, ,

Αλάτι Νεκράς θάλασσας: 7 απίθανα οφέλη

Καλά κρυμμένη ανάμεσα στην Ιορδανία, στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, η Νεκρά Θάλασσα είναι μια αλμυρή λίμνη που βρίσκεται εκεί για περισσότερο από 15

Αλάτι Νεκράς θάλασσας: 7 απίθανα οφέλη

Καλά κρυμμένη ανάμεσα στην Ιορδανία, στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, η Νεκρά Θάλασσα είναι μια αλμυρή λίμνη που βρίσκεται εκεί για περισσότερο από 15 εκατομμύρια χρόνια. Η Νεκρά θάλασσα έχει 34,2% περιεκτικότητα σε αλάτι -10 φορές περισσότερο από τον ωκεανό.

Η αλμυρότητά του δημιουργεί ένα σκληρό περιβάλλον για τη χλωρίδα και την πανίδα, κερδίζοντας επάξια την ονομασία Νεκρά θάλασσα, καθώς λίγοι είναι οι μικροοργανισμοί που μπορούν να επιβιώσουν σε αυτή.

Advertisment

Τα μεταλλικά στοιχεία του αλατιού της Νεκράς θάλασσας

Καταφύγιο θεραπείας από την αρχαιότητα, η Νεκρά θάλασσα ήταν ένα από τα πρώτα θεραπευτικά κέντρα ευεξίας. Μέσω της γνωστής θαλασσοθεραπείας, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, Έλληνες και Ρωμαίοι επισκέπτες έκαναν το μπάνιο τους στα ιδιαίτερα αυτά νερά και χρησιμοποιούσαν τη λάσπη σε όλο το σώμα τους, για να καθαρίσουν, να ανακουφίσουν και να αναζωογονήσουν το δέρμα τους.

Οι θεραπευτικές επιδράσεις του αλατιού της Νεκράς θάλασσας προέρχονται από την εξαιρετικά πλούσια περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία. Αν και περιέχει περισσότερα από 20 στοιχεία, τα παρακάτω συγκεκριμένα βρίσκονται σε αφθονία:

Μαγνήσιο

Εμπλεκόμενο σε πάνω από 300 απαραίτητες αντιδράσεις στον οργανισμό σας, συμπεριλαμβανομένων των μυϊκών κινήσεων, της επανόρθωσης του DNA, της παραγωγής ενέργειας και της κυτταρικής σηματοδότησης, το μαγνήσιο είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδες και επίσης μάχεται ενάντια στην κατάθλιψη, βελτιώνει τον ύπνο και ενδυναμώνει τα οστά μας. Το αλάτι της Νεκράς θάλασσας αποτελείται από 31-35% χλωριούχο μαγνήσιο.

Advertisment

Κάλιο

Ηλεκτρολύτης με θετικό φορτίο που παρέχει το μέσο μετακίνησης των υγρών στα κύτταρά μας, το κάλιο αποτελεί ουσία ζωτικής σημασίας για την ενυδάτωση, τον καρδιακό ρυθμό, τις μυϊκές συσπάσεις και την ισορροπία του pH. Συνιστά το 20-28% του αλατιού της Νεκράς θάλασσας.

Νάτριο

Αν και είναι λίγο κακόφημο, επειδή τείνουμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλατιού στην καθημερινότητά μας, το νάτριο είναι ένας απαραίτητος ηλεκτρολύτης, που απαιτείται για την απορρόφηση και μεταφορά των θρεπτικών ουσιών, της ισορροπίας των υγρών, της πίεσης του αίματος και της μετάδοσης των νευρικών σημάτων. Στο αλάτι της Νεκράς θάλασσας, το βρίσκουμε σε περιεκτικότητα 3-8%.

Ασβέστιο

Παίζοντας έναν ισχυρό ρόλο στην υγεία των οστών και των δοντιών μας, το ασβέστιο είναι επίσης απαραίτητο και στη διαδικασία της κυκλοφορίας του αίματος, στην απελευθέρωση ορμονών, στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και στη σταθεροποίηση των ενζύμων. Το αλάτι της Νεκράς θάλασσας αποτελείται από 0.1-0.5% χλωριούχο ασβέστιο.

Θειική ένωση

Τη βρίσκουμε στις μεταλλικές πηγές και στην ηφαιστιογενή στάχτη. Το θείο βοηθά στη σύνθεση των πρωτεϊνών, στηρίζει τη λειτουργία των χόνδρων και των συνδετικών ιστών, βοηθά τον οργανισμό να αντισταθεί στα βακτήρια και τον καθαρίζει από τοξίνες. Αποτελεί το 0.05-0,2% του αλατιού της Νεκράς θάλασσας.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υγεία και ομορφιά

Για αιώνες, ο κόσμος συνέρρεε στη Νεκρά θάλασσα για να αντιμετωπίσει μια ευρεία γκάμα φλεγμονωδών παθήσεων.

1. Το αλάτι της Νεκράς θάλασσας είναι βαθιά ενυδατικό

Το μπάνιο σε διάλυμα με 5% αλάτι βελτιώνει την ενυδάτωση της επιδερμίδας, μειώνοντας τον ερεθισμό και την ξηρότητα και ενισχύει το δερματικό φραγμό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2005. Οι πάσχοντες από ατοπική δερματίτιδα βύθισαν το ένα χέρι τους στο θαλασσινό νερό και το άλλο σε απλό νερό της βρύσης για μόλις 15 λεπτά.

Ενώ το αλάτι βοήθησε στη βελτιωμένη όψη του χεριού, το νερό της βρύσης προκάλεσε περαιτέρω διαδερμική απώλεια νερού. Τα αντιφλεγμονώδη και ενυδατικά οφέλη του αλατιού αυτού στην επιδερμίδα οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Αυτό προσδένεται από το αλάτι στο νερό, που με τη σειρά του τονώνει την απορροφητικότητα και την διαπερατότητα του δέρματος.

2. Το αλάτι της Νεκράς θάλασσας καθαρίζει και απολυμαίνει

Χάρη στις φυσικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του θείου, το αλάτι της Νεκράς θάλασσας αποδεικνύεται τέλειο στο να καθαρίζει την επιδερμίδα. Επειδή περιέχει μόνο μικρές ποσότητες θειούχου αλατιού, μειώνει τη λιπαρότητα και την ακμή με ήπιο και μη επεμβατικό τρόπο.

3. Εξαιρετικός τρόπος απολέπισης

Ένας άλλος τρόπος που το αλάτι της Νεκράς θάλασσας καθαρίζει το δέρμα είναι η ικανότητά του να απομακρύνει τα νεκρά δερματικά κύτταρα, που συνεισφέρουν στην ξηρότητα του δέρματος, στους μπλοκαρισμένους πόρους και στα σημάδια. Για να φτιάξετε ένα scrub, αναμίξτε ½ φλιτζάνι από αυτό το αλάτι με ¼ φλιτζάνι λάδι καρύδας.

4. Ενισχύει τη νεανική όψη της επιδερμίδας

Στην προσπάθειά τους να αξιολογήσουν τις επιδράσεις αυτού του ιδιαίτερου αλατιού στη διαδικασία γήρανσης του δέρματος, οι ερευνητές βρήκαν ότι μειώνει την ξηρότητά του, η οποία προκαλεί τις λεπτές γραμμές και τις βαθιές ρυτίδες.

Συγκρινόμενο με placebo και με ένα εμπορικό τζελ κατά των ρυτίδων, το διάλυμα με αλάτι από τη Νεκρά θάλασσα, χρησιμοποιήθηκε από συμμετέχοντες δύο φορές την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες.

Ενώ το placebo και το αντιρυτιδικό τζελ μείωσαν την τραχύτητα της επιδερμίδας κατά 10% και 27% αντίστοιχα, το αλάτι αποδείχτηκε ανώτερο από τα άλλα δύο σκευάσματα, απαλύνοντας το δέρμα, μειώνοντας τις βαθιές ρυτίδες κατά μέσο όρο 40%.

5. Θεραπεύει από χρόνιες δερματικές παθήσεις

Ο συνδυασμός των μεταλλικών στοιχείων που περιέχει αυτό το αλάτι έχει κάνει θαύματα σε άτομα που ταλαιπωρούνται από ξηρό, ευαίσθητο δέρμα με φαγούρα.
Ως θεραπεία για την ψωρίαση, το μπάνιο με το αλάτι Νεκράς θάλασσας μία φορά την ημέρα για 20 λεπτά για μια περίοδο τριών εβδομάδων μείωσε την επηρεαζόμενη περιοχή κατά περίπου 34.8%, σύμφωνα με έρευνα.

Ένα μήνα μετά, η μείωση έφτασε περίπου στο 43.6%. Στην περίπτωση της ατοπικής δερματίτιδας, 49 πάσχοντες από έκζεμα έκαναν μπάνιο στην Νεκρά θάλασσα· στη συνέχεια, κάθισα για λίγη ώρα στον ήλιο- μια θεραπευτική πρακτική που ονομάζεται κλιματοθεραπεία.

Οι ερευνητές εξετάζοντας τους συμμετέχοντες παρατήρησαν μείωση των συμπτωμάτων ξηροδερμίας, ερυθρότητας, πρηξίματος και σημαδιών. Η επανάληψη της πρακτικής για πάνω από τέσσερις εβδομάδες έδειξε μια μείωση των συμπτωμάτων κατά 95%.

6. Ανακουφίζει από συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εκτός από τον πόνο και το πρήξιμο των αρθρώσεων, οδηγεί με το πέρασμα του χρόνο σε διάβρωση και παραμόρφωση των οστών. Αν και δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία, το αλάτι της Νεκράς θάλασσας έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί μια αποτελεσματική πρακτική για την ανακούφιση από πολλά συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Σε έρευνα, ασθενείς έκαναν μπάνιο σε διάλυμα με αλάτι επί 20 λεπτά για δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια, εξετάστηκαν από ρευματολόγους και τους δόθηκαν τεστ αυτό- αξιολόγησης. Παρατηρήθηκαν από τα αποτελέσματα σημαντικές αλλαγές ως προς την πρωινή δυσκαμψία, κατά το περπάτημα μέχρι 15 λεπτά, στη δύναμη της παλάμης, στη περιφέρεια των αρθρώσεων, στον αριθμό των ενεργών αρθρώσεων και στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η μείωση των συμπτωμάτων συνεχίστηκε και ήταν ακόμα πιο αξιόλογη, όσο η θεραπεία συνεχιζόταν.

7. Ανακουφίζει τους πιασμένους μύες

Το αλάτι της Νεκράς θάλασσας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από κράμπες και πιάσιμο και προσφέρει έναν χαλαρωτικό τρόπο ανακούφισης του πόνου και της κούρασης των ιστών. Ελέγχοντας τις επιδράσεις του στην ινομυαλγία- μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από μυϊκό πόνο, κόπωση, διαταραχές στον ύπνο, μειωμένη ικανότητα μνήμης και μεταπτώσεις στη διάθεση.

Oι ερευνητές βρήκαν ότι το μπάνιο στη Νεκρά θάλασσα μετά το πέρας 20 ημερών βελτίωσε τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των συμπτωμάτων. Η ανακούφιση από πόνο, κόπωση, δυσκαμψία, άγχος, πονοκεφάλους, προβλήματα με τον ύπνο και πρήξιμο των αρθρώσεων ήταν άμεση και επέμεινε ακόμα και για 3 μήνες μετά τη θεραπεία.

Πώς φτάνει στο καλάθι μας

Καλλιεργείται στο νοτιότερο σημείο της Νεκράς θάλασσας, όπου η συγκέντρωση των μεταλλικών στοιχείων είναι υψηλότερη. Το θαλασσινό νερό μεταφέρεται σε ρηχές πισίνες, όπου το φως του ήλιου και η ζέστη εξατμίζουν με φυσικό τρόπο το νερό, αφήνοντας πίσω τους κρυστάλλους αλατιού. Ολόκληρη η διαδικασία διαρκεί 8 μήνες.

Για να αδράξετε όλου του φάσματος των οφελών, χρησιμοποιήστε το κυρίως σε ζεστό μπάνιο, ρίχνοντας στην αρχή μια χούφτα από αυτό. Ανάλογα με το πώς θα αντιδράσει το δέρμα σας μέχρι την επόμενη φορά, μπορείτε να προσθέσετε κι άλλο. Βυθίστε το σώμα σας στο νερό και μείνετε για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άνοια: Το μεσογειακό ελιξίριο που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου
Πίνουν απαστερίωτο γάλα μολυσμένο με H5N1 για να αποκτήσουν ανοσία στον ιό
Διατροφικές διαταραχές: Είναι συχνές σε έναν στους τέσσερις εφήβους με αυτή την πάθηση
Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση