον αφορά στην ερωτική έλξη. Και αυτά ποτέ δεν σχετίζονται με την τελειότητα, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ανύπαρκτη.

Το να ανησυχούμε υπερβολικά λοιπόν για την εμφάνισή μας, όποια κι αν είναι αυτή, φοβούμενοι πως εξαιτίας της δεν θα βρούμε ερωτικό σύντροφο ή πως δεν τον αξίζουμε πραγματικά, είναι λάθος. Γιατί ο έρωτας είναι τόσο πολύπλοκος αλλά και τόσο απλός. Και σίγουρα, δεν είναι θέμα εμφάνισης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση
5 φράσεις που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές για να σας χειραγωγήσουν όταν διαφωνείτε
Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση