, ,

Ημικρανίες: Τι είναι ακριβώς και τι χρειάζεται να προσέχουμε

Η ημικρανία είναι μια πάθηση που επηρεάζει άτομα κάθε ηλικίας. Επίσης, είναι από τις πιο υποδιαγιγνωσκόμενες παθήσεις, καθώς ο κόσμος την μπερδεύει συχνά με

Ημικρανίες: Τι είναι ακριβώς και τι χρειάζεται να προσέχουμε

Η ημικρανία είναι μια πάθηση που επηρεάζει άτομα κάθε ηλικίας. Επίσης, είναι από τις πιο υποδιαγιγνωσκόμενες παθήσεις, καθώς ο κόσμος την μπερδεύει συχνά με ένα γενικό πονοκέφαλο ή ιγμορίτιδα. Οι ημικρανίες χαρακτηρίζονται από ένα παλλόμενο και έντονο πόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού, που συνοδεύεται από αίσθηση ναυτίας και συχνά εμετό. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε από ποιο είδος ημικρανίας πάσχουμε, ώστε να βρούμε τη σωστή μέθοδο αντιμετώπισης.

Παρακάτω παρουσιάζονται εννέα είδη

Κοινή ημικρανία (ημικρανία χωρίς αύρα)

Όπως δηλώνει και το όνομα, αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τύπο ημικρανίας. Κάποια από τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν τον μέτριο έως σοβαρά έντονο πονοκέφαλο, που εμφανίζεται χωρίς προειδοποίηση. Τον νιώθουμε στη μια πλευρά του κεφαλιού και συνοδεύεται από θολή όραση, αλλαγές στη διάθεση, ευαισθησία σε φως και ήχο, κόπωση και σύγχυση. Το περιστατικό διαρκεί για περίπου 4-72 ώρες και μπορεί να επαναληφθεί κάποιες φορές το χρόνο ή και την εβδομάδα. Η κίνηση μπορεί να επιδεινώνει τα συμπτώματα. Η κοινή ημικρανία είναι πιθανό να χειροτερεύει, αν κάποιος χρησιμοποιεί συχνά συμπτωματική φαρμακευτική αγωγή.

Advertisment

Ημικρανία με αύρα (κλασική ημικρανία)

Αυτό το είδος περιλαμβάνει συμπτώματα που σχετίζονται με την όραση και άλλα νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται 10 με 60 λεπτά πριν τον πραγματικό πονοκέφαλο, ο οποίος δεν διαρκεί συνήθως πάνω από μία ώρα. Υπάρχει περίπτωση κάποιος να χάνει προσωρινά μέρος ή όλη την όρασή του. Η αύρα μπορεί να εμφανιστεί χωρίς τον πονοκέφαλο οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Λιγότερο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν τη μυϊκή αδυναμία από τη μία πλευρά του σώματος, τη σύγχυση, το μούδιασμα, την έντονη δυσφορία και τη δυσκολία στην ομιλία. Αυξημένη ευαισθησία στο φως, στο θόρυβο και στον ήχο, απώλεια όρεξης και ναυτία μπορεί να προηγηθούν του πονοκεφάλου. Επίσης, ένας ασθενής με αυτό τον τύπο ημικρανίας μπορεί να βλέπει παραμορφωμένα τα αντικείμενα γύρω του.

Αμφιβληστροειδική ημικρανία

Αναφέρεται επίσης και ως οφθαλμική ημικρανία. Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα διαστήματα ενοχλήσεων της όρασης του ενός ματιού. Άλλα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν λάμψεις του φωτός, τυφλά σημεία ή τύφλωση. Το θετικό εδώ είναι πως τα συμπτώματα είναι προσωρινά και ανώδυνα. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για περίπου 30 λεπτά. Αν εμφανίζονται συχνά, συστήνεται να αποφεύγονται ερεθίσματα που μπορεί να πυροδοτήσουν την ημικρανία, όπως στρες, παράλειψη ή καθυστέρηση γευμάτων, συγκεκριμένες τροφές, αλκοόλ και πολύς ύπνος.

Ημιπληγική ημικρανία

Σε αυτό τον τύπο ημικρανίας, οι ασθενείς βιώνουν κινητική αδυναμία. Η ημικρανία μπορεί να συνοδεύεται από μονόπλευρη ή ολική παράλυση που διαρκεί περισσότερο από τον πονοκέφαλο. Αυτό το είδος είναι περισσότερο συνηθισμένο σε παιδιά και βρέφη, απ’ ότι σε ενήλικες. Η διάγνωση είναι δύσκολη εξαιτίας της πολυπλοκότητας του φαινομένου. Συστήνεται η άμεση επίσκεψη σε γιατρό, επειδή τέτοια συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και σε εγκεφαλικό. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει έναν αναστολέα διαύλου ασβεστίου, για να μειώσει την ένταση μελλοντικών κρίσεων.

Advertisment

Βασική ημικρανία (ημικρανία βασικής αρτηρίας)

Μπορείτε να καταλάβετε ότι αντιμετωπίζετε μια τέτοια ημικρανία, αν εμφανίζονται εντελώς αναστρέψιμα νευρολογικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν ίλιγγο, δυσαρθρία, διπλή όραση, απώλεια συνείδησης και ισορροπίας (συντονισμού). Η άμεση αντιμετώπιση της ημικρανίας αποτελείται από φαρμακευτική αγωγή που μπλοκάρει περιφερικά νεύρα ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η προληπτική θεραπεία περιλαμβάνει τοπιραμάτη, βεραπαμίλη ή λαμοτριγίνη.

Καταμήνια ημικρανία

Αυτός ο τύπος εμφανίζεται δύο φορές συχνότερα σε γυναίκες, παρά σε άντρες. Οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην εκκίνηση του φαινομένου και της έμμηνου ρύσης. Εδώ, το κύριο ερέθισμα για την εμφάνιση της ημικρανίας είναι η έντονη διακύμανση των ορμονών. Η μείωση των οιστρογόνων πυροδοτεί κυρίως την έναρξη του πονοκεφάλου. Η καταμήνια ημικρανία μπορεί να εμφανιστεί δύο μέρες πριν ή μετά την περίοδο. Υπάρχουν δύο μοτίβα που έχουν παρατηρηθεί σε αυτό το είδος:

Η «καθαρή» ημικρανία

Αυτός ο τύπος καταμήνιας ημικρανίας εμφανίζεται μόνο κοντά στις ημερομηνίες περιόδου και όχι άλλες φορές.

Ημικρανία που σχετίζεται με τον κύκλο

Ξεσπάει κατά τη διάρκεια συνήθως της περιόδου. Σχεδόν το 60% των γυναικών παραπονιούνται γι’ αυτό το είδος.

Κοιλιακή ημικρανία

Είναι πιο συνηθισμένη σε εφήβους και παιδιά. Περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενα επεισόδια εμετού και σοβαρής ναυτίας και ορισμένες φορές συνδέεται με κοιλιακό πόνο. Αυτός ο τύπος ημικρανίας δύσκολα διαγιγνώσκεται και ο γιατρός χρειάζεται να ερευνήσει αν η οικογένεια του ασθενή έχει ιστορικό ημικρανιών. Συνήθως χορηγείται χαμηλή δόση φαρμάκων βήτα – αναστολέων για τη μείωση της συχνότητας κρίσεων.

Ημικρανική αιθουσοπάθεια

Αυτό το είδος ημικρανίας συνδέεται με παλλόμενο πόνο, ναυτία, εμετούς, ευαισθησία σε θόρυβο και φως. Επίσης, οι ασθενείς βιώνουν έντονη ευαισθησία στην κίνηση και ζαλάδες. Σχεδόν το 20% των ασθενών που έχουν έντονο ίλιγγο συνήθως λιποθυμούν. Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από αυτό τον τύπο ημικρανίας μπορούν να ωφεληθούν από τη φυσικοθεραπεία, καθώς βοηθάει στην επίτευξη ισορροπίας.

Χρόνια ημικρανία

Πρόκειται για μια σοβαρή μορφή ημικρανίας. Αφορά σε έναν πονοκέφαλο που επιμένει για πάνω από 15 μέρες μέσα σε ένα μήνα για περίπου τρεις μήνες. Συνήθως διαρκεί όλη τη μέρα και συνοδεύεται από περιστασιακά συμπτώματα ημικρανίας, όπως εμετό και ναυτία. Λόγω της πολυπλοκότητας και της φύσης της, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Τροποποιήσεις στα μοτίβα συμπεριφοράς και αποφυγή των ερεθισμάτων που μπορεί να την πυροδοτήσουν, όπως το στρες, είναι κάποιες από τις λύσεις για τον μακροπρόθεσμο έλεγχό της.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση